Samsun'un Canik İlçesinde oturan ve olay tarihinde 15 yaşında Mesut Aydemir, iddialara göre sanayi sitesinde çalıştığı iş yerinin yanındaki av malzemesi satan dükkandan 21 Mayıs 2016 tarihinde 10 lira vererek bir kutu torpil denilen patlayıcı madde alarak eve gitti.

Sanayide çıraklık yapan Aydemir, evinin önünde oynarken patlatmak için bir tane torpili ateşledi. Ancak yanan torpil içinde yaklaşık 40 tane bulunan kutunun içine düştü. Talihsiz çocuk torpili almak için sol elini kutuya soktuğu sırada ise bütün torpiller patladı.

SOL ELi PARÇALANDI


Mesut Aydemir kanlar içinde yerde kaldı. Ambulansla hastaneye kaldırılan Aydemir'in sol elinin bileğinden parçalandığı belirlendi. Olayın ardından 2 çocuk sahibi ve kolon kanseri olan 48 yaşındaki anne Ayşe Aydemir, torpili satan iş yerinin sahibi 42 yaşındaki Bilgin Güneysu'dan şikayetçi oldu.

SAVCI TAKSİRLİ YARALAMADAN SORUŞTURMA YAPMADI


Cumhuriyet savcısı olayın gerçekleşmesi sırasında satıcının illiyet bağının bulunmadığını ve kabahatlar kanununa muhalefet suçu olduğunu, bu kanunun 32. maddesi gereğince para cezası uygulanması gerektiğini ileri sürerek, taksirli yaralama suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

AVUKAT İŞİN PEŞİNİ BIRAKMADI

Savcının bu kararına ailenin avukatı Neşe Arslan itiraz ederek sanığın taksirli yaralama suçundan yargılanmasını sağladı. Ve Güneysu hakkında 6. Asliye Ceza Mahkemesi'ne 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

torpil-davasi-1BÜYÜK BİRİSİNE TORPİLİ ALDIRMIŞTIR

Mahkemede savunma yapan Bilgin Güneysu, iş yerinin ruhsatlı olduğunu ve av malzemesi ile proteknik patlayıcı madde sattığını söyleyerek, "18 yaşından küçüklere kesinlikle malzeme satmıyorum. Bu çocuğu da tanımıyorum. Torpili benim iş yerimden aldığını söylüyor. Bunu kabul etmiyorum. Muhtemelen 18 yaşından büyük birisinin torpil malzemesini alarak çocuğa vermiştir" diye konuştu. İş yerinde bulunan güvenlik kameralarının da kayıt yapmadığını söyledi.

Yapılan yargılama sonucunda ise 6. Asliye Ceza Mahkemesi, Mesut Aydemir'in yaralanmasına neden olan torpili sanığın iş yerinden aldığına dair kuvvetli ve inandırıcı delil bulunmadığını belirterek Bilgin Güneysu'ya hiç bir ceza vermeden beraat ettiğini açıkladı.

"ARKADAŞLARIMLA HER ZAMAN O İŞ YERİNDEN TORPİL ALDIK"

Sol eli parçalanan Mesut Aydemir ise daha önce de bir çok kez aynı iş yerinden torpil aldığını dile getirerek, "Mahalledeki arkadaşlarım da oradan torpil alıyordu. Çalıştığım iş yerine yakın olduğu için oradan alıp eve gittim. Eğlence olsun diye alıyordum. Yanan torpil kutunun içine düşünce, sokakta oynayan küçük çocuklar zarar görür diye düşündüm. Elimi kutunun içine sokunca patladı. 15 gün hastanede kaldım. 4 ameliyat geçirdim. Motor ustası olmak istiyordum. Ama hayatım karardı" dedi.

"OĞLUM HATA YAPTI AMA SATICINI HİÇ Mİ SUÇU YOK"

Oğlunun yaptığının hata olduğunu söyleyen anne Ayşe Aydemir, "Tanıklar üzerinde baskı kuruyorlar. Şikayetten vazgeçmesi için oğlumun arkadaşlarına telefon açtırıyorlar. Ama benim oğlumun başına gelen başka bir çocuğun başına gelmesin diye bunlarla mücadele ediyorum. Oğlum hatalı olabilir. Ama ona bu patlayıcı maddeyi 3 kuruş kazanmak için satan satıcının hiç mi hatası yok" diye konuştu.

Avukat Neşe Aslan Avukat Neşe Arslan


KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ

Ailenin avukatı Neşe Arslan, mahkemenin kararına Bölge İstinaf Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini belirtti. Arslan, "Eksik inceleme ve araştırma nedeniyle beraat kararı hukuka aykırı olup istinaf mahkemesine itiraz deceğiz. Halk arasında torpil, çatapat, kız kaçıran, maytap olarak bilinen proteknik patlayıcıları oyun amaçlı alan çocuklar tehlikenin farkında değiller. Bu maddelerin satışı ve kullanımı sırasında izinsiz ve usüle aykırı yaklaşımlar, çocukların yaralanmalarına ve hatta ölümlerine bile yol açıyor. Bu tip iş yerlerinin daha sıkı denetimi yapılmalı ve kanuna uymayan kişilere caydırıcı cezalar verilmelidir" dedi.