23 yıldır her hafta Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, bu hafta 12 Eylül 1994 sabahı, gözaltına alınarak bir daha kendisine ulaşılamayan 35 yaşındaki Kenan Bilgin’in akıbetini sormak için Meydan'daydı. Ancak Cumartesi Anneleri’nin eylemine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla yasak gelmesinin ardından, Galatasaray Meydanı yine kapatıldı.

Yürüyüşlerine izin verilmeyen Cumartesi Anneleri otourma eylemi yaptı. Foto: DHA Yürüyüşlerine izin verilmeyen Cumartesi Anneleri otourma eylemi yaptı. Foto: DHA


Cumartesi Anneleri'nin 702'nci hafta eylemi öncesi Galatasaray Meydanı ve meydana çıkan tüm ara sokaklar, polis bariyerleri ile kapatıldı.Polis, İHD önünde toplanan grubun Galatasaray Meydanı'na yürüyüşüne izin vermedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) binası önünde bir araya gelen Cumartesi Anneleri, İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Meydanı'na yürümek istedi. Büyükparmakkapı Sokak üzerinde önlem alan polis ekipleri  yürüyüşün izinsiz olduğunu söyleyerek grubun ilerlemesine müsaade etmedi.

Gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları yakınları tarafından İHD'nin penceresine asıldı. Foto DHA Gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları yakınları tarafından İHD'nin penceresine asıldı. Foto DHA


Gruptakiler bunun üzerine Büyükparmakkapı sokakta bir süre oturma eylemi yaptı. Bu sırada gözaltında oğlu Murat Yıldız'ın kaybeden Hanife Yıldız fenalık geçirdi. Grup, yapılan basın açıklaması ve polis ekiplerinin uyarısının ardından, oturma eylemini sonlandırarak  İHD önüne geri döndü. İHD camına kayıpların fotoğraflarını asan grup üyeleri daha sonra dağıldı.

Cumartesi Annesi Hanife Yıldız fenalık geçirdi. Foto:DHA Cumartesi Annesi Hanife Yıldız fenalık geçirdi. Foto:DHA

BEN ANNEYİM OĞLUMUN AKIBETİNİ SORUYORUM’


Fenalık geçiren Yıldız, polise seslenerek, “Ben anneyim oğlumun akıbetini soruyorum” dedi. Polisler, bu sözler üzerine Yıldız’a, “Şov yapma” diye karşılık verdi. Cumartesi Anneleri, bu hafta 12 Eylül 1994 sabahı, gözaltına alınarak bir daha kendisine ulaşılamayan 35 yaşındaki Kenan Bilgin’in akıbetini sordu. Basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu.

EMNİYET'TEN AÇIKLAMA


İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; "İstiklal Caddesine çıkan Zambak Sokak- Meşelik Sokak keşişimi, Atıf Yılmaz Cadedsi- Sadri Alışık Sokak kesişimi, Balo Sokak- Turnacıbaşı Caddesi kesişimi, Yeniçarşı Caddesi-Meşrutiyet Caddesi kesişimi ile Kumbaracı Yokuşu -Asmalı Mescit Caddesi trafiğe kapatılacak. Buralardan İstiklal Caddesine akım verilmeyecek" denildi.