ABD'nin Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıması ve ardından çıkan olaylara tepkiler çığ gibi büyürken Türkiye ile İsrail arasındaki gerilim de arttı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da konuyu Meclis’te gündeme getirerek, Türkiye’nin Filistin’e vize uyguladığını, İsrail’e ise uygulamadığını belirtti. Tanal şunları söyledi:

İSRAİL’E YOK, FİLİSTİN’E VAR

“Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının sitesine girince, Filistin vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti devletine gelmek istedikleri zaman vize şartı aranıyor yani Filistinli vatandaşlar Türkiye’ye gelmek istediğinde vizesiz Türkiye’ye giriş yapamıyor. Aynı şekilde İsrail Konsolosluğunun sitesine girdiğinizde, İsrail devletinin vatandaşları Türkiye’ye gelmek istedikleri zaman vizesiz gelebiliyor yani İsrail devletinin vatandaşları vizeden muaftır, Türkiye’ye vize şartı olmaksızın, giriş yapabiliyorlar.

Şimdi, siyasi iktidar afra tafra yapıyor 'İsrail devleti terör devletidir, Haydut devlettir' diyor. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Bu ne samimiyetsizlik? Yani burada çifte standart var. İsrail devletinin vatandaşlarına gösterilen bu pozitif ayrımcılık Filistin devletine gösterilemiyor. Bu uygulamayı şiddetle kınıyorum, derhâl düzeltilmesini bekliyorum’’

filistin

israil