Türkiye tarihinde ilk kez göreceği kasırgaya hazırlanıyor. Küresel tahmin sistemlerinde tehlikeli boyutlarıyla dikkat çeken kasırga hakkında dün Meteoroloji Genel Müdürlüğü'de bir açıklama yaptı. Meteoroloji'nin açıklamasında sadece "100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir." ifadeleri yer alırken, fırtınanın takip edildiği belirtildi.

TROPİK FIRTINA NE ZAMAN GELECEK?

Hava tahmincileri arasında "Kırbaç Kasırgası" olarak anılan tropikal medicane için hazırlıklar sürüyor. Cumartesi gecesi yurdumuza yaklaşacak olan kasırganın, pazar sabah saatlerinde İzmir çevresinden yurda giriş yapması bekleniyor.

izmir-kasirga-son-dakika Pazar sabah saat 08 :00 itibariyle kasırganın İzmir'e ulaşması bekleniyor. Görsel: Windy


NERELERİ ETKİLEYECEK?

İzmir'in güneybatısından girmesi beklenen kasırganın daha sonra kuzeye doğru tırmanması bekleniyor. Kuvvetli fırtınayla beraber yoğun bir yağışın da etkileyeceği iller arasında başta İzmir olmak üzere, Aydın, Çanakkale, Balıkesir, Muğla olması bekleniyor.

İSTANBUL'A KADAR TIRMANACAK!

Kuzeye doğru yol alacak olan kasırga, pazartesi gününden itibaren Marmara Denizi üzerinden İstanbul'a yaklaşacak. İstanbul'a dolaylarına geldiğinde etkisini büyük ölçüde kaybetmesi beklenen kasırgaya dair son dakika tahminleri ilerleryen günlerde de sozcu.com.tr'de olacak...

AYDIN'DA KRİZ MERKEZİ KURULDU

Orta Akdeniz'de oluşup Ege Bölgesi'ne doğru ilerleyen ve bazı senaryolara göre 30 Eylül Pazar günü saatteki hızı 100-120 kilometreye ulaşması beklenen tropik fırtınada yaşabilecek olumsuzlukların en aza indirilmesi ve olası olumsuzluklara anında müdahale edilebilmesi için Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından bir "Kriz Merkezi" oluşturuldu.

whatsapp-image-2018-09-28-at-11-05-03 Fırtına öncesi ASKİ, Fen İşleri, Park ve Bahçeler, İtfaiye, Makine İkmal Bakım ve Onarım, Çevre Koruma ve Kontrol, Sağlık İşleri ile Denizcilik daire başkanlıkları gereken önlemleri aldı.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre fırtınada metrekareye 75 kilogram yağış bekleniyor. Kriz Merkezi'nde gerçekleştirilen koordinasyon toplantısına katılıp müdahale yöntemlerini belirleyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı müdahale edecek kriz masaları ve ekiplerin tüm imkânlarıyla hazır olduğunu belirtti.
Başkan Çerçioğlu vatandaşları da uyarırken "Büyükşehir Belediyesi fırtınayla birlikte gelecek bütün olumsuzluklara karşı hazırlıklarını tamamladı. Yaşabilecek olumsuzluklarda Büyükşehir Belediyesi bütün imkânlarıyla vatandaşlarımızın yanında olacak" dedi.
Fırtına öncesi ASKİ, Fen İşleri, Park ve Bahçeler, İtfaiye, Makine İkmal Bakım ve Onarım, Çevre Koruma ve Kontrol, Sağlık İşleri ile Denizcilik daire başkanlıkları tüm kaynaklar ve ekipleriyle fırtına için gerekli önlemleri aldı.
Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamada vatandaşları çatıların uçması, çanak antenlerin uçması, elektrik tellerinin kopması, ağaçların devrilmesi, deniz seviyesinin yükselmesi, aşırı yağış, güneş enerji panelleri, su depoları ve inşaat iskelelerinin devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı uyarırken, yaşanacak en ufak olumsuzlukta vatandaşların Büyükşehir Belediyesi'nin 444 40 09 numaralı Hızlı Çözüm Merkezi'ni, ASKİ'nin 444 70 09 numaralı hattını veya itfaiyenin 110 numaralı ihbar hattını aramaları istendi.
Başkan Çerçioğlu "Büyükşehir Belediyesi olarak Kriz Merkezi ve bütün müdahale ekiplerimizle, ortaya çıkabilecek tüm olumsuzluklara hazır haldeyiz. Gereken tüm önlemleri aldık. Büyükşehir Belediyesi vatandaşlarımızın yaşayabileceği olası olumsuzluklara anında müdahale edecektir" diye konuştu.
Kriz Merkezi bünyesinde 1200 personelin yanı sıra 15 greyder, 60 kamyon, 20 vidanjör, 10 kanal açma aracı, 20 ekskavatör, 80 kepçe, 15 büyük kepçe, 30 tam donanımlı itfaiye ekibi, 5 vinç, 8 bomlu araç, 102 su tahliye pompası, 30 jenaratör hazırlandı. Bunun yanı sıra hasta nakil araçları ve ambulanslar da hazır bekletiliyor.