Ankara Güvenpark’ta 13 Mart’ta 2016'da bombalı araçla düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybeden Destina Peri Parlak’ın yakını olan bir kişi, iktidarı eleştirerek, “Başkanlığınız yerin dibine batsın” ifadelerini kullanmıştı.

GÖKÇEK SOSYAL MEDYADAN HEDEF GÖSTERDİ

Söz konusu ifadeler, Gezi Parkı eylemleri sırasında polise kitap okuduğu fotoğrafıyla hafızalara kazınan LGBTİ aktivisti Hasan Hüseyin Karabulut'un ağzından çıkmış gibi haberler yapıldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, twitter hesabından Karabulut'un Gezi Parkı eylemleri sırasında polislere kitap okuyan fotoğrafını paylaşarak, altına, “İşler güçleri provakasyon... Nerde istismar edilecek bir olay var adam orada... Yuh ulan sana” ifadelerini yazmıştı.

GÖKÇEK'E DAVA AÇTI

Twitter'de fotoğraflarının paylaşıldığını ve söylemediği lafların kendisi tarafından söylenmiş gibi gösterildiğini fark eden Karabulut, kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Melih Gökçek'e iki bin 500 TL'lik manevi tazminat davası açtı.

GÖKÇEK'İN AVUKATI “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ” DEDİ

İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dün karar duruşması görüldü. Karabulut'un avukatı Eren Can mahkemede yaptığı savunmada, müvekkilinin kişilik haklarının zedelendiğini, bu nedenle de davanın kabul edilmesini talep etti. Gökçek'in avukatı ise, müvekkilinin A Haber ve Sabah Gazetesi'nde yayınlanan haberlerden sonra davaya konu paylaşımı yaptığını, bu durumunda ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını savundu.

BİN TL MANEVİ TAZMİNATA MAHKUM EDİLDİ

Duruşmayı karara bağlayan mahkeme, Hasan Hüseyin Karabulut'un açtığı davayı kısmen kabul etti. Mahkeme, davalı Melih Gökçek'i bin TL manevi tazminata mahkum etti.

“SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN AÇIKÇA HEDEF GÖSTERMEK İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞİL”

Verilen karara ilişkin SÖZCÜ'ye konuşan Avukat Eren Can, “Müvekkil o tarihte yurtdışında idi. Sosyal medya üzerinden müvekkili hedef gösteren ve kişilik haklarını zedeleyen Melih Gökçek'e karşı sembolik bir rakam üzerinden manevi tazminat davası açtık ve davamız kabul edildi. Sosyal medya üzerinden insanları açıkça hedef göstermenin ifade özgürlüğü kapsamına girmediği ve Melih Gökçek'in müvekkilin kişilik haklarını zedelediği mahkeme kararıyla ortaya çıkmıştır. Kararı doğru ve olumlu buluyoruz” dedi.