Sinan Meydan sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "CB Erdoğan,”İnönü’nün elindeki ABD bayrağı,Türk bayrağı değil” diyor. Ancak dikkat ederseniz İnönü’nün elinde hem Türk hem ABD bayrağı var (Diplomatik nezaket gereği yapılan bir hareket) Erdoğan, ABD bayrağının görüldüğü kareyi seçmiş,diğer karedeki Türk bayrağını görmek istememiş!" ifadelerini kullandı.





 

ERDOĞAN İNÖNÜ'YÜ BÖYLE ELEŞTİRMİŞTİ

Erdoğan Kızılcahamam'da o fotoğrafı böyle göstermişti. DHA Erdoğan Kızılcahamam'da o fotoğrafı böyle göstermişti. DHA


Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsmet İnönü'nün fotoğrafını kaldırarak "İnönü’nün elindeki ABD bayrağı,Türk bayrağı değil” demişti.

ADNAN MENDERES'İN ABD GEZİLERİ

Yazarımız Sinan Meydan geçen haftaki yazısında Adnan Menderes'in ABD gezilerini konu almış bu bilgileri okuyucularıyla paylaşmıştı. İşte o yazısından bir bölüm;

(DP iktidarı her şeyini ABD'ye bağlamıştı


Adnan Menderes, 1954 seçimlerini kazandıktan hemen sonra ABD'den resmi bir davet aldı. 30 Mayıs 1954'te kalabalık bir heyetle Türkiye'den hareket eden Menderes, önce Yunanistan'a uğrayıp Yunanistan Başbakanı Aleksandros Papagos ile o sırada gündemdeki Balkan Paktı'nı görüştü. Menderes ve beraberindekiler, 31 Mayıs 1954'te New York'a vardılar. Menderes, 2 Haziran 1954'te Dış Yardımlar Yöneticisi H. E. Stassen ve Dışişleri Bakanı J. F. Dulles ile görüştü. Türkiye'ye ABD yardımının devam etmesini, 300.000.000 dolarlık uzun vadeli kredi verilmesini ve yabancı yatırımcıların Türkiye'de yatırıma teşvik edilmesini istedi. Menderes, 4 Haziran 1954'te Başkan Eisenhower'ın Beyaz Saray'da düzenlediği öğle yemeğine katıldı. Yemeğin ardından bir kere daha Dışişleri Bakanı J. F. Dulles ile görüştü. Dulles, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada; Türkiye'ye ekonomik yardıma devam edeceklerini, verecekleri kredinin ABD'nin güvenliğiyle doğrudan doğruya ilgili olduğunu, Türkiye'nin konumunun bunu gerekli kıldığını ifade etti.

4 Haziran 1954 tarihli New York Times'ın haberine göre ABD, Türkiye'ye 300.000.000 dolarlık ekonomik yardım yapacaktı.
Menderes'in, ABD gezisinden eli boş dönmemesi Türkiye'de büyük coşkuyla karşılandı. Piyasalar rahatladı. TL'nin değeri yüzde 10-12 oranında arttı. (Recep Murat Geçikli, Menderes Hükümeti Dönemi Türkiye ABD İlişkileri, s. 266-272)
DP iktidarı her şeyini ABD'ye bağlamıştı. ABD yardımı ve kredisi devam ettiği sürece sorun yoktu. Ancak yardımların aksaması veya kesilmesi halinde Türk ekonomisi yerle bir olabilirdi. Korkulan oldu. ABD, Türkiye'nin 300.000.000 dolar kredi talebini 1955'te kesin olarak reddetti.)

Meydan'ın geçen haftaki bu yazısının tamamını okumak için aşağıya tıklayabilirsiniz...