CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde “Diyanet İşler Başkanı Ali Erbaş’ı, vatanımızın kurtarıcısı gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yapmış olduğu bu saygısız davranışından dolayı istifa ettirecek misiniz?” sorusunu yöneltti.

CHP Mersin milletvekili Ali Mahir Başarır CHP Mersin milletvekili Ali Mahir Başarır

“BÜYÜK BİR HAKARET VE SAYGISIZLIKTIR”


9 Kasım'daki Cuma Hutbesi’nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten hiç bahsedilmediğini belirten CHP’li Ali Mahir Başarır soru önergesinde; “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 09.10.2018 tarihli Cuma Hutbesi’nde, yani ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80. yıldönümünden bir gün önce, başkanı olduğu kurumun kurucusu, yol göstericimiz Mustafa Kemal Atatürk'ten hiç bahsetmemiştir. Bu durum Cumhuriyetimizin mimarına, vatanımızın kurtarıcısına ve dolayısıyla bu topraklar üzerinde yaşayan herkese yapılan büyük bir hakaret ve saygısızlıktır." dedi.

“HERHANGİ BİR YASAL UYARI YAPILDI MI?”

Başarır önergesinde şu ifadelede yer verdi "Diyanet İşleri Başkanı bununla da yetinmeyip, kamuoyunda, minnetle ve şükranla andığımız Mustafa Kemal Atatürk’e düşmanlığı ile tanınan ve her fırsatta hakaret eden hatta “Keşke Yunan galip gelseydi” diyecek kadar küstahlığa sahip Kadir Mısırlıoğlu’nun ziyaretine giderek kendisine çeşitli hediyeler de vermiştir” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a, 10 Kasım’dan bir gün önceki Cuma Hutbesi’nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsetmemesi ve  inat edercesine, kamuoyunda Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e hakaretler yağdıran Kadir Mısırlıoğlu’nu ziyaret etmesi nedeniyle herhangi bir yasal uyarı yapılmış mıdır? Yapılmamışsa gerekçeleri nelerdir?"

“İSTİFA ETTİRECEK MİSİNİZ?”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde şu soruları da sordu:
“Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhuriyetimizin kurucu Mustafa Kemal Atatürk ve laiklik karşıtı Kadir Mısırlıoğlu’nu, kendi özel aracıyla mı yoksa masrafları vatandaşlar tarafından karşılanan makam aracıyla mı ziyaret etmiştir? Cumhurbaşkanlığı makamınca Diyanet İşleri Bakanı Ali Erbaş’a, 10 Kasım öncesi Cuma hutbesinde Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsetmemesi için herhangi bir yazılı ya da sözlü tavsiyede bulunulmuş mudur? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı, vatanımızın kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yapmış olduğu bu saygısızlıktan ötürü istifa ettirecek misiniz?”