İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kanun teklifinde sahipli veya sahipsiz hayvanları aç bırakan, işkence yapan, bakımını ihmal eden, tecavüz ya da işkence eden, zorla yem yediren, alkollü içki veya sigara içirenlerin ve her türlü şiddeti uygulayanların cezalandırılmasını önerdi. Tanrıkulu, “Bu eylemlerin, failleri, sadece idari para cezası ile kurtuluyor. Bu toplum vicdanını yaralar’’ dedi.

Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinde, “Türkiye’de son dönemlerde neredeyse her gün yaşanan hayvana eziyet, şiddet, tecavüz ve benzer olayları artık toplumda infial yaratacak seviyeye ulaşmıştır. Bu eylemlerin, faillerinin, sadece idari para cezası alarak bırakılması, toplumda güven duygusunu zedelemektedir. Toplumun büyük kesiminin ihtiyaç duyduğu yasa değişikliğinin yapılması kaçınılmaz hal almış olduğundan, bu Kanun Teklifi hazırlanmıştır” ifadelerine yer verdi.

Teklifin yasalaşması halinde sahipli veya sahipsiz hayvanları kasten öldüren kişi, 3-8 yıl hapisle yargılanacak. Hayvanlara işkence yapan, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektiren, hayvanların vücutlarına müdahalelerde bulunan, tecavüz eden, işkence yapan, zor kullanarak yem yediren, acıya neden olan yiyecekler veren de, 2-5 yıl arasında hapisle cezalandırılacak. Hayvanları başka bir canlı hayvanla dövüştürenler de 1-7 yıl hapse mahkum edilecek. Hayvanlara karşı suç işleyen kişiler, çocukların bulunduğu ortamda, okul kantini ve servislerinde, hastane ve sağlık kuruluşlarında da çalıştırılamayacak.