Daha önce düzenlenen 5 ihalede de taliplisi çıkmayan Ankapark, önceki gün yapılan 6. İhale ile 29 yıllığına kiraya verildi. İhaleyi, tek teklif veren Çin ve Türk ortaklı GBM Ticaret-Çelik Ortak Girişim Grubu aldı. GBM Ticaret-Çelik Ortak Girişim Grubu’nun 29 yıl boyunca her yıl 26 milyon 400 bin lira ödeyeceği öğrenildi. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada bir kerede alınması belirlenen 765 milyon 600 bin TL’lik muhammen bedelinin 29 yıla bölündüğünü söyledi. Şartnamenin değiştirildiğini söyleyen Yılmazkaya, şunları dedi:

[old_news_related_template title="Melih Gökçek: Ankapark için 1 milyar 450 milyon lira harcadık" desc="Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, sosyal medya hesabında Ankapark projesinin maliyetini açıkladı. Projenin 1 milyar 450 milyon TL'ye gerçekleştirildiğini duyuran Gökçek, 'Başkanım parkın parası cebinizden mi çıktı? Bu karşı çıkanların vergisi ile de yapılmadı mı?' sorusuna 'Parkın parası halkın cebinden çıktı' yanıtını verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/depophotos_15841098_16_9_1537508832.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/ankapark-icin-1-milyar-450-milyon-lira-harcadik-2638127/"]

ŞARTNAME DEĞİŞTİRİLDİ, TAKSİT YAPILDI

“Bir önceki şartnamedeki bedel, 765 milyon 600 bin TL olarak bir kereye mahsus olmak üzere alınacaktı. Şimdiki şartnamedeki her yıl 26 milyon alınacak şekilde planlanmış. Şartnameyi tamamen değiştirmişler. Önceki şartlarda kimsenin alması mümkün değildi. Belediye yönetimi bu işten bir an önce kurtulmak için neredeyse bedava verecekti. Bunların hepsi tamamen kamufledir. Bir an önce burayı elden çıkaralım mantığıdır. Ankara yönetimi için Ankapark büyük bir problem oldu. Bunu vererek bu problemi hiçbir zaman çözmüş sayılamazlar bu problem devam edecek. Vatandaş bunun hesabını soracak, biz de soracağız. 2 milyar paraya buraya harcandı ve o paranın dönüşünü 29 yıl sonra için düşünüyorlar. Bu mümkün mü? Kaynakların nasıl yanlış kullanıldığı, keyfi kullanıldığı ve hesapsız kullanıldığı bu Ankapark projesinde net olarak görülmüştür”

ANKAPARK 75 YILDA MALİYETİNİ ÇIKARIR

Ankapark için bugüne kadar 1.6 milyar lira harcanmıştı. Projenin tamamının ise en az 2 milyar liraya tamamlanabileceği hesabı yapılmıştı. İhale bedeli, devletin Atatürk Orman Çiftliği arazisine harcadığı 2 milyar liralık kaynağın yarısını bile 29 yılda geri alamayacağını işaret ediyor. Hesaplamalar, kamu kaynaklarından yapılan devasa harcamanın böyle bir kiralamayla çıkarılabilmesi için Ankapark'ın en az 75 yıl kirada kalması gerektiğini gösteriyor.