Bahar geldi, hıdrellez yaklaştı. Hıdırellez günü, İlyas ile Hızır’ın buluşması olarak kabul ediliyor ve çeşitli kutlamalar yapılıyor. Hıdırellez 2018 yılında 5 Mayıs Cumartesi akşamı başlayacak, 6 mayıs pazar ikindi ezanında bitecek.  Peki hıdırellezin tarihi nedir? Hıdırellez neden kutlanır?

Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir ve nasıl kutlanır? İşte 2018 hıdrellez tarihi…

HIDIRELLEZ DİLEĞİ NASIL DİLENİR?

Hıdrellez gecesi ise Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.
Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir. Bu törene İstanbul ve çevresinde “baht açma”, Denizli ve çevresinde “bahtiyar”,
Yörük ve Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir ve çevresinde “dağara yüzük atma”, Edirne ve çevresinde “niyet çıkarma”, Erzurum'da “mani çekme” adı verilir.

EDİRNE’DE KAKAVA OLARAK KUTLANIYOR

Edirne’de Hıdırellez ve Kakava Şenlikleri’nde düzenlenen at yarışları büyük çekişmeye sahne oldu.
Edirne Belediye Başkanlığı’nın düzenlediği Hıdırellez ve Kakava Şenlikleri, bugün Roman vatandaşlar arasında düzenlediği at yarışları ile başladı. Edirne Kapalı Cezaevi önündeki boş arazide toprak parkurda yapılan yarışmalar oldukça çekişmeli geçti. Engebeli parkurdaki yarışmada Yalçın Derebeyi, ‘Yamanülkü’ adlı atıyla birinci, Salih Güzel ‘Güzel’ isimli atıyla ikinci, İbrahim Mert ise ‘Selime’ isimli atıyla üçüncü oldu. Yarışmada birinciye tam, ikinciye yarım, üçüncüye de çeyrek altın hediye edildi. Belediye yarışmaya katılan tüm atların sahiplerin de 4’er balya saman hediye etti.
Yarışmada derece alanlara ödülleri Belediye Meclis üyesi Erkan Makas tarafından verildi.