23 Kasım Hadi ipucu sorusu çıktığı ilk dönemde heyecan yaratan teknolojik özelliklerinden biri olan telefonlardayer alan oyunlar oldu. Hadi İnstagram hesabından ipucu sorusunu, “ Dünyanın, cep telefonunda oynanan ilk oyunu hangi ünlü oyunun benzeridir?” şeklinde paylaştı. İşte, ilk cep telefonu oyununun benzediği oyun...

HADİ İPUCU SORUSU 23 KASIM

Hadi İnstagram sayfasından paylaşılan soruda ipucu "İlk cep telefonu 1983 yılında satışa çıktı. O günden bugüne cep telefonları insanlarla iletişim kurmak dışında, oyun oynamak için daha çok kullanılır oldu. Bugünkü ipucumuz da hepimizin severek oynadığı bir oyundan geliyor. Dünyanın, cep telefonunda oynanan ilk oyunu hangi ünlü oyunun benzeridir?" şeklinde verildi. İşte, Hadi ipucu cevabı...

CEVAP: TETRİS

tetris

1985 YILINDA ORTAYA ÇIKTI

Cep telefonunda oynanan ilk oyun, Haziran 1985'de Rus bilgisayar mühendisi Aleksey Pajitnov tarafından tasarlanan tetris oyununa benzemektedir. Tetris, bilgisayar ortamında oynandığı gibi, asıl olarak bu oyuna yönelik çıkan oyun aletlerinde de popüler olmuştur. Özellikle 90’lı yıllarda büyük bir kitlede bağımlılık yaratan tetris, tüm zamanların en çok oynanan altıncı oyunudur.

Tetris'in birçok oyun konsolu için; örneğin Nintendo tarafından Tetris (Game Boy), Atari tarafından Tetris (Atari), Sega tarafından Puyo Puyo Tetris gibi yayınlanmış versiyonları mevcuttur.

Tetris oyununun amacı, iki boyutlu olan oyun alanına yukarıdan düşen blokların denetimli bir şekilde düşmesini sağlayarak, arada hiç boşluk olmayacak şekilde yatay sıralar oluşturmaktır. Bloklar saat yönünde (veya bazı türlerinde saat yönünün tersine) döndürülerek ve yatay eksende sağa-sola hareket ettirilerek kontrol edilebilir. Her blok dört parçadan oluşmaktadır ve benzedikleri harflere göre adlandırılırlar. Bu harfler I, J, L, O, S, T ve Z'dir.

TETRİS OYUNUNUN FAYDASI

Bugün hala oynanan blok yerleştirme oyunu Tetris, eğlenceli bir zaman geçirme yöntemi olabilir. Ancak yeni bir çalışma, bu oyunun araba kazası kurbanları üzerinde tedaviye yardımcı bir etkisi olabileceğini gösteriyor.

Klinikler, travma hastalarının psikolojik yaralarına yardımcı olmak için hemen her yöntemi denemekteler. Birleşik Krallık ve İsveç'teki bir grup araştırmacı, Mart ayında yayımladıkları bir araştırmada bir araba kazası ardından sadece 20 dakikalık bir Tetris oyununun, acı verici travma anılarının oluşmalarını engellemeye yardımcı olduğunu belirttiler.

Araştırmanın söylediğine göre bir kazanın sonrasındaki altı saat içerisinde yapılan testler, rastgele kontrol grubu ile Tetris tabanlı destek alan kişilerin iyileşme süreleri arasında belirgin bir fark bulunmaktaydı.

Araştırmaya toplamda 71 hasta katıldı. Bu sayı çok fazla olmasa da, sonuçlar oldukça cesaret vericiydi. NPR'ın söylediğine göre çalışmanın yazarları "Tetris terapisinin uzun süreçli etkilerini incelemek için daha büyük bir devam testi" başlatmayı planlıyorlar ve bunun için kaynak arıyorlar.