CHP Çanakkale Milletvekili, TBMM Başkalık Divanı Üyesi Bülent ÖZ, TBMM Bütçe görüşmeleri sürerken Mevsimlik Orman İşçilerinin çalışma sürelerinin iyileştirilmesi adına sorduğu soruya Başbakan Yardımcısı Fikri IŞIK tarafından, 6 ay 29 gün çalışan Mevsimlik Orman İşçileri düzenleme ile 10 ay 29 gün çalışacak yanıtını almıştı.

“EMEĞİ VE MESAİSİ ORMANCILIK OLANLARIN SORUNLARININ TAKİPÇİSİYİZ”


Mevsimlik Orman İşçileri tarafından heyecanla karşılanan bu haberin ardından CHP’li Bülent ÖZ, Çanakkale’nin %56’ı ormanlarla kaplı olduğu ve Kaz Dağlarının bir bölümünü il sınırları içinde kapsadığı, dolayısıyla çok sayıda Mevsimlik Orman İşçisinin ve Orman Muhafaza Memurunun Çanakkale’de görev yaptığı gerçeğinde, Orman Muhafaza memurları ile aynı görev alanında emsal görev yapan kurum çalışanları arasında adaletsizliğe yol açan harcırah eşitsizliğinin düzeltilmesi adına Kanun Teklifi vererek, Orman Muhafaza Memurlarının alacağı harcırahın da diğer kurum çalışanları ile aynı şartlarda ödenmesini istedi ve Çanakkale başta olmak üzere ülke genelinde mesaisi ormancılık olan vatandaşlarımızın sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi.

CHP’li Öz, “Memuriyet mahalli dışındaki geçici olarak görevlendirmelerde de tazminat ödenmesi sonucu meydana gelen mağduriyetler zaman zaman dile getirildiği, yargıda çözüm arandığı, farklı uygulamalar ve kararlar alındığı gibi, her mağdur olanın hak arama mecburiyetinde kalması ve yargı yoluyla hak araması, kamu hizmetini olumsuz yönde etkilemesi, yanında çalışanları huzursuz etmektedir” gerekçesini öne sürerek “6245 sayılı harcırah Kanununda değişiklik yapılarak uzun süreli göreve gittiklerinde 49. madde tazminatı yerine aynı kanunun 39. maddesi haklarından Orman Muhafaza Memurlarının da yararlandırılmaları amaçlanmaktadır” dedi.

Kanun Teklifinin gerekçesinde şu açıklamalara yer verildi:

KANUN TEKLİFİMİZİN GEREKÇESİ: AYNI ALANDA EMSAL GÖREV YAPAN KURUM ÇALIŞANLARI İLE ORMAN MUHAFAZA MEMURLARININ ALACAĞI HARCIRAH AYNI OLMALIDIR


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Taşra teşkilatında 6831 sayılı Orman Kanunu’yla asli görevleri gereği, haftalık iznini haftanın herhangi bir gününde kullanabilen ve 7/24 saat fiilen arazide görev yapan Orman Muhafaza Memurlarına, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 49. maddesi gereğince 1/3 oranında tazminat ödenmektedir.

Memuriyet mahalli dışındaki geçici olarak görevlendirmelerde de tazminat ödenmesi sonucu meydana gelen mağduriyetler zaman zaman dile getirildiği, yargıda çözüm arandığı, farklı uygulamalar ve kararlar alındığı gibi, her mağdur olanın hak arama mecburiyetinde kalması ve yargı yoluyla hak araması, kamu hizmetini olumsuz yönde etkilemesi yanında çalışanları huzursuz etmektedir.

Bilindiği gibi, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 39. maddesi “resmi bir görevle memuriyet mahalli içinde bir yere gönderilenlere gündelik verilmez. Geçici bir görevle memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilenlerden, buralarda ve yolda öğle (saat 13.00) ve akşam (19.00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi de geçirenlere tam gündelik verilir” şeklinde olup, Diğer taraftan 49. madde “asli görevleri gereği memuriyet mahalli dışında ve belirli bir görev bölgesi (merkez veya il kuruluşuna dahil birimlerde il sınırı, bölge şeklinde çalışan birimlerde bölge sınırı) içinde fiilen gezici olarak görev yapan memur ve hizmetlilere gündelik ve (aşağıda unvanları sayılanlar hariç) yol masrafı ödenmez.” Bunlardan, Maliye Bakanlığınca görev unvanları ile iş ve çalışma özellikleri uygun görülenlere; bu bakanlıkça vize edilen cetvellere dayanılarak fiilen gezici görev yaptıkları günler için almakta oldukları aylık/kadro derecelerine göre müstahak oldukları yurt içi gündeliklerinin 1/3’ü günlük tazminat olarak verilir.

“Takip memuru, gezici sağlık memuru, ebe, orman muhafaza memuru, koruyucu, koruma memuru, posta dağıtıcısı, hat bakıcısı, tahsildar, gezici başöğretmen ve görev niteliklerinin bunlara benzerliği Maliye Bakanlığınca onaylanacak diğer memur ve hizmetlilerinin yol masrafları mutat taşıt araçlarına fiilen ödedikleri miktarlar üzerinden karşılanır.” şeklindedir.

6245 sayılı Harcırah Kanununun yukarıda yazılı maddelerini incelediğimizde: 39. maddesi, geçici bir görevle memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilenlere kaldıkları süreye bağlı olarak il ve bölge hudutlarına bakılmaksızın Harcırah ödeneceği, şeklindedir. Ayrıca 39. maddede, kalınacak saat ve süreler gösterildiği halde 49. maddede günübirlik yapılan ve gece kalmayı gerektirmeyen bir görev mahiyetinde olduğu anlaşılmaktadır. Yine 49. maddede, toplu olarak idarenin vasıtası ile göreve giden personele yol masrafı ödemezken, mutat taşıt araçlarından yararlanmak durumunda olan personele yol masrafı ödenmektedir.

Diğer bir husus ise, 49. maddenin 2. bendinde fiilen gezici görev yaptıkları günler için 1/3 tazminat verilmesini hükme bağlarken, gece kalma mecburiyeti getirmemiş ve gece kalanlar için nasıl bir ödeme yapılacağı gösterilmemiştir.

Sonuç olarak; 6245 sayılı Harcırah Kanunun 49. maddesi gereğince orman muhafaza memurlarına 1/3 oranında tazminat ödenmektedir. Oysa birlikte aynı görevi yapan İşletme Şefi ve şoförleri için aynı harcırah kanunun 39. maddesine göre 3/3 oranına kadar harcırah ödenmektedir.

Kanun teklifimiz ile aynı görev alanında emsal görev yapan kurum çalışanları arasında adaletsizliğe yol açan bu haksızlığın giderilmesi için 6831 sayılı Orman Kanunu’yla görev yapan Orman Muhafaza Memurlarına da 6245 sayılı harcırah Kanununda değişiklik yapılarak 49. madde tazminatı yerine aynı kanunun 39. maddesi haklarından Orman Muhafaza Memurlarının da yararlandırılmaları amaçlanmaktadır.

HARCIRAH KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİMİZİN METNİ


MADDE 1- 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 49 uncu maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak bu memur ve hizmetlilerin geçici görev mahallinde geceyi geçirmesi durumunda bunlara, bu Kanun’un 39 uncu maddesi hükümlerine göre tam gündelik verilir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.