Haberi duyuran CHP Milletvekili Selina Doğan, "Ülkemizin yetiştirdiği en kıymetli dermatologlardan biri olan Prof. Dr. Agop Kotoğyan’ı nam-ı diğer 'Kolsuz Agop’u' kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Asdvads hokin lusavore. Toprağı bol olsun" mesajını paylaştı.



 

 

ACILI EŞİ SÖZCÜ'YE KONUŞTU: CUMARTESİ GÜNÜ UĞURLAYACAĞIZ


Acı haber sonrası Agop Kotoğyan'ın eşi Suzan Kotoğyan Sözcü'ye konuştu. Uzun süredir Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören eşini sabaha karşı kaybettiklerini belirten acılı eş, "Uzun süredir tedavi görüyordu. Acımız büyük" dedi. Cenaze töreninin henüz netleşmediğini belirten Suzan Kotoğyan "Cumartesi günü buradan bir tören olacak (Şişli'deki evinin önünden)  ardından toprağa vereceğiz.
Törene ilişkin detayları daha sonra açıklayacağız" dedi. Konuşmakta güçlük çektiği gözlenen acılı eş "Acımız büyük. Tarifi yok..." dedi.

KOLSUZ AGOP'UN HAYAT HİKAYESİ...

Duayen gazeteci Uğur Dündar 1 Eylül 2017 tarihli köşesinde usta doktor Kolsuz Agop'u şu cümlelerle anlatmıştı; Hastalarının “Kolsuz Agop” olarak tanıdıkları Prof. Dr. Agop Kotoğyan, 1938 yılında İstanbul'a göç ederek Samatya'ya yerleşen yoksul bir ailenin ilk çocuğuydu. Bu nedenle daha ilkokulda okurken, Samatyalı büyüklerine ait bir gümüş atölyesinde çalışmaya başlamıştı. Sıcak, çok sıcak bir yaz günü, gümüş kalıpları plaka haline getirmek için kullanılan presin silindiri önce iş önlüğünü, ardından da kolunu kapmış, el ve kolu, ta omzuna kadar presin altında ezilerek un ufak olmuştu.

Uğur Dündar'ın Kolsuz Agop hakkında yazının tamamını "Bir efsane: Kolsuz Agop!" bağlantısından okuyabilirsiniz...

[old_news_related_template title="Bir efsane: Kolsuz Agop!.." desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/ugur-dundar-21.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/ugur-dundar/bir-efsane-kolsuz-agop-1996225/"]
KOLSUZ AGOP - AGOP KOTOĞYAN KİMDİR?

1939 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimlerini yine İstanbul’da tamamladıktan sonra, 1957 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ne girdi. İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki öğrenimini 1963 yılında tamamlayarak mezun oldu. Kadro bulunmaması nedeniyle 1963-1964 yıllarında İstanbul Tıp Fakültesi Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniğinde volonter olarak çalıştı. 1964 yılında ise, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde, Deri Hastalıkları ve Frengi Kürsüsünün ilk asistanı olarak kadroya geçti. 1967 yılında “Dermatitis Herpetiformis” adlı uzmanlık teziyle deri ve zührevi hastalıklar uzmanı oldu. Aynı kürsüde başasistan olarak görevine devam ettiği sırada, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı tarafından, bilgi ve görgüsünü arttırmak üzere Almanya Homburg (Saar)’daki Üniversite Dermatoloji Kliniğine, Prof. Dr. F. Nödl’ün yanına 1969 yılında gönderildi. 1972 yılı başına kadar bu klinikte sürdürdüğü başarılı çalışmalarında, özellikle malign melanomların klinik ve histopatolojik incelemelerine ağırlık vermiştir. Kliniğe geri döndükten sonra doçentlik hazırlıklarını tamamladı ve 1973 yılında “Ichthyosis Vulgaris Vak’alarında Kromozom İncelemeleri” adlı doçentlik tezini vererek doçent oldu.Aynı yıl doçent kadrosuna atanarak İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri Hastalıkları ve Frengi Kürsüsü’ndeki görevine devam etti. “Akne Vulgaris Vak’alarında İmmünolojik Araştırmalar” konulu teziyle 1979 yılında profesör oldu ve profesör kadrosuna atandı.Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği’nin başkanlığına 1979 yılında seçilen Prof. Dr. Agop Kotoğyan, o tarihten itibaren yıllarca bu görevini de çok büyük bir başarı ile sürdürmüş ve Türk dermatolojisine üstün hizmetlerde bulundu. Dermatoloji alanındaki yenilikleri en yakından izlemeyi kendisine prensip edinen ve mümkün olduğunca fazla sayıdaki periyodiği izlemeye gayret gösteren doktor bey’in üyesi bulunduğu diğer dernekleri de şöylece sıralayabiliriz: Türk Dermatoloji Derneği, İmmünoloji Derneği, Kanser Derneği, Uluslararası Tropikal Dermatoloji Derneği, Uluslararası Pediyatrik Dermatoloji Derneği, Dünya Tıp Birliği, Alman Dermatoloji Derneği, Amerikan Kriyoşirürji Derneği..  Bu derneklerin kongrelerine, uluslararası ve ulusal kongrelere, sempozyumlara ve seminerlere başkanlık etti ve düzenli bir şekilde katılmaya devam etti. Prof. Dr. Agop Kotoğyan 500’ün üzerinde uluslararası ve ulusal tıbbi yayınlarda bilimsel makalesi bulunmakta; yayınlarının daha çok deri ve zührevi hastalıkları, deri kanseri, malign melanom, immünoloji, kriyoterapi gibi konularda yoğun olduğu görülmekte. Ayrıca meslektaşlarıyla birlikte 6 tıbbi kitap yayınlandı. Almanca ve İngilizce bilen Prof. Dr. Agop Kotoğyan evli ve iki çocuk sahibi. 21 Ekim 2004 tarihinde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı başkanı iken emekli oldu. O tarihten geçtiğimiz aylara kadar özel muayenehanesinde hasta bakıyordu.