İstanbul’da yaşayan Zuhal ve Faruk Kaya çiftinin ikiz çocuklarından 5 yaşındaki Efe Kaya, 3 Şubat 2017 tarihinde kusma ve karın ağrısı şikayeti üzerine Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Hastanede asistan doktor tarafından boğazında enfeksiyon ve bağırsaklarında mikrop olduğu belirtilerek sadece ağrı kesici iğne yapılan küçük çocuk iddiaya göre hiçbir tetkik yapılmadan evine gönderildi. Eve geldikten yaklaşık 2 saat sonra fenalaşan ve vücudu kilitlenerek hareketsiz kalan küçük Efe, ailesi tarafından tekrar aynı hastaneye götürüldü. Hastanede 2 gün yoğun bakımda tutulan küçük çocuğa apandisit tanısı konuldu.

[caption id="attachment_2523135" align="aligncenter" width="880"]Minik Efe ailesinin yardımıyla hayata tutunmaya çalışıyor... Minik Efe ailesinin yardımıyla hayata tutunmaya çalışıyor...[/caption]

DOKTOR TETKİK İSTEMEDİĞİ İÇİN SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ


Acilen ameliyata alınan Efe Kaya, yoğun bakım ünitesindeki tedavisinin ardından yatağa mahkum oldu. Aile, avukatları aracılığıyla İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi sunarak, ilgili hastane, hekimler ve görevliler hakkında soruşturma başlatılmasını istedi. Asistan doktor H.K.A.’nın yapmış olduğu ilk muayenede yapılan işlemleri kayıt altına almadığı ve tetkik istemediği bu nedenle kusurlu olduğu belirtilerek soruşturma izni verildi.

TAZMİNAT DAVASI AÇILDI


Çocuklarına 3 gün geç teşhis konulduğunu savunan aile; doktor hatası, yanlış teşhis ve hatalı tedavi uygulandığı gerekçesiyle Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 bin lirası maddi, 270 bin lirası manevi olmak üzere toplam 275 bin liralık tazminat davası açtı.

TEDAVİ UZAKTAN YÖNETİLDİ İDDİASI


Avukat Ozan Özden tarafından İstanbul İdare Mahkemesi’ne sunulan dilekçede, ameliyattan yaklaşık 24 gün sonra küçük çocuğun dedesinin hastane başhekimi ile görüştüğü kaydedilerek “Başhekim aslında hastanede yeterli doktor olmadığını ve müvekkil Efe Kaya’nın tedavi sürecini hastane dışındaki başka bir doktora danışarak uzaktan yönetildiğini müvekkilimizin dedesine adeta itiraf etmiştir” denildi.

GEÇ TEŞHİS EDİLDİ


Efe Kaya’nın hastalığının erkenden teşhis edilmediği ve bu nedenle ameliyatın geç yapıldığının anlatıldığı dilekçede, hastalık erken teşhis edilseydi Efe’nin vücudunda kalıcı hasarların olmayacağı belirtildi. Dilekçede, “Basit bir şekilde tespit edilmesi mümkün olan apandisit hastalığını teşhis edemeyen hastane doktorları, müvekkilimi gereksiz yere 2 gün hastane yoğun bakımda bekletmişlerdir” ifadelerine yer verildi.

Efe Kaya’nın şuuru kapalı, konuşamaz ve sadece istemsiz olarak ellerini hareket ettirmekte olduğunun belirtildiği dilekçede, küçük çocuğun hastanenin teşhis ve tedavideki hatası sebebi ile kalıcı sakatlığı oluştuğu anlatıldı.

[caption id="attachment_2523134" align="aligncenter" width="880"]Efe'den geriye sağlıklı zamanındaki bu fotoğrafları kaldı... Efe'den geriye sağlıklı zamanındaki bu fotoğrafları kaldı...[/caption]

‘ELLERİ VE AĞZI KİLİTLENDİ’


Muayeneden sonra iğne yapıldığını anlatan anne Zuhal Kaya, oğlunun birkaç saat sonra fenalaştığını söyleyerek, “Elleri ve ağzı kilitlendi. Bizi duymuyordu. Tekrar hastaneye götürdük. Enfeksiyon olduğunu söyleyerek, hastaneye yatırdılar. Günlerce bağırsak enfeksiyonundan şüphelendiler. Ama anlaşıldı ki apandisitmiş” dedi.

‘6 YAŞINDA BİR BEBEK GİBİ’


Efe’nin ikiz kardeşinin psikolojisinin bozulduğunu söyleyen anne Kaya, “Efe şu an tedavi görmüyor. Rehabilitasyon merkezine başvuru yaptık. Kasım ayında 6 yaşına girecek ama şimdi bir bebek gibi. Eskiden ayaklarını bile oynatamıyordu. Şimdi biraz sürünmeye çalışıyor. Konuşamıyor, sadece anne demeye çalışıyor. Tek başına bir şey yiyip içemiyor çünkü elindeki lokma büyük mü, çiğneyebilir mi bunları bilmiyor” sözleriyle oğlunun durumunu anlattı.

Avukat Ozan Özden ise, ailenin maddi sıkıntılar nedeniyle küçük çocuğun tedavisine devam edemediğini söyledi.