Reklamsız Sözcü

Damla sakızı nereden elde edilir?

Hadi ipucu sorusu yayınlandı!Bugünkü soru günlük hayatımızda sık sık kullandığımız bir şeyden geliyor. Hadi ipucu sorusunun cevabını bilenler yarışmaya rakiplerinden bir adım ileride başlıyor. 26 Aralık Hadi ipucu sorusu: Damla sakızı nereden elde edilir? İşte merak edilen ipucu sorusunun cevabı...

18:09 -
Damla sakızı nereden elde edilir?

Hadi her akşam olduğu gibi bu akşam da 20.30’da yayınlanacak. Bu akşamki yarışmanın ödülü ise 20 bin lira! Damla sakızı, tıbbın babası Hipokrat tarafından sindirim problemleri ve grip tedavisi için kullanılmıştır.Yaklaşık 2500 yıllık geçmişe sahip damla sakızı bu akşamki ipucunun da konusunu oluşturuyor. Damla sakızı nereden elde edilir? İşte 26 Aralık Hadi ipucu sorusunun cevabı…

26 ARALIK HADİ İPUCU SORUSU: DAMLA SAKIZI NEREDEN ELDE EDİLİR?

CEVAP: SAKIZ AĞACI

hadi

Sakız ağacı, sakız ağacıgiller familyasından bir ağaç türü. Akdeniz bölgesinin doğal bitkisidir. Türkiye’de Batı ve Güney Anadolu’da, Kanarya Adaları, ve Sakız Adası’nda yetişir.

Nisan-Mayıs ayları arasında, yeşilimsi renkte çiçekler açar. 1–3 m yüksekliğinde, sık dallı, çalı görünüşündedir ve kışın yapraklarını dökmez. Gövdeleri dik ve silindir biçiminde olup, sağlamdır. Kabukları esmer renkli ve reçine kanalları ihtiva eder. Meyveleri ufak, yuvarlak ve kırmızımsı siyah renklidir.

Bitkinin dal ve gövdesinin yaralı yerlerinden akan reçinenin pıhtılaşmasıyla “mastik” adı verilen sakız elde edilir. Toplanan bu usare 2-4 haftada katılaşır. İlk başlarda donuk yeşil renkte olan reçine, daha sonraları soluk sarı renkli, kolaylıkla kırılabilen parça ve damlalar haline gelir.

Özel bir kokusu ve tadı vardır. Eter ve etanolde çözünür. Sakız içinde uçucu yağ, mastisik asit, mastisin ve acı maddeler bulunmaktadır. Eskiden balgam söktürücü olarak kullanılmıştır. Diş etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılır. Sanayide yapıştırıcı, cila olarak ve parfümeride kullanılır. Tatlılara, özellikle muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlılara katılır.

Sakız, yiyeceklere güzel bir tat ve koku verir. Güveç ekmek hamuruna çeşni katmak için de kullanılır. Ayrıca Bulgaristan’da mastika adıyla bilinen rakı sakızdan yapılmaktadır. Türkiye’de Sakız ağaçları ile ayrıntılı bilgiyi Çeşme Tarım İlçe Müdürlüğü’nden edinmek mümkündür.

Tüm son dakika haberleri için tıklayın.

Paylaş Tweet social-whatsapp Whatsapp Paylaş more