İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Bakırköy Adliyesi Konferans Salonu'nda yapılan duruşmaya, 29 tutuklu, 9 tutuksuz sanık ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada tutuklu sanık eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Ergezen, savunmasında öğrencilerinin başarılarından ve Hava Harp Okulu’ndaki faaliyetlerinden bahsetmesi üzerine mahkeme heyeti tarafından uyarıldı. Uyarılara aldırış etmeden yeniden farklı şeyler anlatması üzerine, mahkeme başkanı, sanığın suç isnatlarına ilişkin savunma yapmadığı gerekçesiyle soru sorulmasına karar verdi.

SANIK ERGEZEN: BU ŞEKİLDE SORGULANMAYI KABUL ETMİYORUM


Sanık Hüseyin Ergezen'e "Adil Öksüz’ün Sakarya’daki evinde yapılan aramada bir kitabın 2 sayfasında baş parmak iziniz çıktı. Bu konu hakkında neler diyeceksiniz?" diye soran mahkeme başkanı beklenmedik bir cevapla karşılaştı.  Sanık Ergezen,  "Tam saçmalık, bir kitabı her yere götürülmüş olabilir." dedi.

"11-12 Temmuz’da Akın Öztürk’ün genel sekreteri Ahmet Özçetin, kışlaya geliyor ve verilen ifadelerde bu kişinin kayıt yapılmadan kışlaya girişinin yapılması talimatını vermişsiniz. Neler diyeceksiniz?" sorusuna ise sanık Ergezen,  "Neden geldiğinden haberim yok." diye yanıt verdi. Mahkemenin sorularını sürdürmesi üzerine sanık Ergezen, "Bu şekilde sorgulanmayı kabul etmiyorum. Ben savunmama devam etmek istiyorum." dedi.

Milli Savunma Bakanlığı avukatı Necip Kibar da, "Öncelikle sanığın bu şekilde verdiği cevaplarla, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürmeye çalıştığını düşünüyoruz. Toplantıların gece saatlerinde yapılmasının normal midir?" diye sordu. Sanık Ergezen de, "Savunma yapmam engelleniyor." diye cevap verdi.

MAHKEME:BİZ SENİ 3 DEFA UYARDIK! FARKLI ŞEYLER ANLATTIN!

Bunun üzerine mahkeme başkanı, "Biz seni 3 defa uyardık. Farklı şeyler anlattın." dedi ve ve sanığa soru sorulmasına devam etti. Ergezen ise sorulan sorulara cevap vermeyeceğini yineledi.
Mahkeme başkanı da, sanığa isnat edilen eylemlere ilişkin olarak savunma yapması için tekrardan süre verdi.

Sanık Ergezen, Hava Harp Okulu’nun iki numarası olduğunu, yapıldığı iddia olunan darbe toplantılarıyla alakasının olmadığını, toplantıları kendi personeliyle yaptığını, iddia edilen whatsapp gruplarında yer almadığını, bin 300 personeli ve binlerce silahı olan biri olarak, hiç bir gruba dahil edilmediğini, hiç bir haberleşme grubunda bulunmadığını iddia etti. Darbe toplantısı yapıldığı iddia edilen saatlerde evrak işleri yaptığını savunan Ergezen, Yalova’da öğrencilerle birlikte olduğunu öne sürdü.

TRT’ye gitmek için helikoptere verilen emri sorgulamadan bindiğini savunan Ergezen; "15 Temmuz’da verilen emri gerçekleştirdim. TRT’ye indik, binanın güvenliği sağlanmıştı zaten. Bir binbaşı Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından geldiklerini söyledi. Ben sadece 2 sivil ve 2 güvenlikçi gördüm. Arka tarafa biz yerleştik. Nöbet tutulan yerlere baktım. Telefonumun şarjı bitmişti, telefonumu şarj ettim." dedi.

MAHKEME HEYETİ :SORULARA UYGUN CEVAP VERİLMİYOR

Mahkeme başkanın, "Atama listesinde İstanbul TRT müdürü olarak isminiz geçiyor. Neler diyeceksiniz?" sorusuna sanık, "Benim haberim yok." diye yanıt verdi.
Mahkeme başkanı, sanığın sorulara uygun cevap vermemesi nedeniyle sorgusunu bitirdi.