Bursa’nın İnegöl ilçesinin Beyler mahallesi, Afyon sokakta 2014 yılının Ağustos ayında belediye ekiplerinin kanalizasyon çalışması sırasında, Roma dönemi yılan desenli kadın figürlü taban mozaiği bulunmuştu. Arkeolog ve sanat tarihçileri, iki metre derinlikte ortaya çıkan mozaiğin Roma saray kalıntısına ait olabileceğini öne sürmüştü.

Üzerine beton dökülen mozaiğin bulunduğu yerde şimdi çöp konteyneri var. Foto: DHA Üzerine beton dökülen mozaiğin bulunduğu yerde şimdi çöp konteyneri var. Foto: DHA

ÜZERİNDEN BETON ASFALT YOL GEÇTİ


Arkeologlar, yaptıkları genişletme çalışmaları sırasında taban mozaiğinin geniş bir alana yayıldığını tespit etmişti. Ahır olarak kullanılan bir binanın altına kadar uzanan mozaiğin kamulaştırılması için müze yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazılı talepte bulundu. Ancak, alanda kamulaştırma yapılmadı. Belediye ekipleri de kısa süre önce üstü örtülerek koruma altına alınan bölgeyi 7 Aralık 2015 tarihinde asfaltladı. Mozaiğin üzerine dökülen beton asfalt kısa süre de kamuoyunun tepkisini çekince, Kültür ve Turizm Bakanlığı, harekete geçerek, Daha önce koruma amaçlı olarak jeotekstil malzemelerle üstü kapatılan mozaiğin, üzerini kaplayan asfalt kesilerek kaldırıldı.