Kamera: Kubilay ALTUĞ

İstanbul Adalar'da faytonda kullanılan atların işkencesi seferleri bittikten sonra da devam ediyor.  Yaklaşık bin 500 atın bulunduğu Büyükada’da, 226 adet de fayton bulunuyor.
Günde yaklaşık on sekiz saat çalıştırılan atların faytondan ayrıldığı ahırlarda nasıl bir muamele gördüğü merak konusuydu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Büyükada’ya inşa ettiği ahırlarda atların nasıl bir işkenceye maruz kaldığını görüntüledik.

At sahibi olduğunu tahmin ettiğimiz şahıs; atın yüzüne vuruyor, vurduğu ipin ucunda ise zincir var.  Canı yanan hayvan kaçmak için kendini geri çekiyor. Ticari amaç uğruna temmuz sıcağında dik yokuşlarda fayton çektirilen atlar ağır yükten kurtulduktan sonra kendilerini yere bırakıyor.

ERDOĞAN "KALKACAK" DEMİŞTİ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan haziran ayında İstanbul'da düzenlediği bir mitingde, “Atları faytonların boyunduruğundan kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yapıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Adalar'da ulaşım niteliği taşıyan elektrikli araçların kullanılacağını açıklamıştı. Kınalıada başta olmak üzere her biri en fazla 12 kişilik olmak üzere elektrikli araçla toplu taşımacılığın yapılması amaçlanıyordu. Ancak bu konuda, iki ay geçmesine rağmen henüz somut bir adım atılmadı.

KURALLARI TAKAN YOK

Büyükada fayton ve at sayısının en fazla olduğu ada olarak başı çekiyor. 226 adet faytonun bulunduğu adada her faytoncunun en az beş atı bulunuyor.

En kısa mesafe olarak yedi en uzun ise on dört kilometre giden atların bir süre sonra dinlendirilmesi gerekiyor. Ancak yoğun olan hafta sonları atlar dinlendirilmeden çalıştırılıyor. İBB’nin düzenlemesi gereği yolcuların göreceği şekilde asılması gereken ücret tarifesi ise hiçbir faytonda bulunmuyor.  Ata binecek kişi sayısında da sınırlama olmasına rağmen bu yasağı takan da yok.