Yeni yılın sonu yaklaştıkça, milyonlarca emeklinin maaş zammı oranları hakkında merakı artıyor. 2019'a sayılı günler kala enflasyon rakamlarında düşüş yaşanmazsa yılbaşında memur ve memur emeklileri Ocak-Temmuz için yüzde 4'lük zamma ek olarak yüzde 12.5 enflasyon farkı alacak. Ocak İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin zammı ise yüzde 16 olacak. En düşük memur maaşı 3.309 TL'ye çıkacak. İşte emekli maaş zammı detayları…

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR?

Kurlardaki ani yükselişin ardından iğneden ipliğe her şeye gelen yüklü zamlar enflasyon canavarını hortlatırken mutfağı adeta yangın yerine dönen milyonlarca çalışan ve emeklinin gözü ocak ayında alacağı maaş zammına çevrildi. İşçi esnaf ve çiftçi emeklilerinin zammı ise yüzde 16 civarında gerçekleşecek. Enflasyonun daha da yükselmesi halinde bu zam oranları daha da artacak. Ancak maaş zamları hiçbir şekilde yüzde 50’lere dayanan mutfak enflasyonuna çare olmayacak.

İŞÇİ EMEKLİSİNİN YILLIK KAYBI 332 LİRA

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; TÜFE'deki bu ani düşüş nedeniyle milyonlarca işçi, esnaf ve çiftçi emeklisinin 5 aylık zammı yüzde 12.24'ten yüzde 10.6'ya geriledi.

1.64 puanlık azalış nedeniyle en düşük işçi emeklisinin alacağı aylık zam 27 lira 65 kuruş azaldı. İşçi emeklisinin yıllık kaybı 332 liraya ulaştı.

En düşük esnaf emeklisinin aylık kaybı 20.48 lira, yıllık kaybı 245 lira oldu. En düşük çiftçi emeklisinin aylık zararı 19 lira 31 kuruş, yıllık kaybı 223 lira oldu.