HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'örgüt yöneticiliği' suçlamasıyla tutuklu yargılandığı davada dün savunmasını yapmıştı. Savunmasında, "Bizler Türkiye'nin yurttaşlarıyız. Kendimizi özgür eşit yurttaş hissetmesek de, biz bu vatanın evlatlarıyız. Bu toprakların evlatlarıyız. Türkiye'nin parçasıyız" diyen Demirtaş, dokunulmazlıkların, milletvekillerinin 'kürsü dokunulmazlığı ve sorumsuzluk' haklarının hiçe sayılarak siyasi saiklerle kaldırıldığını bu nedenle mahkemenin durma ve düşme kararı vermesini talep etti.

EVET OYU İÇİN ÖCALAN'DAN YAZI!


Reuters'ın bugünkü haberinde Demirtaş'ın "2010 referandumunda 'evet' oyu vermemiz için üzerimizde baskı oluşturuldu, evet oyu vermemiz için Öcalan'dan el yazısı getirdiler" dediği belirtildi.

Habere göre; savunması akşam saatlerinde biten Demirtaş, iddianamesinin adil hazırlanmadığını, dosyası üzerinde siyasi baskı olduğunu belirterek, "Bu bir kumpas davasıdır, tüm aşamalarda hukuki olarak elimden geleni yapacağım. Bu dosya ne zaman biter bilmiyorum. AİHM'e kadar aşamaları var" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı dosyasına müdahale etmekle suçlayan Demirtaş, Erdoğan'ın kendisiyle ilgili "özel bir hassasiyeti bulunduğunu" belirterek, "Husumet benim Cumhurbaşkanı adayı olmamla başlamıştır" ifadesini kullandı.

Demirtaş, 2010 yılındaki anayasa değişikliği referandumunda partisinin boykot kararı aldığını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Bizim üzerimizde 'evet' oyu verilmesi için baskı oluşturuldu. Boykot kararı aldık. Ne yaptılar biliyor musunuz? Abdullah Öcalan'ın el yazısıyla bakanın kendisi İmralı'dan yazı getirdi. Bana getirdi. Niye? referandumda hem parlamentoda hem dışarıda 'evet' oyu vermemiz için. İnkar ederlerse tanıkları burada dinleteceğim. Kabul etmedik. Bizim İmralı'dan talimat aldığımızı söyleyenler Öcalan'ın el yazısıyla mesaj getirdi."

Öcalan'ın yazısının içereğiyle ilgili de bilgi veren Demirtaş, şunları söyledi: "Öcalan'ın el yazısı. Yazı şu: (Partimiz hangi kararı verirse saygı duyuyoruz. Ama anayasa değişikliği acaba yeni bir diyaloğun, çözüm sürecinin önünü açar mı? Parti olarak değerlendirmenizi rica ediyorum.)"

2014 SEÇİMLERİNDEKİ ADAYLIĞI


Demirtaş, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında da İmralı çözüm sürecinin devam ettiğini, partisinin kendisini aday gösterdiğini anımsatarak, şunları söyledi: "(Erdoğan) Ne yaptı? İmralı üzerinde adaylığımı geri çekme baskısı yaptı. Tanıkları var. Devlet adına görüşmeyi yürüten heyet, 'Beyefendi adaylığınızdan çok rahatsız oldu, hem çözüm süreci yürütülüyor hem niye aday oldunuz' dedi. Cevabım 'Biz kendisinin kölesi miyiz?' oldu. 7 Haziran seçiminde de parti olarak seçime girmeyelim diye İmralı üzerinden bize baskı yapmaya kalkıştılar."

İddianamesine konu olan 31 fezlekenin 12'sinin şu anda "FETÖ" üyesi olduğu iddiasıyla tutuklu olan savcılar tarafından hazırlandığına dikkat çeken Demirtaş, bu fezlekeleri hazırlayan ve aralarında başsavcıların da olduğu bu 12 savcının tutuklu olduğunu, 8 fezlekesinin ise hakkında erteleme kararı verilen fezlekeler olduğunu kaydetti.

Demirtaş bu fezlekelerin Fethullah Gülen cemaatinin yargıda güçlü olduğu dönemlerde hazırlandığını söyleyerek, "Her fezleke ayrı ayrı değerlendirildiğinde, tanıklarla birlikte, iddia ediyorum ki, iki çözüm sürecini de bitiren FETÖ'nün faaliyetleridir, AKP'nin de işbirliğidir" ifadesini kullandı.