Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yeni kabinesi belli oldu. 16 bakandan oluşan kabinede bir de Cumhurbaşkanı Yardımcısı yer buldu.Bu göreve son Başbakanlık Müsteşarı
Fuat Oktay getirildi. İşte kamuoyunun pek de tanımadığı Fuat Oktay hakkında bilinmeyenler...

2008-2012 yılları arasında Türk Hava Yolları (THY) Stratejik Planlama ve İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama, Üretim Planlaması ve Bilgi Teknolojilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Fuat Oktay 2 Ocak 2012 tarihinden 19 Haziran 2016 tarihine kadar T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı görevini yürüttü. 19 Haziran 2016 tarihinde ise Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirildi.

15 TEMMUZ'DA ÖNEMLİ GÖREV ÜSTLENDİ


Fuat Oktay'ın müsteşarlığı boyunca en zor görevi ise 15 Temmuz'daki haii darbe girişimi sırasında oldu. Oktay, Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı üzerine Çankaya Köşkü'nde kriz masası oluşturuldu ve başına geçti. Oktay, ihanet gecesinde ve izleyen günlerde Çankaya'dan devletin FETÖ ile mücadelesi sevk ve idare etti.

Oktay, o geceye dair daha sonra yaptığı bir açıklamada ise "15 Temmuz'un 15'ini duyar duymaz bizdeki ruh hali değişiyor. Allah o geceyi bir daha yaşatmasın. 65. Hükümetin yeni kurulduğu bir dönem, benim de göreve başladığımın 3. haftasıydı. Bugüne kadar Türkiye tarihinde yaşanmamış şekilde son derece ölümcül, hiçbir değer taşımayan, sonuna kadar yok etmeye dayalı hain bir darbe girişimi." sözleriyle anlattı.

8 GÜN KÖŞKTE KALDI

Darbe girişimin bastırılmasının ardından gözlerini 3 gün sonra kısa bir süre dinlendirdiğini, Çankaya Köşkü'nden 8 günün ardından ayrılabildiğini anlatan Oktay, "Tam bir savaş haliydi. O savaş ortamını sonuna kadar yaşadık. Hain darbe girişiminin merkezlerinden biri olan hemen yanı başımızdaki muhafız alayından hiçbir şekilde 'kuş' bile köşke girmeyecek dedik ve vur emrini verdiğimiz bir sürece geçmiştik. Bu mücadeleyi köşk etrafındaki milletimizle birlikte verdik." ifadelerini kullandı.

Oktay, darbenin püskürtülmesiyle sürecin bitmediğini, hain terör örgütünün bütün kalıntılarının devletten temizlenmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın talimatları çerçevesinde diğer müsteşarlarla da yakın çalışarak sürdürdüklerini dile getirdi.

MÜSTEŞARLIĞI DÖNEMİNDE YOĞUN TEMPO
Oktay ayrıca 65. Hükümet döneminde çıkarılan 80 kanun, TBMM'ye sunulan 212 kanun tasarısı, 347 milletlerarası antlaşmanın onaylanmasının uygun bulunmasına dair kanun, 31 kanun hükmünde kararname, 6 tüzük, 74 Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan yönetmelik, 2 bin 846 Bakanlar Kurulu kararı, 2 bin 902 yönetmelik, bin 982 tebliğ ve 43 Başbakanlık Genelgesine katkı sundu.

Kurum içi ve kurum dışında 344 toplantıya katılan, 23 yerli ve yabancı heyet ağırlayan Oktay, 15 Milli Güvenlik Kurulu, 5 Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve 63 Bakanlar Kurulu toplantısına katıldı. Oktay, 16 Müsteşarlar Toplantısı'na da başkanlık etti.

Fuat Oktay'ın müsteşarlığı döneminde emek verdiği bir başka konu ise bürokrasinin azaltılmasına yönelik çalışmalar oldu.

54 YAŞINDA, YOZGATLI

Fuat Oktay 1964 yılında Yozgat-Çekerek’te doğdu. 1985 yılında, Çukurova Üniversitesi, İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı.

1990 yılında, ABD'de otomotiv sektörünün merkezi Detroit'teki WayneStateÜniversitesi'nde imalat mühendisliği ve işletme alanlarında yüksek lisans programlarını tamamladı. Aynı üniversitede endüstri mühendisliği alanında doktora derecesini alarak, havacılık ve otomotiv endüstrisi alanlarında uzmanlaştı.

Beykent Üniversitesi’nde İşletme Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı yaptı. Hem kamu, hem de özel olmak üzere, birçok şirkete danışmanlık hizmetlerinde bulundu, bu şirketlerin bazılarında Genel Müdür, Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini üstlendi.

2008-2012 yılları arasında Türk Hava Yolları (THY) Stratejik Planlama ve İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama, Üretim Planlaması ve Bilgi Teknolojilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. Bu görevi boyunca çok sayıda ortak girişim projesini hayata geçirdi.

2 Ocak 2012 tarihinden 19 Haziran 2016 tarihine kadar T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı görevini yürüttü. 19 Haziran 2016 tarihinden bugüne kadar Başbakanlık Müsteşarlığı yaptı. İngilizce biliyor. Üç çocuk babasıdır.