İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Bakırköy Adalet Sarayı'nda görülen karar duruşmasına 40'ı tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklar katıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Başbakanlık ve müştekilerin avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada bütün gün sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları alındı. Sanıklar darbeden haberlerinin olmadığını belirterek, tahliyelerini ve beraatlerini talep etti.

[old_news_related_template title="FETÖ Ana Davası: Şehit ve gazilerin avukatları bin sayfalık ortak dilekçe sunacak" desc="Aralarında 6 general ve 17 subayın da bulunduğu 9'u firari, 14'ü tutuklu 24 sanıklı 15 Temmuz darbe girişiminin İstanbul'daki ana davasının 21. duruşması bitti. Davaya katılan müştekilerin avukatları esas hakkındaki mütalaaya ilişkin dava dosyasına, bin sayfalık dilekçe ekleyeceklerini belirtti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/mahkeme_16_9_1519050955_16_9_1522692216.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/feto-ana-davasi-sehit-ve-gazilerin-avukatlari-bin-sayfalik-ortak-dilekce-sunacak-2326299/"]

13 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Sabah saat 10.00'da başlayan duruşmaya saat 14.00'de ara verildi. Saat 16.00'da kararını açıklayan mahkeme heyeti, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçundan 13 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına, 37 sanığı da müebbet hapis cezasına çarptırdı.

51 SANIK CEZA ALDI

Mahkeme heyeti, darbe girişimi sırasında 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Ümit Dündar'ı konutunda almaya giden 3 yüzbaşı "Konut dokunulmazlığını ihlal"den 6'şer yıl 18'er ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Üsküdar'da art arda geçen 2 tankın önüne yatarak onları durdurmaya çalışan Sabri Ünal'ı öldürmeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle Ali Demirci'yi 14 yıl, Mehmet Kambur 11 yıl 8 ay ile Servet Demir ve Emre Ersan 10'ar yıl 10'ar ay hapis cezası verildi.

[old_news_related_template title="Bursalı FETÖ'cü iş adamlarına en üst sınırdan hapis cezası verildi" desc="Bursa'da FETÖ üyesi olmakla suçlanan iş adamları A.B, F.Ö, H.U, H.T, H.Z.T, R.Ü, E.A, Ö.Ö. ve C.Ç, 8'er yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/feto-tahliye-talebi-ret_16_9_1522689291.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/bursali-fetocu-is-adamlarina-en-ust-sinirdan-hapis-cezasi-verildi-2326254/"]

Öte yandan, sanıklardan Feyzullah Şahan'ın sivil imam olduğu iddiasına ilişkin bir delil tespit edilemediğini kararında belirten mahkeme heyeti, sanık Şahan'ı 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Öte yandan aralarında 2 yarbay, 1 üsteğmen, 4 astsubay ve 10 da uzman çavuşun bulunduğu 77 sanık ise tüm suçlardan ayrı ayrı beraat etti.

6 SANIK TUTUKLANDI

Mahkeme heyeti, "Anayasayı ihlal" suçundan ceza alan sanıklar Ramazan Uygur, Onur Aydın, Ahmet Özel, Halil Göbüt, Tuğrul Kekeç ve Gökhan Arıkan'ın duruşmada tutuklanmasına karar verdi. Öte yandan, salonda bulunmayan ve ceza alan sanıklardan İbrahim Cengiz, Yusuf Akülger ve Bilal Dursun hakkında da yakalama kararı çıkarılmasına hükmedildi.

KÖPRÜ İŞGALİYLE İLGİLİ DAVADA KARAR DURUŞMASI YAPILDI

FETÖ ile ilgili bir diğer dava da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü işgal edilmesi sırasında 3 kişinin şehit edilmesi, 49 kişinin de yaralanmasına ilişkindi. İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Büyükçekmece Mimar Sinan Spor Salonu'nda yapılan duruşmada, 15 tutuklu sanık hazır bulundu. Duruşmada bütün gün sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları alındı. Sanıklar, beraatini ve tahliyelerini talep etti.

15 MÜEBBET

Mahkeme heyeti 13 tutuklu sanığı “Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 2 sanığı da müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, bazı sanıkların da çeşitli suçlardan hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan 574 sayfalık iddianamede, darbe girişimi günü darbecilerin stratejik öneme sahip olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü ele geçirmek ve İstanbul trafiğini kontrol altına almak için 4 tank ve 3 zırhlı araçla Kuleli Askeri Lisesi ve 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan çıkış yaptıkları anlatılıyor. Askerlerin halkın tepkisiyle karşılaştıkları, teslim olun çağrılarına rağmen halka doğru ateş ettikleri, tanklarla araçları ezdikleri iddia ediliyor. İddianamede, 3 kişinin şehit olduğu 49 kişinin de yaralandığı anlatılıyor. 15'i tutuklu 61 sanık hakkında ilk duruşma 16 Ekim 2016'da başlamıştı. Daha sonra görülen duruşmada mahkeme heyeti 46 tutuksuz erin davasının ayrılmasına karar vermişti. DHA