e-Devlet soyağacı sorgulama işlemlerini yapmak isteyen vatandaşları önemli birkaç adım bekliyor. Vatandaşların günlerdir beklediği e-Devlet soyağacı sorgulama açıldı ve vatandaşlar aile geçmişleri hakkında bilgi edinmek için e-Devlet sistemine akın etti. İşte e-Devlet soyağacı sorgulama adımları...

E-DEVLET SOYAĞACI YENİDEN AÇILDI!

Vatandaşlara müjde! E-Devlet Alt-Üst Soy bilgisi sorgulama hizmeti geçici bir sürenin ardından yeniden erişime açıldı. Soyağacı sorgulama sisteminde yoğunluk sebebiyle yavaşlamalar yaşanıyor. 1800'lü yıllara kadar soyağacınızı öğrenebileceğiniz hizmet e-devlet kapısı üzerinden veriliyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın ilgili birimindeki kayıtlara göre o gün E-Devlet uygulamasına 4 milyon kullanıcı giriş yapmıştı. Kayıtlara göre bu rakam daha önceki girişlerin en az 3 veya 4 katı oldu. Şimdi daha büyük bir yoğunluk yaşanacak olsa da işlemler sıraya alınarak yapılıyor.

İŞLEMLERDE ÖNEMLİ DETAY...

e-Devlet Alt-Üst Soy bilgisi sorgulama sayfasına giriş yaptığınızda sistem sizi sıraya alıyor ve soy bilginiz hazırlandığında size haber vermek için iletişim bilgisi istiyor. e-Posta hesabınızı ya da telefon numaranızı e-Devlet üzerinden onaylatmış olmanız gerekiyor.

E-DEVLET SOYAĞACI SORGULAMA EKRANI


e-devlet-soyagaci-sorgulama

E-DEVLET SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra tek yapmanız gereken nüfus bilgilerinizi güncelleyerek ilgili sekmeye ulaşmak. Bu sekmeye ulaştığınızda öncelikli olarak kendi nüfus bilgilerinizi görüyorsunuz. Burada, ilgili bilgileri kontrol ettikten sonraysa sağ üst köşeden “Belge Oluştur” sekmesine tıklamanız gerekiyor. Kısa yoldan sorgulama sayfasına ulaşmak için arama kısmını da kullanabilirsiniz.

e-devlet-1

"ASIRLAR ÖNCESİNE GİTMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Habertürk Gazetesinden tarihçi Murat Bardakçı, Türkiye'de nüfüs kayıtlarının saklanması ile ilgili ilginç bilgiler verdi. Bardakçı, internette hizmete açılan e-devlet internet soyağacı sorgulama sistemi ile en fazla 1800'lü yıllara kadar geri gidilebileceğini bunun da bir ailenin dört kuşak geçmiş bilgilerini göstereceğini söyledi.

Bardakçı, “Yedi ceddinizi öğrenebileceğinizi, anne ve baba tarafından asırlar önceki aile kayıtlarınıza ulaşabileceğinizi zannetmeyin. Şanslı iseniz en fazla dört, haydi bilemediniz beş nesil geriye, 1800’lerin ortalarına kadar gidebilir ve orada kalırsınız. Öyle hayal ettiğiniz gibi asırlar öncesine, onbeşinci, onaltıncı yüzyıllara ulaşmanız mümkün değildir.”

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

Turkiye.gov.tr adresinde yer alan e-Devlet platformuna giriş yapabilmeniz için postaneden bir e-Devlet şifresi edinmeniz gerekiyor. Şifrenizi PTT şubelerinden edinebilirsiniz. Sisteme de T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yapabilirsiniz. Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma ve benzeri durumlarda yeni bir şifre için şifre yenileme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için profilinizde bulunan iletişim bilgilerinden cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı e-Devlet Kapısında doğrulamış olmanız gerekmektedir. Bu işlemlerden herhangi birini yapmadığınız takdirde PTT şube ve Merkezlerinden şahsen yeni bir şifre almanız gerekmektedir. Şifre yenileme hizmetinin detayları için 160 numaralı e-Devlet Kapısı İletişim Merkezinden destek alabilirsiniz.