Polisi harekete geçiren olay, 25 kişinin Türkiye MMM adlı bir yapı tarafından dolandırıldıklarını anlatmasıyla ortaya çıktı. Bunun üzerine İstanbul Emniyeti'ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Araştırmalarda MMM Türkiye'nin saadet zincirlerinde görülen "Pramit" yapı özelliği gösterdiği anlaşıldı.

MATEMATİK DEHASI MILLETVEKİLİ


Siber Polisi'nin çalışması Türkiye MMM ile ilgili ilginç bilgileri ortaya çıkardı. İddiaya göre MMM sadet zinciri ilk kez 1994 yılında Rusya'da kuruldu. Farklı bie para modelini savunan yapı kendisini yoksullara yardım ermek için yapılanan farklı bir finans sistemi olarak tanıtıyordu. Yapının kurucusu matematik dehası olarak gösterilen Sergey Mavrodi'ydi. Kuruluşunun ardından kısa sürede 20 milyon üyeye ulaşan Mavrodi, Rusya'da milletvekili dahi seçilmişti. Ancak yapının piramit sisteminin tıkanması ve mağdur oluşturmasıyla, Mavrodi tutuklandı. MMM şirketleri Rusya'da  yasaklandı.

YOKSULLARA YARDIM YALANI


Yoksullara yardım vaadiyle kurulan saadet zinciri her katılana aylık yüzde 30 ila 50 arasında kâr sunuyordu. Katılanların yatırım yaptıkları para "Mavro" olarak dönüştürülüyordu. Sisteme ilk kez sokulan kişilerin yatırdığı paraya yüzde 10 kâr payı ödeniyordu. Paraların çekimi için belli bir süre geçmesi gerekiyordu. Ancak para yatıranların büyük çoğunluğu ödedikleri tutarı dahi alamadı.

SİSTEM ÇÖKTÜ


Mavrodi - Maksim - Mavrodi isimlerinin başharflerinden oluşan MMM 2007'de yeniden hayata geçti. Rusya'da yasak olan yapı MMM Global olarak yeniden insanları dolandırmaya başladı. Türkiye'de ise 2015'te faal olarak çalışmaya başladı. Sistem mmmturket isimli internet adresi üzerinden çalışırken,  bazı televizyon kanallarında da yoksul insanlara yardım görüntüleri ile sistem tanıtılıyordu. İki yıl boyunca binlerce kişinin üye olduğu sistem 2017'de çöktü. Sistem güncelleniyor dense de para yatıran binlerce kişi alacaklarını alamadı.

MİLYONLARCA LİRA


Polisin tespitine göre MMM'den şikayetçi olan 25 kişinin 1 milyon 250 bin lirasını dolandırdı. Ancak farklı illerde şikayetçi olan ve henüz emniyete gitmeyen mağdurlar olduğu da belirtildi. Dijital incelemelerde yapının en az 4 bin kişiyi dolandırdığı belirlendi. Vurgun yapılan paranın ise milyonlarca lirayı bulduğu belirtildi.

ÇİFTLİK BANK'A MODEL OLDU

Saadet zinciriyle ilgili yapılan araştırmada şebekenin yatırılan paraları kripto paraya çevirdiği de ortaya çıktı.  Paraların büyük kısmının bu şekilde yurt dışına transfer edildiği anlaşıldı. Ayrıca Çiftlik Bank vurgununu yapan Mehmet Aydın'ın da Sergey Mavrodi'den etkilendiği ve MMM'i model aldığı öne sürüldü. Aydın'ın bunu farklı ortamlarda dile getirdiği iddia edildi.

Dünyada 24 ülkede faal olan yapının Türkiye sorumsulunun ise 'Leyla' kod adlı Elvir Egorova olduğunu belirlendi. Dünyada 24 ülkede faal olan yapının Türkiye sorumsulunun ise 'Leyla' kod adlı Elvir Egorova olduğunu belirlendi.


KOD ADI 'LEYLA'

Siber Polisi'nin çalışmasında dünyada 24 ülkede faal olan yapının Türkiye ayağındaki üst ismin" Leyla" kod adlı Elvir Egorova olduğunu belirledi. Aramalarda sistem diğer yönecileri tek tek tespit edildi.  Polis 33 şüphelinin yakalanması için önceki hafta düğmeye bastı. Operasyonlarda araların Rus uyruklu Elvira Egorova'nın da aralarında bulunduğu 30 şüpheli gözaltına alındı. Çok sayıda dijital malzemeye de el konuldu.

TUTUKLANDILAR

Gözaltına alınan şüpheliler Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.  İfadesi alınan Elvira Egorova'nın Rusya'dan gelen talimatları Türkçeye çevirerek alt birimlere ilettiğini söylediği öğrenildi. Örgüt üyeliğini kabul etmeyen Rus kadının "Sadece tercümanım" dediği belirtildi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 7'si tutuklandı, 23'ü hakkında ise adli kontrol uygulandı.