Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte kapısına kilit vurulan eski Kalkınma Bakanlığı’nın 115 teknik personeli ortada kaldı. Bakanlık lağvedilince Devlet Personel Başkanlığı’nın havuzuna atılan 115 kişi arasında, 2015 yılındaki Ahmet Davutoğlu teknotrat kabinesinde Kalkınma Bakanı olan Cüneyd Düzyol da bulunuyor. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, AKP’nin bu operasyonunu, “insan tasfiyesi” sözleriyle eleştirdi. Türkiye’nin kısa, orta ve uzun vadeli kalkınma plan ve programlarını yapmak amacıyla 1960 yılında kurulan DPT, 2011 yılında AKP hükümeti tarafından kapatılmış, yerine Kalkınma Bakanlığı kurulmuştu. Ancak Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte “kalkınma” da tarih oldu, bakanlık tümden kapatıldı. DPT’nin Necatibey Caddesi’ndeki binasına yeni oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı yerleşti.

Türkiye’nin yıllarca kalkınma plan ve programlarını yapan iyi yetişmiş personelin donanımlarıyla ilgisiz kurumlara gönderilmelerinden endişe edilirken, havuzda bekletilenler arasında bir zamanlar müsteşarlık ve bakanlık yapmış Cüneyd Düzyol’un da yer alması dikkat çekti. 1989 yılında DPT’de uzman olarak göreve başlayan Düzyol, İngiltere’de kalkınma ekonomisi ve ABD’de ekonomi yüksek lisansı yaptı.

MCKINSEY’E İHTİYAÇ KALMAZDI

DPT’de Proje ve Yatırımları Değerlendirme Daire Başkanlığı, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, DPT Müsteşar Yardımcılığı ve Müsteşar Vekilliği görevlerinde bulundu. Düzyol 2015 seçimlerinden sonra kurulan kısa süreli seçim hükümetinde Kalkınma Bakanı olarak görev yaptı. Düzyol, bakanlığın tümden lağvedilmesiyle 115 memur ve bürokratla birlikte personel havuzuna alındı.

Kapatılan DPT’de uzun süre çalışan ve müsteşar yardımcılığı görevinden ayrılıp siyasete giren MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta uygulamayı sert dille eleştirdi. Usta, yapılan işlemi, ‘İdeolojik saplantılar veya kişisel husumetlerle yapılan insan tasfiyesi’ olarak nitelerken, yetişmiş personelin harcanması yerine iyi değerlendirilmesi halinde McKinsey gibi yabancı danışmanlık şirketlerine ihtiyaç kalmayacağını da söyledi.

Usta, “Ekonomik sorunları kendi yetişmiş insan gücümüzü kullanarak yapmak son derece önemlidir. Yasal dayanaktan yoksun şekilde havuza atılan arkadaşlar içerisinde çok iyi yetişmiş uzmanlar, görevlerini çok iyi bir şekilde yapan memurlar var. Kurumda bazı ideolojik saplantılarla veya kişisel husumetlerle yapılan bu insan tasfiyesi yanlıştır. Dünya çapında uzmanlar maalesef, Devlet Personel havuzuna atılmıştır. Türkiye’nin bu insanlara ihtiyacı var” dedi.