Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Harekatına değinen Çavuşoğlu, "Harekat planlandığı gibi başarılı bir şekilde devam ediyor. Askerlerimiz şehit olmaya hazır gidiyor her göreve ancak, şehitlerimize ciğerimiz yanıyor elbette. Bir terör örgütüyle mücadele ediyoruz, bize yönelik ciddi bir tehdit var. Burada özellikle sivillere yönelik temkinli davranıyoruz. Havadan İHA'larımız, karadan askerlerimiz olsun ÖSO olsun topyekûn devam eden bir şekilde, bine yakın teröristi etkisiz hale getirdik. Rakka'da sorulmayan siviller, biz PKK'ya karşı bir operasyon gerçekleştirilince soruluyor, bu harekatı önemsiz hale getirmeye çalışıyorlar. Sivilleri canlı kalkan yapan bir terör örgütünden bahsediyoruz dolayısıyla mücadelemiz sonuna kadar devam edecek" şeklinde konuştu.

"SİVİL ÖLDÜRÜLMEDİ"

Dış medyada gündeme gelen sivillerin öldürüldüğü iddialarına da değinen Çavuşoğlu, "Bunlar PKK/YPG'nin propagandasıdır. Bunları gündeme getirenlere, 'Elinizde bir delil varsa getirin' diyoruz. Türk milleti siviller konusunda herkesten daha hassas. Bugüne kadar bize bir belge veya delil getiren olmadı. Bugüne kadar hiçbir sivil ölmedi. Rejimin daha önceden öldürdüğü sivilleri göstermeye çalıştılar, bunlar sonuç vermeyince bu şekilde başka yollara başvurdular" dedi.

"GÖLGE ETMESİNLER"

Operasyonlarda ABD'nin oynadığı role vurgu yapan Çavuşoğlu, "ABD ile bir pazarlık veya bir temasımız olmadı. Zaten ABD'nin burada bilenen bir mevcudiyeti yok, dolayısıyla ABD ile konuşacağımız bir konu da yok. Bizim beklentimiz destek vermesinler, silah vermesinler ve gölge etmesinler. Biz operasyonu başlatırken her türlü hazırlığı başlattık. Duruma göre stratejimizi değiştirebiliyoruz. İnsanı boyutu ihmal etmedik, yardım çadırlarımızı hemen gönderdik. Mehmetçik operasyonları yürütürken, bizde Cumhurbaşkanımızla diğer boyutlarını yönetiyoruz " ifadelerini kullandı.

"CIA ÖZÜR DİLEDİ"

Çavuşoğlu, "Türkiye'yi kıskananlar veya karalamak isteyenler bizi DEAŞ'a destek vermekle suçluyor. John Kerry bir toplantıda DEAŞ'tan petrol aldığımızı söyledi. 'Emin misin?' dedim, 'evet' dedi. Ben olayın peşini bırakmam, dedim ve delil istedim. Her toplantıda kendisinden delil isteyince CIA bize Kilis Belediyesi'nin asfalt raporunu gönderdi. Resmi bir cevap verdik ve en sonunda CIA bizden yazılı olarak özür diledi" şeklinde konuştu.

"TOP AB'DE"

AB'ye vize muhafiyeti konusuna da değinen Çavuşoğlu, "Avrupa 'Türkiye elimizden kaçmasın' istiyor. Özellikle vize serbestisi konusunda 72 kriterin 67'si gerçekleşti. Geri kalanlar için çalışmalarımız tamamlandı ve Cumhurbaşkanımıza sunduk. Yani 72 kriteri tamamladık. Yarın mektubu sunacağız. Top artık AB'de" dedi. İHA