“Çocuk Anlatır, Sen Dinle. İstismarı Önle!” projesi kapsamında ailelerden öğretmenlere, sağlık personelinden zabıtaya çok geniş bir kesim hem çocukların bedensel haklarına saygı duyma, hem de cinsel istismara uğrayan çocukları anlama, dinleme ve cinsel istismar vakalarına müdahale etme gibi konularda eğitim alacak.

hayri-inonu-ortaŞişli Belediyesi’nin bu alanda yerel yönetimler için bir model oluşturma hedefiyle hayata geçirdiği projenin tanıtım toplantısında konuşan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, “Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin verileri Türkiye’deki çocuk istismarı vakalarının 10 yılda 700 kat arttığını gösteriyor. Gizlenen, üzeri örtülen vakalarla birlikte, gerçek rakamların bunun çok ötesinde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak önemli  olan rakamlar değil, yaşadıkları bu travmanın çocuklarımızın ruhunda bıraktığı etki” dedi. Bu konuda hem yerel yönetimler, hem kamu personeli hem de ailelerin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden İnönü, “Çocuklarımıza haklarını öğretirken, bizler de onlara kulak vermeyi ve kelimelerle ifade edemediklerini duymayı öğrenmeliyiz” diye konuştu.

ÖNCE YETİŞKİNLERLE ÇALIŞACAĞIZ


Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği Başkanı Şehlem Kaçar  yetişkinlerin çocuk algısının çocukları ihmal ve istismara açık hale getirdiğine dikkat çekerek “Çocuklardan önce yetişkinlerle çalışmak gerekiyor. Ebeveynlerle, öğretmenlerle, toplumun her kesiminden yetişkinle bu konuları konuşmadan, sadece çocuğu odağa alan bir eğitim yaklaşımı koruyucu-önleyicilikten uzaktır" dedi.

hayri-inonu-orta2VELİ SEMİNERLERİ DÜZENLENECEK


“Çocuk Anlatır, Sen Dinle” projesi kapsamında Şişli Belediyesi bünyesinde Sağlık İşleri Müdürlüğü, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü başta olmak üzere farklı birimlerde çalışan personele eğitim verilecek. Yaş gruplarına uygun olarak gündüz bakım evlerindeki çocuklara “Kiko ve El” kitabı uygulamaları yapılarak iyi dokunuş-kötü dokunuş konusu anlatılırken, bilim evlerindeki çocuklara ise bedensel hakları ve yardım isteyebilecekleri mekanizmalar öğretilecek. Bilim evleri ve gündüz bakım evlerindeki çocukların velilerine yönelik de seminerler gerçekleştirilecek. Ayrıca Nazım Hikmet Kültür Evi’nde herkesin katılımına açık bir veli semineri düzenlenecek.

16  BİN 877 ÇOCUK MAĞDUR OLDU


Bebeklik döneminden ergenlik dönemine kadar her yaş ve cinsiyette çocuk istismara maruz kalabilirken, en sık 6-10 yaş arasında görülüyor. Adalet Bakanlığı’nın 2014 verilerine göre adli tıp kurumuna her ay 650 çocuk cinsel istismarı vakası gönderiliyor. TÜİK verileri ise 2015 yılında 12 bin 689 ve 2016 yılında 16 bin 877 çocuğun cinsel suçlardan mağdur olduğunu gösteriyor.