İstanbul Büyükada’da yaşayan 78 yaşındaki Yordan Ptolemeos Vizantiyadis’in 18 yıldır evinin tadilat işlerini yapan Ahmet Y., 2015 yılının Aralık ayında İzmir’de işleri olduğunu söyleyerek yaşlı adama kapalı bir poşet içinde 300 bin lira parayı emanet etti. Yaşlı adam, Ahmet Y’nin isteğiyle emanet bıraktığı poşete karşılık 300 bin liralık senet imzaladı. Yaklaşık 10 gün sonra Vizantiyadis’i arayan Ahmet Y. paraya ihtiyacı olduğunu söyleyerek, emanet bıraktığı poşetin içinden 10 bin lira havale etmesini istedi. Poşeti ilk kez açan yaşlı adam banknot boyutunda kesilmiş gazete kağıtlarını görünce durumu Ahmet Y.’ye söyledi. Birkaç gün sonra Vizantiyadis’in evine gelen Ahmet Y., “Bir yanlışlık olmuş” diyerek poşeti sobaya atıp yaktı. Yordan Ptolemeos Vizantiyadis, bir süre sonra oturduğu ev ve kiradaki evinin bu senet nedeniyle icra takibi sonucu satışa çıktığını öğrendi.

28 GÜN TUTUKLU KALDI

Yaşlı adamın savcılığa şikayeti üzerine Ahmet Y., 3 Mayıs 2016'da tutuklandı. Yaklaşık 28 gün sonra adli kontrolle serbest bırakıldı. Mahkeme kararıyla senede el koyulurken, satılan evlerin tapularına da “satılamaz” şerhi düşürüldü. Ahmet Y. hakkında “kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle dolandırıcılık” suçundan 10 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

KARAR ÇIKTI

Anadolu 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın karar duruşmasına tutuksuz sanık Ahmet Y. ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada son savunmasını yapan sanık Ahmet Y., “Ben akıl sağlığında eksiklik olduğunu bilmiyordum. Kendisine birkaç sefer de borç para vermiştim. Mağdurum, hiçbir iş yapamıyorum. Beraatımı talep ederim” dedi. Mağdur Yordan Ptolemeos Vizantiyadis’in avukatı ise sanığın cezalandırılmasını talep etti.

 4 YIL 2 AY HAPİS VE 75 BİN TL PARA CEZASI


Mahkeme heyeti, Ahmet Y.’nin “kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle dolandırıcılık” suçundan 4 yıl 2 ay hapis ve 75 bin TL adli para cezasına çarptırılmasına karar verdi.