Diyarbakır'da, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen nevruz etkinlikleri başladı. Sabah saatlerinden itibaren çok sayıda kişi, oluşturulan güvenlik kontrol noktalarından geçerek Nevruz Parkı'ndaki kutlamaya katıldı.

diayarbakir-dha

Diyarbakır'da düzenlenen nevruz kutlaması saat 11.00 sıralarında başladı. Merkez Bağlar ilçesi Nevruz Parkı'nda yapılan etkinliğe biri protokol olmak üzere 5 ayrı noktadan sıkı güvenlik önlemleri altında giriş yapıldı. Nevruz Parkı'ndaki kutlamalara gelen on binlerce kişi, sıkı aramalardan geçirildikten sonra kutlama alanına alındı.

 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP milletvekilleri, Mardin Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk, yerli ve yabancı davetlilerin de protokolde yerini aldığı nevruz kutlamaları, Kürtçe şarkılar eşliğinde başladı. Kurulan platformdan müzik yayınları yapılırken, toplananlar da alanda halay çekip, nevruzu kutlamaya başladı.

Havadan polis helikopterlerinin de güvenlik uçuşları yaptığı nevruz alanını dolduranlar arasındaki bir grup, zaman zaman PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Bu sırada terpit komitesinin uyarılması ile platformdan müzik sesi verilerek, slogan seslerinin bastırıldı.

Nevruz etkinliğine Diyarbakır kent merkezinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de yoğun katılımların olduğu görüldü.

Foto: DHA Foto: DHA


KANALİZASYON HATLARINDA BOMBA ARAMASI YAPILDI

Nevruz kutlamaları nedeniyle Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nce geniş güvenlik önlemleri de alındı. Nevruz alanına çıkan Mahabad Bulvarı üzerindeki tüm yollar ve boş araziler bariyerlerle kapatılırken, bölgede yaklaşık 7 bin polisin görev yaptığı bildirildi. Dün gece, nevruz etkinliğinin yapıldığı 136 bin metrekarelik alanın altında ve çevresindeki tüm kanalizasyon hatlarında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı dalgıç ekipler tarafından bomba araması yapıldı. Kanalizasyon hatlarına giren dalgıç polisler, gece görüşlü kameralar ve metal dedektörleri ile nevruz alanının altını didik didik aradı. Öte yandan alana hakim olan çevredeki binalar ve inşaatlarda da uzman ekipler tarafından, dedektör köpekler eşliğinde bomba aramaları yapıldı.

Foto: DHA Foto:  Diyarbakır DHA


ÇAKMAK, KALEM VE PARFÜMLERE EL KONULDU

Nevruz Parkı'nın çevresinde kurulan 5 arama noktasında ve alanda olası bir olumsuzluğa karşı itfaiye ve ambulans ekipleri hazır bekletilirken, alana çakmak, kalem ve parfüm sokulmasına izin verilmedi. Öte yandan kontrol noktalarında yapılan üst aramalarında PKK terör örgütünü simgeleyen flama ve aksesuarlara el konuldu.

SAAT 12.00 İTİBARİYLE KONUŞMALAR BAŞLADI

Saat 11.00 sıralarında müzik yayını ile başlayan etkinliklerde, saat 12.00 itibariyle konuşmalar başladı. Etkinlikler kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk'ün de konuşma yapması bekleniyor. Etkinliklerin saat 15.00'e kadar bitirilmesinin planlandığı öğrenilirken, vatandaşların halen alana gelmeye devam ettiği öğrenildi.

 

Foto: DHA

Hakkari'de nevruz ateşini kayyum yaktı

Hakkari'de, valilik ve belediye tarafından nevruz kutlaması düzenlendi. Nevruz ateşini, Hakkari Belediyesi'ne 2016 yılında kayyum olarak atanan Başkan Vekili Cüneyt Epcim yaktı.

Hakkari'deki nevruz kutlaması, Atatürk Kültür Merkezi'nin önünde yapıldı. Kutlamaya Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, Vali Yardımcısı Mehmet Nurullah Kahraman, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, AK Parti İl Başkanı Emrullah Gür, İl Sağlık Müdürü Hamdullah Kara, Hakkari Baro Başkanı Avukat Zeydin Kaya ile kurum amirleri ve Hakkarililer katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, nevruzun anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Nevruz ateşini, Hakkari Belediyesi'ne 2016 yılında kayyum olarak atanan Başkan Vekili Epcim yaktı. Konuşmaların ardından erbane ve halk oyunları gösterisi yapıldı. Etkinlikte ayrıca Hakkari yöresinin kültürünü temsil eden yöresel uzun havalar, Türkçe ve Kürtçe türküler seslendirildi.

Foto: İHA

Nevruz Bayramı Zeytinburnu’nda coşkuyla kutlandı

Bolluğu, bereketi ve baharı müjdeleyen Nevruz Bayramı, Zeytinburnu’nda çeşitli etkinliklerle kutlandı. İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın da katıldığı etkinlikte; Türk halk oyunları, Kafkas halk dansları ile Kafkas ve Uygur müzik gösterileri sergilenerek muhteşem bir görsel şölen oluşturuldu. Yaşanan Nevruz coşkusu havadan görüntülendi.

İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kültür A.Ş, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Zeytinburnu Belediyesi’nin iş birliğiyle, Zeytinburnu’nda Nevruz Bayramı coşkuyla kutlandı. Topkapı Kültür Parkı’nda yapılan kutlamalara; İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Türk dünyasından çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. Demir dövme ve yumurta tokuşturma ritüellerinin gerçekleştirildiği kutlamalarda, davetliler yakılan Nevruz ateşinden atlayarak Nevruz Bayramını kutladı. Türk dünyasından çok sayıda davetlinin de katıldığı etkinlikte; Türk halk oyunları, Kafkas halk dansları ile Kafkas ve Uygur müzik gösterileri sergilenerek muhteşem bir görsel şölen oluşturuldu. Program sonrası İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, yumurta tokuşturarak Demir dövdü. Yaşanan Nevruz coşkusu da havadan görüntülendi.
Nevruz kutlama etkinliğinde konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, “ Türk dünyasının ve gönül coğrafyamızın ortak bayramı olan Nevruzu kutluyorum. İnşallah milletimize, ülkemize,gönül coğrafyamıza, tüm kardeşlerimize mutluluklar ve barışa vesile olur. Bugün hepimizin bir arada olduğu birlikte olduğu birlikte sevindiğimiz mili birlik beraberliğimizin tekrar perçinlendiği bir gün. İnşallah bu günlerin kıymetini bilerek geleceğimizi de bugünlerden aldığımız bu ortak duygu ve gelecek hedefi ile birlikte hep beraber gerçekleştirmiş oluruz. Hep beraber geleceğimize yürümüş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“Türk coğrafyamıza da, kardeşlik, barış, sevgi, birlik, beraberlik gelmiş olur”
Tüm İstanbul’da Nevruz coşkusunun yaşandığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Milletimizin,Türk dünyamızın Bayramı Nevruz. Nevruz kardeşlik demek, birlik demek, beraberlik demek inşallah bu baharın gelişiyle Türk coğrafyamıza da, kardeşlik, barış, sevgi, birlik, beraberlik gelmiş olur. Bütün milletimizin Nevruzunu bayramını kutluyorum” dedi.

NEVRUZ ALANINA GELENLER İLE POLİS ARASINDA GERGİNLİK

Bakırköy'deki nevruz kutlamaları için alana gelen bir grup polis arasında küçük çaplı arbede çıktı. Bazı kişiler polis tarafından gözaltına alındı.Bakırköy Halk Pazarı alanında 13.00'da başlayan Nevruz Kutlamaları nedeniyle polis, kutlama alanı ve çevresinde sabahın erken saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemi aldı. Kutlamaya gelenler polis noktalarından arama yapılarak alana alınıyor. Slogan atarak alana girmeye çalışan bir grup ile polis arasında tartışma yaşandı. Çıkan küçük çaplı arbedenin ardından bazı kişiler gözaltına alındı.

Polis bazı bayrakları ve dövizleri içeri almıyor. Öte yandan üzerlerindekilerin yöresel kıyafetler olduğunu söyleyen 2 kişi de polis noktasından içeri alınmadı. Bunun üzerine üzerindeki kıyafeti çıkartan bir kişi alana alırken diğeri ise kıyafetini çıkarmadığı için alana alınmadı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri sürüyor.

Foto: İstanbul DHA Foto: İstanbul DHA


BAKIRKÖY'DEKİ NEVRUZ KUTLAMALARI:  22 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bakırköy'deki Nevruz kutlamaları sırasında 22 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Bakırköy'deki Nevruz kutlamaları esnasında PKK / PYD terör örgütü propagandası yaptığı iddia edilen 22 şüpheli gözaltına alındığı belirtildi. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan şüphelilerin adli işlemleri devam ediliyor.

Foto: Konya DHA

Selçuk Üniversitesi'nde nevruz coşkusu

Konya'da Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsü'nde nevruz kutlaması yapıldı. Öğrenciler yakılan ateşin üzerinden korku ve heyecanla atladı.
Yaklaşık 1000 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen kutlamalarda önce nevruz ateşi yakıldı. Üniversite öğrencileri, yakılan ateşin üzerinden atlayarak baharın gelişini kutladı. Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları ekibinin gösterileri de beğeni topladı. Öğrenciler, mehter takımına ve halk oyunları ekibine alkışlarla eşlik etti. Selçuk Üniversitesi'nde öğrenci olan Filistinli Hiba ve Suhib Elwan'ın kutlamaya getirdiği çocukları Şahed (3) ve Tesnim (5) ilgi odağı oldu. İki kız kardeş bir ellerinde Filistin, diğer ellerindeki Türk bayraklarıyla, kutlamaya katılanları selamladı. Rektör Mustafa Şahin de iki kız kardeşle hatıra fotoğrafı çektirdi. Programın sonunda öğrencilere etli pilav ikram edildi.

Foto: Kastamonu-DHA Foto: Kastamonu-DHA


Bakan Kurtulmuş: Nevruzdan ders alarak birliğimizi artıracağız

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, nevruzun önemine değinerek, "Nevruz farklılıklarıyla, renkleriyle, çeşitlilikleriyle bir ahenk içinde var olmanın bize öğretildiği bir bahar bayramıdır. Nevruzdan bu dersleri alarak ahengimizi, birliğimizi, dirliğimizi daha fazla artıracağız" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu'da düzenlenen nevruz kutlamalarına katılmak üzere dün gece karayolu ile Ankara'dan kente geldi. Bakan Kurtulmuş, sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen nevruz programına katıldı. Programa Bakan Kurtulmuş ile birlikte Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Ak Parti Kastamonu Milletvekilleri Hakkı Köylü, Metin Çelik, Murat Demir ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve çok sayıda vatandaş katıldı.

NEVRUZUN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Programda konuşan Bakan Kurtulmuş, nevruzun önemine değinerek, şunları söyledi:

"Nevruzla birlikte 3 önemli ders de önümüzde. Nevruz, dirilişin, canlanışın, yeniden ortaya çıkışın bize gösterildiği, ders olarak öğretildiği baharın başlangıcıdır. Nevruz farklılıklarıyla, renkleriyle, çeşitlilikleriyle ama bir ahenk içinde var olmanın bize öğretildiği bir bahar bayramıdır. Aynı şekilde Nevruz, dünyaya gelen her şeyin ister insan ister diğer mahlukat olsun yani yaratılan, yani canlı olan her şeyin değiştiğini, geliştiğini, devinim içerisinde olduğunu öğreten, bir fiil gösteren önemli bir derstir. Nevruzdan bu dersleri alarak ahengimizi, birliğimizi, dirliğimizi daha fazla artıracağız. Nevruzdan bu dersleri çıkararak kainatla olan, tabiatla olan ilişkimizi daha kuvvetli bir şekilde kuracağız. Yaratılmış ne varsa her şeyi bir mirasımız olarak kabul edeceğiz. Bu vesileyle, burada temsilcilerini gördüğümüz Türk dünyasının bütün insanlarını, Türk dünyasının bütün ülkelerine barış, huzur ve esenlik diliyorum. Aynı şekilde burada temsilcileri var olan ve bir kısmı da aramızda bulunmayan dünyada yaşayan 7 buçuk milyar insanın yaşadığı bütün ülkeler için de barışı, huzuru, birlikte yaşamayı ve huzur içerisinde gelişmeyi temenni ediyorum. Ülkemiz içinde, yeryüzünün en sıkıntılı bölgelerinden birisinde yaşayan ve ne yazık ki ileriye gitmesini önlemek için niceleri tarafından önü kesilen ülkemize de huzur, barış ve esenlik diliyorum. Bu ülkenin birlik ve barış içerisinde yaşaması, ileriye gitmesi, daha da güçlenmesi için mücadele eden, gayret gösteren herkese Allah çabalarında kolaylık versin diye temenni ve dualarımı iletiyorum. En önemlisi, bizler burada huzur içinde yaşayalım diye kendi hayatlarını al bayrağın hür bir şekilde dalgalanması için feda eden, bu ülkenin insanlarının barış ve huzur içinde yaşaması için canlarından geçerek şehit olan bütün şehitlerimizi saygıyla, rahmetle, minnetle anıyorum."

NEVRUZ ATEŞİNİN ÜZERİNDEN ATLADI

Konuşmaların ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov tarafından semeni sunumu yapıldı, Bakan Kurtulmuş da nevruz ateşini yaktı. Daha sonra Bakan Kurtulmuş ve beraberindeki protokol üyeleri nevruz ateşinin üzerinden atladı. Bakan Kurtulmuş, beraberindekilerle birlikte demir döverek, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile yumurta tokuşturdu. Program, Türk Dünyası Halk Dansları Toplulukları'nın gösterileri ile devam etti.

 

Foto: Zonguldak DHA Foto: Zonguldak DHA


Zonguldak'ta nevruz coşkusu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde öğrenciler, yakılan ateşin üzerinden atlayarak nevruzu kutladı.
Üniversitenin Farabi Kampüsü'nde düzenlenen nevruz programına, Zonguldak Askerlik Şubesi Başkanı Yüzbaşı Ayhan Kafalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Halk oyunları gösterilerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi mehteran takımı konser verdi. Yüzbaşı Kafalı ve öğretim üyeleri nevruz ateşini yaktı. Öğretim üyeleri ve öğrenciler ateşin üzerinden atlayıp etrafında halaylar çekerek nevruzu kutladı. Daha sonra öğrencilere etli pilav ve ayran ikram edildi.

Foto: Nusaybin DHA Foto: Nusaybin DHA


Nusaybin'de nevruz kutlaması 

Mardin'in Nusaybin ilçesinde HDP ve DBP'nin birlikte organize ettiği nevruz kutlamasında renkli görüntüler ortaya çıktı.Nusaybin'in Barış Mahallesi Cegerxin Parkı karşısında bulunan boş alanda yapılan nevruz kutlamasına, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknaz Uca, HDP ve DBP'li yöneticiler ile binlerce vatandaş katıldı. Kutlamada Kürtçe konuşan HDP'li Uca, nevruzun özgürlük günü olduğunu belirterek, "Tüm baskılara rağmen Nusaybin halkı ayakta, hepinize teşekkür ederiz. Tüm tutuklu vakilerimizin nevruz bayramını kutluyorum. 2018 yılı tüm tutukluların özgürlüğe kavuşma yılı olacak hepimiz beraber bu günleri göreceğiz. Tüm hapishane kapıları açılacak, tutuklu vekilerimiz ve İmralı'da bulunan Öcalan da özgürlüğüne kavuşacak" dedi.

Kutlamalar, sanatçıların söylediği türkü ve şarkılar ile sona erdi.

Foto: Van- DHA Foto: Van- DHA


Van'da nevruz coşkusu

Van'da, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından organize edilen nevruz kutlamasına binlerce kişi katıldı.
Van Valiliği'nden alınan izinle HDP ve DBP'nin düzenlediği nevruz kutlaması, Van Kalesi'nin güneyinde bulunan Atatürk Kültür Parkı'nda yapıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı alan, 'drone' ile havadan denetlendi. Kutlamaya gelenler, alanda kurulan 4 ayrı güvenlik barikatından geçirilirken, üst aramaları da yapıldı.

Nevruz kutlamamasına HDP Grup Başkanvekili ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP'li ve DBP'li yöneticiler ile binlerce kişi katıldı. Nevruz ateşi ise Beştaş ile HDP'li ve DBP'li yöneticiler tarafından yakıldı. HDP'li Beştaş, yakılan nevruz ateşinin etrafında Vanlılarla kol kola girerek, söylenen Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Coşkulu geçen nevruz kutlaması, saat 15.00'te sona erdi.

Foto: Edirne - DHA Foto: Edirne - DHA


Edirne'de nevruz coşkusu

Edirne'de nevruz kutlamaları, Trakya Üniversitesi (TÜ) ile Yüksel Yeşil İlkokulu'ndaki etkinliklerle kutlandı. İlkokul öğrencileri, başlarına baharın müjdesi kartondan yapılmış rengarenk çiçekler takıp, temsili ateşin üzerinden atladı.

Trakya Üniversitesi'ndeki nevruz kutlamaları Bolca Ana Yemekhanesi önünde yakılan ateş ve beraberinde demir dövme, yumurta tokuşturma ve halk oyunları gibi etkinliklerle kutlandı. Etkinliklere TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlamalarda konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, nevruzun yeniden doğuşu simgelediğini dile getirerek, "Türk Milleti çok büyük bir milletir ve çok büyük uygarlıklar kurmuştur. Dünya hakimiyetine defalarca soyunmuş ve bunu defalarca göstermiştir. En son ve zor günlerde, 'bitti' denildiği anda bile küllerinden doğmayı bilmiş bir millettir. Ergenekon'dan çıkmıştır, pek çok uygarlığa imza atmıştır. Bitti denilen o kötü kış günlerinin ardından nasıl dallara su yürür, çiçek açar, sürgün verir, Türk milleti de böyle sürgünler vermiş, çiçekler açmıştır, baharlar oluşturmuştur. Bizim de bu büyük uygarlığımızın bu döngüsünde yaklaşık 200 yıldır belki biraz hüzünlü, belki zor günler geçirdik. Cumhuriyet ile beraber bu geri gidişe son verdik. Artık şimdi ayağa kalkmış, tekrar kendini bulmuş Türk Milleti olarak tarih sahnesinde yeniden yerimizi alıyoruz. Baharın tekrar gelmesini kutladığımız bugünde büyük milletimizin büyük zaferlerini tekrar kutlayacağımız günler diliyorum. Hepinizin nevruzunu kutluyorum" dedi.

MİNİKLER RENGARENK

Edirne Yüksel Yeşil İlkokulu'ndaki nevruz kutlamalarında öğrenciler, gönüllerince eğlendi. Minik övğrenciler başlarına baharın gelişini simgeleyen kartondan yapılmış rengarenk çiçekler taktı, şiirler okundu. Öğrenciler yumurta taşıma, iki öğrenci arasında elma taşıma yarışmaları yaparken, kartondan yapılan ve kırmızıya boyanan temsili ateşin üzerinden atladı.

 

 

DHA- İHA