Aralarında İstanbul Üniversitesi'nin de bulunduğu 13 üniversitenin bölünmesi ile ilgili yasa tasarısına tepkiler devam ediyor. Bugün saat 14.00'da Mecliste oylanacak tasarı ile ilgili merak edilenleri açıklayan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Hürriyet'ten Hande Fırat'a verdiği röportajda şu noktalara değindi:

*İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesi konusu: Bu konudaki eleştirileri gözden geçirelim. ‘Böylesine önemli bir karar İstanbul Üniversitesi için şaşırtıcı oldu’, ‘Bu yeni bir durum’, ‘Aceleye getirildi’, ‘Tartışılmalıydı’ deniliyor. Acaba öyle mi? Yaklaşık 10 senedir bu konunun İstanbul Üniversitesi’nde tartışıldığını, üç rektörlük döneminde gündemde olduğunu, kurullarda zaman zaman meselenin irdelendiğini herkes bilir.

*Mevcut talebeler ‘Girdiğiniz fakültenin ismi değişti’, ‘Diplomaya bu yeni ad yazılacak’ denilerek tahrik edilmek isteniyor. Bu da doğru değil. Sadece İstanbul Üniversitesi için değil bütün üniversitelerin talebeleri için geçerli olan ve kanunda yazan; girdikleri üniversitenin adıyla diplomalarını alacak olmaları.

*‘Laboratuvarlar ne olacak?’ deniliyor. Hiçbir şey olmayacak, daha önce hangi fakültede ise orada kalmaya devam edecek.

*Peki bu yasa çıkınca fakülteler taşınacak mı? Mesela Orman Fakültesi’nin taşınacağı söyleniyor. Hayır, Orman Fakültesi olduğu yerde eğitim ve öğretimine devam edecek. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Silivri’ye taşınması ise sadece boş bir iddia.

*Yeni bir model mi geliyor? Böyle de diyebilirsiniz. İstanbul Üniversitesi aslında ikiye ayrılıyor olsa da bu yeni durumun yeniden organize olma olarak nitelendirilebileceği alt normlarda düzenlemeler yapmayı planlıyoruz.

PROF. DR. CEM AR: YENİ MODEL NE DEMEK?

Prof. Dr. Yekta Saraç'ın verdiği bu bilgilere karşın Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Cem Ar bir açıklama yaptı:

İstanbul Üniversitesi ile ilgili olarak söz konusu röportajda Sayın Saraç “yeni bir model” getirildiğini söylemektedir. Bu yeni modelin ne olduğu ve hangi bilimsel ortamda tartışılarak hazırlandığı konusunda bir bilgi vermemektedir. Üstelik söz konusu yeni modelin nasıl işleyeceği konusunda da çelişkili ve muallâk ifadeler kullanmaktadır.

Eğer “yeni model” ile mevcut yasa tasarısında önerilen İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesi ve yeni bir üniversite oluşturulması kastediliyor ise bu durum yeni kurulacak İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) ve devam edecek olan İstanbul Üniversitesi için de çeşitli sakıncalar barındırmaktadır.

"HER ŞEYE SIFIRDAN BAŞLAMAK ZORUNDA KALACAKTIR"

Mevcut İstanbul Üniversitesi’nden ayrılmak suretiyle “İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa)” adıyla yeni oluşturulacak Üniversite, adının içinde “İstanbul Üniversitesi” bulunmasına karşın şu ana kadar edinilmiş tüm müktesebatın ayrıldığı İstanbul Üniversitesi’nde kalması nedeniyle her şeye sıfırdan başlamak zorunda kalacaktır.

Örneğin, İstanbul Üniversitesi evrensel bilime ve teknolojiye katkı sağlayan çoklu akademik yapısıyla, Sn. Cumhurbaşkanımızın bu akademik yılın başında açıkladığı 10 araştırma üniversitesi arasında yer
almaya değer bulunmuştur. Mevcut yasa tasarındaki haliyle ayrılma sonrası bu ünvan İstanbul Üniversitesi’nde kalacak, İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) bu kazanımdan yararlanamayacaktır.

600 yıllık birikimi ile Türkiye’nin dünyada ilk 500'e girmeyi başarmış nadir devlet üniversitelerinden
biridir. Bölünmeyle birlikte bilimsel üretkenliği azalacak ve dünya sıralamasındaki yerini kaybedecektir. İstanbul Üniversitesi şemsiyesi altında prestijli yüksek Öğretim Kurumları ile yapılmış anlaşmalar İstanbul Üniversitesinden ayrılarak kurulan İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) için geçerli olmayacaktır. İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) içinde yer alan Fakültelerin uluslararası projeleri, öğrenci değişim programları aksayacaktır. Diplomalarının uluslararası denkliği kaybolacaktır.

ÜNİVERSİTELER BÖLÜNMEMELİ

Tüm bu kazanımların kaybedilmemesi için Üniversitenin bölünmemesi en doğru karar olacaktır.

Ancak yönetsel açıdan bölünmesi gerekli görülüyor ise İstanbul Üniversitesi, mevcut tüm müktesebat, özlük hakları, taşınır ve taşınmaz mallarda eşit hak sahibi olmak üzere aynı adı (İstanbul Üniversitesi) taşıyan (yerleşke adları ile farklılık sağlanabilir) iki idari kurum (Üniversite) şeklinde yeniden yapılandırılabilir. Bu yolla hem 600 yıllık geçmişi olan Türkiye’nin en eski Üniversitesinin tarihsel bütünlüğü korunmuş hem de mevcut kazanımların her iki yeni Üniversite için de geçerli kılınması, yani mirasın ortak kullanımı sağlanmış olur.

TBMM’nin mevcut yasa tasarısını yukarıda belirtilen hususlar açısından yeniden değerlendirmek üzere geri çekmesi veya değişiklik önergesi ile yeniden düzenlemesi en büyük temennimdir.

Saygılarımla...

[old_news_related_template title="'Cerrahpaşa direnişi' sürüyor" desc="Üniversitelerin bölünmesi için hazırlanan kanun tasarısı kapsamında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin İstanbul Üniversitesi'nden ayrılarak yeni bir üniversite olmasına yönelik tasarının geri çekilmesi için öğrencilerin mücadelesi devam ediyor. Bugün de CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, eylem alanına gelerek üniversitelilere destek oldu. Tekin 'Bu olayın sebebi 160 bin dönümlük kupon arsa' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/gursel-tekin-cerrahpasa-sozcu_16_9_1525083624.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/cerrahpasa-direnisi-suruyor-2379257/"]

[old_news_related_template title="Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 'bölünme' protestosu" desc="Üniversitelerin bölünmesini içeren yasa tasarısına tepkiler sürüyor. Bugün yapılacak olan eylemin iptal edilmesinin ardından, öğrenciler Cerrahpaşa'yı bırakmayacaklarını ve gerekirse çadır kurarak bekleyeceklerini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/cerrahpasa_16_9_1524819182.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/cerrahpasa-tip-fakultesinde-bolunme-protestosu/"]

[old_news_related_template title="Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi’nden ayrılırsa ne olur?" desc="" image="false" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarlar/yurdagul-uygun/cerrahpasa-tip-fakultesi-istanbul-universitesinden-ayrilirsa-ne-olur-2374708/"]