Cemal Kaşıkçı kimdir? Cemal Ahmed Kaşıkçı (d. 13 Ekim 1958, Medine - ö. 2 Ekim 2018, İstanbul), Suudi gazeteci, köşe yazarı, yazar, eski genel müdür ve el-Arab News Channel'ın önceki genel yayın yönetmenidir. 18 Eylül 2017'de Suudi Arabistan'dan kaçtı ve düzenli olarak ülkesi Suudi Arabistan ve Muhammed bin Selman hakkında eleştirel yazılar yayınladı. 2 Ekim 2018'de Kaşıkçı'dan, İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra bir haber alınamaması üzerine gözaltına alındığı veya öldürüldüğü yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Gerçek ortaya çıktı, ismini vermeyen Suudi bir yetkili konsoloslukta soruşturma sırasında Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü açıkladı.

CEMAL KAŞIKÇI NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Suudi Arabistan hükümetinden üst düzey bir yetkili, adının gizli kalması koşuluyla Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, 2 Ekim’den bu yana kayıp olan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili yeni iddialar ortaya attı. Yetkili, Kaşıkçı’yı geri dönmeye ikna etmek üzere 15 kişilik bir heyetin İstanbul’a gönderildiğini ancak yapılan görüşmeler sırasında işlerin ters gittiğini söyledi.

[old_news_related_template title="Suudi Dışişleri'nden Cemal Kaşıkçı açıklaması! 'Cesedini bulmaya çalışıyoruz'" desc="Son dakika... Suudi Dışişleri'nden yapılan Cemal Kaşıkçı açıklamasında, 'Hem Cemal Kaşıkçı'ya ne olduğunu hem de cesedin nerede olduğunu bilmiyoruz. Bunları öğrenme konusunda kararlıyız. Sorumlular cezalandırılacak' ifadeleri kullanıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/saudi-minister-foreing-reuters_16_9_1540138209.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-suudi-disislerinden-kasikci-aciklamasi-2693833/"]

Suudi yetkilinin Reuters’a anlattığı olaylara göre, Kaşıkçı görüşme sırasında bağırmaya başladı ve bunun üzerine paniğe kapılan heyetten biri kişi Kaçıkçı’yı sakinleştirmek için arkadan boynuna sarılıp eliyle ağzını kapattı. Bu sırada Kaşıkçı hayatını kaybetti. Suudi yetkili ayrıca, Kaşıkçı’ya ne olduğuna dair kendilerine ilk etapta giden heyet tarafından hatalı bilgi verildiğini ancak daha sonra iç bir soruşturma açıldığını ve bunun da halen devam ettiğini aktardı.

CEMAL KAŞIKÇI'NIN HAYATI

Cemal Kaşıkçı 1958'de Medine'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Suudi Arabistan'da gördü. 1982'de Indiana Devlet Üniversitesi'nden işletme yüksek lisans yaptıktan sonra ülkesine döndü.

[old_news_related_template title="Cemal Kaşıkçı'nın vasiyeti ortaya çıktı" desc="Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Türkiye'yi 'yeni Orta Doğu'nun oluşumundaki en kilit ülke olarak gördüğü' belirtildi. Kaşıkçı'nın yakın arkadaşları, 'Vasiyeti Medine'ye gömülmekti' yorumunu yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/kasikci-reuters-9_16_9_1540106773.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/cemal-kasikcinin-vasiyeti-ortaya-cikti-2693306/"]

1991'den 1999 yılına kadar Al Madina gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Ayrıca bu dönemde Afganistan, Kuveyt, Sudan gibi ülkelerde muhabirlik yaptı. 1987-1995 yılları arasında Usame bin Ladin ile bir kaç defa röportaj yaptı. 1999'dan 2003'e kadar Suudi Arabistan'ın İngiliz gazetesi Arab News'te yazı işleri müdür yardımcılığı yaptı. Buradan Al Watan'a geçtiken sonra iki ay boyunca yazı işleri müdürlüğü yaptı ancak Suudi Arabistan'ın dini kuruluşları hakkında eleştirel yazılar yazdığı gerekçesiyle görevden alındı. Bunun üzerine ülkeyi terk eden Kaşıkçı, Londra'da büyükelçilik yapan Prens Türki al Faysal'ın danışmanlığını yaptı.

[old_news_related_template title="Uluslararası basından Cemal Kaşıkçı olayının soru işaretleri..." desc="Cemal Kaşıkçı ile ilgili soru işaretleri bitmiyor. 2 Ekim'den beri kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümüyle ilgili soru işaretleri uluslararası basına konu oldu. Uluslararası basın Suudi Arabistan'ın açıklamasının doğruluğunu sorguladıkları haberlerinde, Cemal Kaşıkçı'nın cesedinin nerede olduğunun da halen bir soru işareti olduğunu belirtti. Washington Post haberinde Suudi Arabistan'ın açıklamasına dikkat çekti; Kaşıkçı'yı öldürenler arasında bulunan Prens Salman'ın sağ kolu 1.3 milyon takipçisine tweet attı: 'Efendilerim Kral ve Prens'e minnettarım.'" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/kasikci-reuters-2-2_16_9_1539806888_16_9_1540035558.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/uluslararasi-basindan-cemal-kasikci-olayinin-soru-isaretleri-2692380/"]

Nisan 2007'de ikinci kez Al Watan'da yazı işleri müdürlüğü görevinde bulundu. Mayıs 2010'da yazdığı bir başka eleştirel yazıdan dolayı istifa etmek zorunda kaldı. 2010 yılında Al Watan'daki istifasının ardından, El-Velid bin Talal tarafından Bahreyn'deki el-Arab News Channel'ın genel yayın yönetmenliğine atandı. Ayrıca BBC ve Al Jazeera gibi kanallarda politik yorumculuk yaptı. Eylül 2017'de Suudi Arabistan'ı terk ettikten sonra ABD'de yaşamaya başladı ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.