2018’e girmemize sayılı saatler kala çalışanların ve öğrencilerin merak ettiği konu 31 aralık tatil mi, yılbaşı tatili kaç gün soruları. 2018’in bitişi ve 2019’un başlangıcı olan yılbaşı bu gece kutlanacak. Peki 31 Aralık'ta okullar eğitimine devam ediyor mu?

YILBAŞI TATİLİ TAKVİMİ

31 ARALIK 2018 PAZARTESİ: Normal çalışma saati

1 OCAK 2019 SALI: Resmi tatil

HANGİ GÜNLER YILBAŞI TATİLİ?

1 Ocak’ta resmi kurumlar tatil yapacak fakat 31 Aralık Pazartesi günü okullar, hastaneler, PTT, eczaneler, kargolar ve bankalar açık olacak.

 

31 Aralık tatil mi? Yılbaşı tatili kaç gün?

YILBAŞINDA BU YOLLAR KAPALI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, yılbaşı önlemleri kapsamında Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy’e çıkan yolların araç trafiğine kapatılacağını açıkladı. Yapılan son dakika açıklamasında, “Pazartesi günü Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bu caddeye çıkan yollar saat 15.00’dan, Taksim Meydanı’na çıkan cadde ve sokaklar ile diğer yollar saat 19.00’dan, Beşiktaş ilçesindeki yollar 15.00’dan, Şişli ilçesindeki yollar saat 16.00’dan, Kadıköy ilçesindeki yollar saat 17.00’dan itibaren tedbirlerin sona ermesine kadar kapatılacaktır” denildi.

KÜLTÜRLERE GÖRE YILBAŞI TARİHİ

Yılbaşı, kullanılan takvimde yılın bitimi ve yeni yılın başlangıcıdır. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamıdır. 1 Ocak da yeni yılın ilk günüdür. Pek çok kültürde yılbaşı gecesi özel kutlamalar yapılır ve insanlar yeni yıla eğlenerek girer.

Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1’inde gerçekleşir. Hicri Takvim bir Ay takvimi olduğundan 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir.

Roşaşana (İbranice yeni yıl): Musevi yılbaşıdır. Hamursuz Bayramı’ndan 163 gün sonra kutlanır.

Doğu Ortodoks Kilisesi’nde yılbaşı (İsa’nın sünnet yıldönümüne de denk gelen) 14 Ocak’da kutlanır (Jülyen Takvimine göre 1 Ocak). Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği Güncellenmiş Jülyen Takvimini benimsemiştirler (Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye ve Yunanistan). Gürcistan, İsrail, Rusya ve Sırbistan Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen Takvimi kullanmaya devam ederler.

Çin yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni Ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin’de yılın en önemli bayramı konumundadır.

İran takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart).

Tayland, Kamboçya ve Laos’da yılbaşı 13 Nisan’dan 15 Nisan’a kadar kutlanır. Özellikle Tayland’da bu kutlama su dökerek gerçekleşir.