Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde 34’üncü İSEDAK Toplantısı'na konuştu.

Erdoğan özetle şunları kaydetti;

"Filistin Müslümanlar olduğu sürece var olmaya devam edecektir. Filistinliler davalarına sahip çıktıkları sürece işgalciler amaçlarına asla ulaşamayacaklardır.

Özellikle içinde yer aldığımız coğrafya savaşın yıkıcı etkilerini en fazla yaşayan yerlerin başında geliyor.

Geçmişte yaşanmış her hadise her vaka biz Müslümanlar için analiz edilmesi gereken bir olaylar sinsilesidir.

Dünyada yaşadığımız her krizin temelinde büyük savaş için yapılmış dizayn vardır.  Milyonlarca Filistinli kardeşimiz dünyanın en ağır haksızlıklarına maruz kalmışlardır.

Bölgemizin tarihi ile bağdaşmayan politikalar sadece Filistin'in değil diğer yerlerde de acıya kardeş kavgasına sebep veriyor. Bir damla petrol bir damla kandan kıymetlidir düşüncesinden hareket edenlerin tuzağına bir daha düşmemeliyiz.

AA AA


Kişinin meşrebi dinin önüne koyması şeklinde tezahür eden bu fitnenin İslam'da asla yeri yoktur. Toplum olan yüreklerin önünde kimse duramaz. Çözümü bu topluluğun içinde arayacağız. Sorunun müsebbiplerinden deva ummak beyhude bir anlayıştır. Filistin'den iç savaşlara kadar kapısını çaldığımız uluslararası kuruluşlar bizi hayal kırıklığına uğratmadı mı?

Kutuplardaki balinaların sayılarını düşündükleri kadar Somali'deki açlıktan ölen çocukları düşünmediklerine bizzat şahit oldum. Paranın altının elmasın dışında düşündükleri pek az değer olduğunu çok iyi biliyoruz. Biz 1. Dünya Savaşı'nın sonrasında yaşamıyoruz. Artık yeni bir dünya var. BM'nin ne keder üyesi varsa hepsinin daimi üye olma hakkı tanınmalıdır.

Suriye'deki krizi biz hallolma yoluna koyacağız, Yemen'deki çatışmaları bizzat biz bitireceğiz, Afganistan'daki kalleş eylemleri önce biz lanetleyeceğiz, masumların öldürülmesine önce biz karşı çıkacağız. Vatandaşlarımızın Kudüs'ü ziyaretini teşvik ederek Kudüs'ün kandillerinin söndürülmesine biz karşı çıkaaız. DEAŞ bahanesiyle bölgemizde terör devletlerinin oluşturulmasına biz karşı çıkacağız. Vahşi cinayetlere başkalarından önce biz itiraz edeceğiz. kardeşliğimizin zedelenmesine önce biz müsaade etmeyeceğiz. Ancak böyle acılarımızı dindirir çocuklarımıza gelecek hazırlayabiliriz. Aramızda milli para birimleri kullanmamız son derece önemlidir. Yerli ve milli paramızı kullanmaktan başka çıkış yok. İslam Kalkınma Bankasının faaliyetlerine katılmaya davet ediyorum.

AA AA


Gümrüklerimizdeki alt yapılar acilen modernleştirmemiz, gümrük işlemlerini basitleştirmemiz lazım. Türkiye olarak İSEDAK Milli Koordinasyon Komitesi kurduk. Üye ülkeleri de uygun önlemleri almaya davet ediyorum."