Muhalifler, 630 imza topladıklarını açıkladı ancak 622 ıslak imza olduğunu belirttiler. İmzaların son teslim tarihi 6 Ağustos’ta tamamlanacak. Bu tarihe kadar eksik kalan ıslak imzaların teslim edilmesi gerekiyor. Bundan sonraki süreçte genel merkez imzaları inceleyecek ve geçerli imza sayısını açıklayacak. Yeterli imzanın olması durumunda da 45 gün içinde kurultay toplanacak.

DELEGE SAYISI KARMAŞIK

Toplam delege sayısının ölümler, istifalar dahil edildiğinde kaç olduğu net biçimde bilinmiyor. Muhalifler bu sayısı 1240 ve yeterli imzayı da 621 olarak esas alıyor. Bu sayıyı genel merkezin inceleme yaparak açıklaması gerekiyor. Bu nedenle salt çoğunluğun imza geri çekilmesi de dahil olmak üzere yakalanıp yakalanamadığı belirsizliğini koruyor.

KILIÇDAROĞLU KENDİ TOPLAR MI

İmza sayısının yüksek olması nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun alacağı karar merak konusu. Kılıçdaroğlu’nun sayının yüksek olması nedeniyle yakın çevresine karşın kurultayı kendisinin toplama kararı alabileceği belirtiliyor. Muhaliflerin de Kılıçdaroğlu’na bu yönde çağrı yapması dikkat çekiyor.

Muhalifler imzaları CHP’nin sekizinci katındaki Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’e teslim ettiler. İmzalar teslim edilirken delegelerin tek tek tutanak tutularak verildiği belirtildi.

[old_news_related_template title="Son dakika... CHP'de muhalifler gereken imzayı topladı" desc="CHP'de olağanüstü kurultay talebiyle 16 Temmuz'da başlatılan imza toplama süreci tamamlandı. Muharrem İnce taraftarı muhalifler topladıkları imzaları teslim etmek üzere CHP Genel Merkezine geldiler. Gaye Usluer olağanüstü kurultay için gereken imzaların toplandığını duyurdu. Usluer 'Noter tasdikli imza sayımız 630' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/yasar-tuzun_16_9_1533215048.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/chpde-kritik-saat-1600-2554309/"]

İmzaları teslim etmek üzere genel merkeze gelen Parti Meclisi üyesi Gaye Usluer, milletvekilleri Tanju Özcan ve Yaşar Tüzün, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Gonca Yelda Orhan, Sakarya İl Başkanı Erdoğan Isır oldu. Usluer yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

DÜĞÜN MÜ DÜĞÜN MÜ

‘’Bir düğüm var ve biz diyoruz ki bu düğümü gelin hep birlikte bir düğüne çevirelim ve biz diyoruz ki CHP'nin kurultayları aynı zamanda CHP'nin düğünleridir. Önümüzde yerel seçimler var ve 24 Haziran 2018 tarihinde Genel seçimlerde aldığımız yüzde 22.6'lık bir sonucumuz var. Biz diyoruz ki yerel yönetim seçimlerine hazırlanırken en büyük anket yakın zamandaki seçimlerdir ve biz diyoruz ki bu yüzde 22.6'lık puan, bizim yerel seçimlere giderken anket sonucumuzdur. İsteğimiz kişilerin değişmesi değildir, kimin koltuktan kalkacağı kimin oturacağı asla değildir. İsteğimiz CHP'nin siyasal ideolojik tutarlılık göstermesidir. İsteğimiz yeni bir yönetim anlayışının devreye girmesidir ve isteğimiz bir kadro hareketinin CHP'de başlamasıdır.

622 TASDİK EDİLDİ

Süreçte çeşitli nedenlerle delegeliği düşen arkadaşlarımız var. Bunları ayıkladığımızda bugün için toplam delege sayımız 1240. Dolayısıyla noter tasdikli imza sayımızın 621 olması gerekiyor. Noter tasdikli imza sayımız 630'dur. 630 noter tasdikli imzanın 622’sini Ankara 47. Noterine tasdik ettirdik. Artı 8 belgemiz daha var. Ancak bunun ötesinde 50 delegemizin daha notere giderek olağanüstü kurultay için imza verdiklerini biliyoruz. Elimizde henüz bu belgeler yok. İmza veren delege arkadaşlarımız pazartesi akşamına kadar bizlere belgelerini ulaştırdıklarında bunlar da işleme alınacak.

DİREK GÖNDERENLER VAR

Bazı delege arkadaşlarımız olağanüstü kurultay yapılsın yönünde imza verip, noter tasdikli imzalarını Genel Merkezimize göndermişler. Ancak onların rakamını bilmiyoruz. Genel Merkezimizin elinde olan noter tasdikli olur onaylarının açıklanmasını bekliyoruz. Kamuoyunda tartışılan bir başka konu imzasını çeken delegelerin olduğu. Aslında öncelikle böyle bir şeye ihtimal vermemiştik. Ama sonradan farklı bir şekilde farklı illerden imzasını çeken arkadaşlarımızın olduğu ya da imzası çektirilen arkadaşlarımızın olduğu bilgisi bize ulaştı. Bu rakamı bizim bilme ihtimalimiz yok. Bu imzaların tamamının imzalar çektirildikten sonra Genel Merkez’de toplandığını biliyoruz.

[old_news_related_template title="Son Dakika... Erkek: İlk incelemede noter onaylı yeterli sayıda imza yok" desc="CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek açıklamada bulundu. Erkek, ilk incelemede noter onaylı yeterli sayıda imza olmadığını belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/son-dakika-erkek-ilk-incelemede-noter-onayli-yeterli-sayida-imza-yok-2554712/"]

BİR ÇIĞLIK VAR

Talebimiz sayısal talep değildir. Talebimiz siyasi bir talep. Bu talebi yapanlar sadece CHP delegeleri değil, tüm seçmenlerden gelen bir talebi bir olağanüstü kurultay çağrısına dönüştürerek yapmıştık. CHP’de bir çığlık var, bu çığlığı hepimiz görüyoruz. CHP’de bir arayış var. Sadece CHP’de değil tüm Türkiye’de demokrasi istiyoruz. CHP olarak diyoruz ki demokrasinin talebini biz yapıyoruz. Türkiye’ye demokrasiyi biz getireceğiz. Türkiye’de demokrasi istiyorsak önce CHP’de demokrasi olmalı. Geçtiğimiz günlerde 59 il başkanımız, 129 milletvekilimiz, Genel Merkezimize olağanüstü kurultay yapılmasın yönündeki talebe karşın bir açıklama yaptılar. Bu destek önemli diye düşünüyorum. Böyle bir destek varken Genel Merkezimizin kurultaydan çekinecek her hangi bir şeyleri de olmamalı. Kurultay delegemizin karşısına çıkamazsak, siyasal ve akademik çevrelerin analizini yapamazsak, daha demokratik tüzük ve program içeriği ile toplanamazsak biz yarın milletimizin karşısına nasıl çıkacağız, nasıl oy isteyeceğiz, bunları da sorguluyoruz. Bir an önce gerek partimizin içinde gerekse kamuoyunda bu tartışmalar sonlandırılmalı ve Türkiye’nin sıcak gündemine dönülmelidir. Olağanüstü Kurultay tabi ki bir felaket değildir.

KILIÇDAROĞLU’NA ÇAĞRI

Kılıçdaroğlu’ndan beklentimiz imzaların takibini, devam eden süreç içerisinde olağanüstü kurultay sürecinin biran önce sayın genel başkanımız tarafından başlatılmasıdır. Sağ duyunun, ortak aklın bizzat sayın genel başkanımız tarafından oluşturulmasıdır. Biz Atatürk’ün kurduğu partiyi asla ve asla AKP’nin mahkemelerinde tartışılır duruma getirmeyeceğiz.  Yine ilaveten söylemek istiyoruz ki olağanüstü kurultay, CHP’nin tüm örgüt ve üyeler için birleştirici güç olacaktır. Son söz olarak diyoruz ki olağanüstü kurultayımız önce parti sonra tüm Türkiye için hayırlı uğurlu olsun.’’