Hadi bilgi yarışması bugün 20.30'da, 20 bin liralık ödül ile yarış severlerin karşısına çıkacak. Günün ipucu sorusu ise teknoloji ve bankacılık ile ilgili oldu. Hadi ipucu sorusunda; "Yakın alan iletişimi teknolojisi toplu taşıma hizmetleri, turistik alanlar, kütüphane hizmetleri gibi birçok alana yayılarak işlerimizi kolaylaştırmaktadır. Ancak biz onu en çok temassız ödeme özelliği üzerinden biliyoruz. Mobil temassız ödeme yapabilmek için cep telefonlarında hangi özelliğin aktif olması gerekir?" şeklinde sordu. İşte, cevabı merak edenler için Hadi ipucu sorusu ve cevabı...

HADİ İPUCU 28 ARALIK

Yakın alan iletişimi teknolojisi toplu taşıma hizmetleri, turistik alanlar, kütüphane hizmetleri gibi birçok alana yayılarak işlerimizi kolaylaştırmaktadır. Ancak biz onu en çok temassız ödeme özelliği üzerinden biliyoruz. İpucumuzun nereden geleceğini tahmin ettiğini düşünüyoruz. Mobil temassız ödeme yapabilmek için cep telefonlarında hangi özelliğin aktif olması gerekir?

Cevap: NFC

hadi-ipucu-28-aralik


NFC (YAKIN ALAN İLETİŞİMİ) NEDİR?

Yakın alan iletişimi, kullanıcıların bir akıllı telefon veya ödeme kartı gibi uyumlu bir cihazı, terminal, tablet veya başka bir akıllı telefon gibi başka bir uyumlu cihazın birkaç santimetresi içine yerleştirerek ödeme yapmalarını sağlayan kablosuz bir teknolojidir . Yakın alan iletişimi, elektromanyetik radyo alanları üzerinden veri iletir ve Google Cüzdan ve Apple Pay gibi ödeme hizmetlerinin arkasındaki teknolojidir. Her iki cihazın da bir NFC işleminin gerçekleşmesi için NFC yongaları içermesi gerekir.

Yakın alan iletişimi, ödeme işlemini basitleştirebilir ve hızlandırabilir. Örneğin, hem cüzdan hem de akıllı telefon etrafında taşımak zorunda kalmak yerine, NFC tüketicilerin yalnızca sanal cüzdan olarak kullanılabilecek bir akıllı telefon taşımasını mümkün kılar. Ödeme, bir cihazı veya diğerini sallayarak veya iki cihaza birlikte dokunarak yapılır. Ayrıca, perakendecilerin parmak izi gibi biyometrik bilgiler talep ederek kimlikleri kontrol etmeleri gereğini ortadan kaldırarak daha güvenli ödeme işlemlerini kolaylaştırabilir. Bu şartlar ayrıca kredi kartı hırsızlığına karşı başka bir güvenlik düzeyi sağlar.

NFC teknolojisi, 2011 yılında Google Cüzdan’ın tanıtımıyla tüketiciler için yaygın olarak kullanılmaya başlanmış ve 2014 yılında Apple Pay’in tanıtımıyla daha da yaygınlaşmıştır. Tüm perakendecilerin ödemeleri NFC yoluyla gerçekleştirecek donanıma sahip olmadığından, tüketicilerin genellikle nakit veya ödeme kartı taşıması gerekir. Aslında, kullanıcıların teknoloji evrensel olarak kullanılabilir hale geldikten sonra bile bir yedek ödeme yöntemi taşımaya devam etmesi gerekebilir, çünkü boşalmış bir bataryaya sahip bir cihaz ödeme yapmak için kullanılamaz.