Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle Antalya, Bingöl, Edirne ve Tokat’taki 15 ova, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerden dolayı “Büyük ova koruma alanı” olarak ilan edildi.

OVALARDAN 8’İ ANTALYA’DA


Büyük ova koruma alanı olarak belirlenen ovalar şunlar:
Antalya; Bozova Ovası, Demre Ovası, Kınık Ovası, Kumluca Ovası, Manavgat Ovası, Serik Ovası, Zümrütova ve Söğüt Ovası
Tokat; Çamlıbel, Gözova, Kazova, Zile ve Maşat Ovası
Edirne; Havsa Ovası
Bingöl; Solhan Ovası

ZMO Antalya Şubesi eski başkanı Vahap Tuncer ZMO Antalya Şubesi eski başkanı Vahap Tuncer


TEHDİT DEVAM ETMEKTEDİR

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Onur Kuruyu üyesi ve ZMO Antalya Şubesi eski başkanı Vahap Tuncer konuya ilişkin açıklamasında, daha önce çıkartılan toprak kanunu ve toprak kurullarının tarım alanlarının yağma ve talanlarını engelleyemediğine dikkat çekerek, bu alanların güvende olmadığını söyledi.

“Türkiye’de ve Antalya’da ki büyük ovaların koruma altına alınması, tarım topraklarının geleceği açısından çok önemli bir gelişmedir” diyen Vahap Tuncer, şöyle konuştu: “Her ne kadar SİT alanı olarak değerlendirilseler de tarım arazileri ve ovaların bütünüyle tehdit altına girmekten kurtulduğunu söyleyemeyiz. Örneğin daha önce tarım arazilerini korumak için çıkartılan, toprak kanunu ve kanuna dayalı oluşturulan toprak koruma kurulları tarım arazileri üzerinde baskı ve talanı engelleyememiştir. Köyler mahalleye dönüştürülmüş ve tarım arazileri mücavir alanlara dahil edilmiştir.”