Bir haftadır siyasi arenada yaşanan gelişmeler, Türk siyasi tarihinde yeni bir “Sağ-Sosyal demokrat’’ ittifakına yol açtı.

Türkiye günlerdir, “İYİ Parti seçime girebilecek mi?’’ sorusunun cevabına kilitlendi. Son kararı YSK verecekti ama AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın İYİ Parti için “Bir sonraki seçimlere hazırlansınlar’’ açıklaması, işaret fişeği oldu.

AKŞENER VE KILIÇDAROĞLU’NUN B PLANI


Akşener ve Kılıçdaroğlu ‘B’ planını bu söz üzerine yürürlüğe koydu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın seçime katılacak partiler arasında İYİ Parti’nin de olduğunu YSK’ya bildirmesine rağmen, YSK’nın listeyi açıklamaması üzerine, 15 CHP’li vekil İYİ Parti’ye geçti. Bu hamle ile 5 milletvekili bulunan İYİ Parti Meclis’te grup kurdu, seçimlere katılması netleşti. Akşener’in de cumhurbaşkanlığı adaylığı için 100 bin imza toplamasına gerek kalmadı. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan ile Grup Başkanvekili Engin Altay, bu adımın gerekçesini “Arkadaşlarımız demokrasiye yönelik gaspa zırh olmuştur’’ diye açıkladı. Bu gelişme 1991’deki SHP-DYP ittifakına benzetiliyor. İşbirliğinin Saadet Partisi’nin de katılmasıyla genişleyip Cumhurbaşkanlığının 2. turunda da Erdoğan’a karşı Akşener’in adaylığını destekleyen bir cephenin de kapısını açacak gibi görünüyor.

iyi-partiye-gecen-vekiller-1

[custom_content title="MHP'den 5 milletvekili de İYİ Parti'ye katılabilir " desc="MHP içinde rahatsızlığı bulunan ve 24 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyeceklerine kesin gözüyle bakılan bazı milletvekillerinin harekete geçtiği öğrenildi. MHP Lideri Bahçeli’nin, MHP’li milletvekilleriyle bir araya geldiği yemekte 5 MHP’li vekilin İYİ Parti’ye geçebileceğini söylediği konuşuluyor. Bu isimlerin Kadir Koçdemir, Atila Kaya, Oktay Vural, Zihni Açba ile bir vekilin daha olduğu belirtiliyor... "]

KILIÇDAROĞLU, TARİHİ BİR DEMOKRATİK TAVIR ALDI


Meral Akşener, 15 CHP’linin partilerinden istifa edip İYİ Parti’ye geçmelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Hukukun ve millet iradesinin önüne konan bu engelin aşılmasında, CHP ve değerli Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortaya koyduğu tavır her türlü takdirin üzerindedir. Tarihi bir demokratik tavırdır. Siyaset ve demokrasi tarihimizde övgüyle yerini alacaktır” ifadesini kullandı. Akşener, yazılı açıklamasında, demokrasiyi ahlak, hukuk ve erdemliler rejimi olarak nitelendirdi. İYİ Parti’yi seçimlere sokmama teşebbüsü olduğunu ve bunun demokrasiye saldırı anlamına geldiğini savunan Akşener, “Bu engeller bizleri korkutup yıldırmak yerine gücümüzü ve inancımızı tazelemekten başka bir işe yaramamıştır. Yorulacağımızı, yılacağımızı düşünenlere buradan sesleniyoruz, durun daha yeni başladık” dedi.

DÜĞÜN HAVASINDA SEÇİM


CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Mersin Silifke’deki Yörük Çalıştayı’nda konuştu. Muhtarlardan yarınki grup konuşmasını dinlemesini istedi. 25 Haziran seçimiyle ilgili olarak da şu çağrıyı yaptı: “Haziran da bir düğün havası içerisinde sandığa gidelim. Bize düşen görev, Mustafa Kemal’in vasiyetini yerine getirmek. Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmak. Türkiye’yi tek adama teslim etmeyin. Atatürk hiçbir zaman tek adam olmadı, ömür boyu başkomutanlık yetkisi istemedi.”

CHP İLE İYİ PARTİ'NİN İŞBİRLİĞİ CUMHUR İTTİFAKI'NI KIZDIRDI


CHP-İYİ Parti işbirliğine ‘Cumhur İttifakı’ndan sert tepki geldi:

* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Demokrasi nutku atanların, ilkeli ittifaktan bahsedenlerin ayak ve siyasi oyunlara heves etmeleri tam bir çatırdama ve siyasi çürüme halidir.

* AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan: Makul hiçbir CHP’li bu filme rıza göstermeyecek, bu ahlak dışı iş birlikleri de milletin vicdanında mahkum olacaktır.

* AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözücü Mahir Ünal: İlke ittifakından bahseden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu siyasi onursuzluğa imza atmıştır.

* Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Siyasi ahlaksızlığın en son örneği bu ittifak, ahlaki ve meşru ittifak değildir. Açık bir siyasi mühendisliktir. CHP’nin tutumu bir aldatma ve hiledir.

MECLİS’İN SİTESİNDEKİ YENİ KOLTUK DAĞILIMI


TBMM'nin sitesinin “Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Dağılımı” bölümü güncellendi. Yeni sıralamaya göre AKP 316, CHP 117, HDP 48, MHP 36 ve İYİ Parti 20 milletvekiline sahip oldu. Meclis’teki toplam mevcut ise 537 olarak açıklandı.

[old_news_related_template title="Son seçim anketinde çarpıcı sonuç! 21 ilde 3 bin 864 kişinin evine gidildi" desc="Gezici Araştırma Şirketi son anketinde, vatandaşın nabzını ölçtü. İlk turda yüzde 50’yi geçen Cumhurbaşkanı adayı yok. Seçmenin yüzde 72’si yarışın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında geçeceğine inanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/05foto2_16_9_1524434397.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/ilk-turda-hicbir-aday-baskan-secilemiyor-2365490/"]