ESAS HEDEF HÜRRİYETÇİ FİKRİYAT-DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ: “27 Mayıs sadece bir sonuç değildir. 27 Mayıs, vuku bulduğu andan itibaren demokrasi karşıtı her türlü eylem ve fikre emsal teşkil etmesi bakımından, toplum içinde darbenin bir çözüm olduğu şeklinde hastalıklı düşüncenin yayılmasına aracılık etmesi bakımından da ne yazık ki devam eden bir süreçtir. Darbenin hedefi; merhum başvekilimiz Menderes idaresindeki Demokrat Parti hükümeti gibi görünse de, darbenin asıl hedefi demokratlarda vücut bulmuş olan hürriyetçi fikriyat ve demokrasi kültürüdür. 27 Mayıs’ın nihayetinde sahte delil ve kurmaca sorgulamalarla idama yollanan demokrasi abideleri ile demokratların canlarına kastetmekle kalınmamış, demokrasi ruhu katledilmek istenmiştir.

DEMOKRATLARI İDAM EDEREK….: 27 Mayıs darbesi ve riyasetinde kurulan mahkemeler, o kurmaca mahkemelere başkanlık edenler ve o dönem ülkeye hükmedenler; yanlı bir kanı ile demokratları idam ederek demokrasiyi alt edecekleri düşüncesine kapılmışlardır. O günün sorumlularından bugün hayatta olanlar görmüştür ki demokrasi insanlarla baki değildir. Demokrasi ölmez bir mefkuredir.

BUGÜN YAŞANAN SANCILARIN TEMELİ: Türk siyasetinin dün yaşadığı bu büyük travma, bugün yaşadığımız sancıların temeli, yarın yaşayacaklarımızın ise sebebidir. Bu vesile ile 27 Mayıs başta olmak üzere tüm darbelerin izlerinin, baskı ve zorlamaların, demokrasiye karşı sınırlamaların ortadan kalkması, en azından yarınımızı kurtarmak adına büyük bir aciliyet taşımaktadır. Türkiye’de demokrasiye karşı, insan hak ve hürriyetlerine karşı ilk ve en önemli örgütlü saldırı olması, kendisinden sonra demokrasiye karşı olanlara örnek teşkil etmesi bakımından 27 Mayıs Darbesi, Türk siyasetinin en büyük kırılma noktasıdır.”