Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Derin ve köklü bağlarımızın bulunduğu Macaristan ile iş birliğimizi ilerletmek için karşılıklı çaba göstermekteyiz. Macaristan ile NATO, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütler çerçevesindeki dayanışmamız örnek teşkil etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi imzasını taşıyan "Macaristan Ziyareti" başlıklı bir değerlendirme yazısını sosyal medya hesabından paylaştı.

Erdoğan, "Derin ve köklü bağlarımızın bulunduğu Macaristan ile iş birliğimizi ilerletmek için karşılıklı çaba göstermekteyiz. Macaristan ile NATO, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütler çerçevesindeki dayanışmamız örnek teşkil etmektedir" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Bahçeli'den Erdoğan'a: O beş ismi Türkiye'ye getirin" desc="Partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Dünya 5 ten büyüktür' sözünü hatırlatarak, 'Dünya 5'ten büyükse, PKK'nın 5 tepe yöneticisinin bir gece ansızın tepesine binilmeli alınıp getirilmelidir.' dedi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i  Üsküdar'daki evinde MHP'lilere tuzak kurmakla suçlayan Bahçeli, İYİ Parti'den ayrılan isimleri de yeniden MHP'ye katılmaya davet etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/bahceli-6_16_9_1539074093.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/bahceli-grup-toplantisinda-konusuyor-9-2669938/"]

2013 yılında oluşturulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ile son 5 yılda Macaristan ile ikili ilişkilerde her alanda önemli yol katedildiğini belirten Erdoğan, 2013-2017 arasında ikili ticaret hacminin yüzde 38 artışa, 2,6 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Erdoğan, ziyaret kapsamında düzenlenen iş dünyası ile verimli istişareler yapılmasına vesile olan Türkiye-Macaristan İş Forumu ile 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine emin adımlarla ilerleyeceklerini kaydetti.

[caption id="attachment_2671192" align="alignnone" width="880"]Erdoğan mesajlarını Twitter'dan da paylaştı. Erdoğan mesajlarını Twitter'dan da paylaştı.[/caption]

"ASYA İLE MACARİSTAN ARASIDNAKİ İLİŞKİLER DEVAM EDECEK"

Taşımacılıktan enerjiye, inşaattan turizme, savunmadan tarıma kadar çok geniş bir yelpazede Macaristan ile sahip olunan potansiyeli, fiile geçirmek için kararlılıkla çalışacaklarını ifade eden Erdoğan, "NATO müttefikimiz Macaristan ile bölgesel meselelerdeki işbirliğimizi ve Macaristan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine vermiş olduğu desteği önemsiyoruz. Uluslararası alandaki işbirliğimizi Avrupa sınırlarının ötesine taşıyor. Afrika ve Orta Asya'da da imkanlarımızı birleştiriyoruz. Afrika'nın kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla Macaristan ile birlikte çalışmaya devam edecek, Asya ile Macaristan arasındaki ilişkilerin daha da güçlenip çeşitlenmesi konusundaki desteğimizi sürdüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

[old_news_related_template title="Erdoğan'ın yaptığı atamalarda dikkat çeken isimler | Son dakika haberleri" desc="24 Haziran seçimleri ardından oluşturulan yeni sistem ile birlikte ortaya çıkan Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları üyeliklerine getirilen isimler belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı atamalarda dikkat çeken isimler yer alıyor. Bu isimler arasında “Baykal’ın prensi” denilen Korkmaz Karaca, Aydın Doğan’ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ da yer alıyor. AKP iktidarı boyunca bakanlık bekleyen Anayasa Profesörü Burhan Kuzu ise Erdoğan tarafından Hukuk Politikaları Kurulu'na atandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/erdogan-4_16_9_1539071051.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/erdoganin-yaptigi-atamalarda-dikkat-ceken-isimler-2669910/"]

Türkler ve Macarların asırlara sari köklü dostluğunun daha da sağlamlaşması amacıyla iki ülke arasındaki iş birliğini kültürel alanda da geliştirmeye kararlı olduklarını aktaran Erdoğan şöyle devam etti:

"Ziyaretimiz kapsamında açılışını yaptığımız Gül Baba Türbesi de bu çalışmaların önemli bir unsurudur. İnanıyorum ki bu mübarek mekan gelecek kuşaklar tarafından da büyük bir ihtimamla korunacak ve Türk-Macar dostluğunun en kıymetli sembollerinden biri olmaya devam edecektir. Macaristan, iki ülkenin kadim dostluğunu dayanışmasını ve ortak tarihini temsil eden Osmanlı döneminden kalma birçok eseri korumakla sadece kendi tarihine değil, insanlığın ortak mirasına da sahip çıkmakta ve tüm dünyaya örnek olmaktadır. Bu tutumundan dolayı Sayın Başbakan Orba'nın şahsında Macaristan Hükümeti'ne teşekkür ediyorum."

Ziyaretin, iki ülke arasındaki dostluk bağlarının daha da pekişmesine vesile olmasını temenni eden Erdoğan, Cumhurbaşkanı Janos Ader başta olmak üzere, şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlik için tüm Macarlara şükranlarını sundu. AA