Emekli zammı son dönemde milyonlarca vatandaş tarafından yoğun şekilde araştırılıyor. 2019 yılına kısa bir süre, yüksek seviyelerden seyreden enflasyon rakamlarında düşün yaşanmazsa yaşanmazsa yılbaşında memur ve memur emeklileri Ocak-Temmuz için yüzde 4'lük zamma ek olarak yüzde 12.5 enflasyon farkı alması gündeme gelecek. Peki tahminlere göre Ocak 2019’da emekli ve memur zammı ne kadar olacak?

EMEKLİ VE MEMURA NE KADAR ZAM GELECEK?

Emekli ve memura yapılacak zammın belirlenmesi için Aralık ayı enflasyonun açıklanması bekleniyor. Buna göre 3 Ocak'ta beklenen sorunun cevabı da gelmiş olacak.
Kasım ve Aralık ayı enflasyonuna göre zam oranları artacak ya da azalacak. 2019 Yılı Programı'ndaki enflasyon tahminine göre, Ocak zammı SSK ve Bağ-Kur'lularda yüzde 10.65, memur emeklilerinde yüzde 11.15 olacak.

[old_news_related_template title="Asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret zammı nasıl belirlenecek?" desc="Asgari ücret ile çalışan milyonlarca vatandaş merakla zam oranı ne zaman açıklanacak sorusuna yanıt arıyor. Asgari ücret için ilk üç toplantı tamamlandı. Asgari ücret zammı bekleyenler için zam oranı dördüncü toplantının ardından belli olacak. Asgari ücret belirlenmesinde önemli rol oynayan TÜİK'in asgari ücret önerisi geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Asgari ücret için yapılan tahminler ve AGİ ayrıntıları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/asgari-ucret-zam_16_9_1545499305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/asgari-ucret-belli-oldu-mu-asgari-ucret-zammi-ne-kadar-olacak-2828562/"]

EMEKLİ MAAŞINDAN YAPILAN KESİNTİLER

– İlaç katılım payı:

Emeklilerin aylıklarından ayakta tedavide uygulanan ilaçlar için %10 katılım payı alınır. Ayrıca her bir reçete için;

– 3 kutuya kadar(üç kutu dâhil) temin edilen ilaçlar için…3 (üç) TL,

– 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için……….…1 (bir) TL,

olmak üzere katılım payı alınır. İlaç katılım payları genelde ilaçların alındığı tarihi takip eden ödeme dönemindeki aylıklardan kesilir. Bazen birkaç ay sonra da kesilebilir.

– Tıbbi malzeme katılım payı:

Vücut dışı protez ve ortezlerden, Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için % 10 oranında katılım payı alınır ve bu tutarlar aylık ya da gelirlerden kesilir.

– Muayene katılım payı:

Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı alınmayacaktır. Diğer sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesi nedeniyle uygulanacak katılım payı tutarları aşağıda belirtilmiştir.

– İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında…5 TL

– Özel sağlık hizmeti sunucularında …….12 TL

Yukarıda belirtilen tutarlar da emeklilerin aylıklarından kesilir.

– İcra takibiyle haciz:

İcra takibiyle emekli aylıklarına konulan haciz (İstisnai durumlar hariç aylığın 1/4’ü oranında kesinti yapılır).

– Yersiz ödemeler:

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir ve aylık alanlara bazen hak etmediği aylıklar ödenmektedir. Bunlar tespit edildikten sonra emeklinin gelir ya da aylığından her ay %25'ini geçmemek koşulu ile tahsil edilebilmektedir.