Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni hazırladığı imar affı düzenlemesinden 3 yıl önce yani 2015 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi; turizmi teşvik etme gerekçesiyle otel, hastane ve okulların milyonlarca dolar rant yaratan bodrum katlarını emsal dışı yani inşaat alanı dışında bırakarak gizli imar affı getiren plan notu düzenlemesi hazırlamıştı. Tartışmalı plan notu 3 yıldır parsel parsel imar planlarına işlenerek kaçak bodrum katlarına af getiriliyor.

PLAN NOTU, YÖNETMELİĞE AYKIRI


Tartışmalarına neden olan plan notuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki alanına giren bölgeler için bir değerlendirme hazırlandı. İstanbul  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü; Sarıyer ilçesinin "Kilyos- Demirciköy ve Rumelifeneri", "Zekeriyaköy- Uskumruköy" bölgesi ile "Gümüşdere-Kısırkaya" bölgesi planlarına bu notun işlenmesini uygun bulmadı. Bakanlığa bağlı İstanbul 3 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Sarıyer’deki bölgeler için ayrı ayrı aldığı kararda; söz konusu plan notu, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne aykırı bulundu. Kurul kararında ilgili yönetmelikte “…emsal harici tüm alanların toplamı parselin toplam emsale esas alanının yüzde 30’unu aşamaz” hükmünün yer aldığı, aynı yönetmelikte hastane, eğitim, sağlık, otel gibi herhangi bir yapı ayrımına gidilmeden emsale dahil edilmeden yapılabilecek kullanımlar ile yapım koşullarının açıklandığı belirtildi. Bakanlık, Planlı Alanlar Yönetmeliği’ne aykırı bulunduğu için plan notu teklifinin uygun olmadığına karar verdi.

BÜTÜN DOĞAL ALANLAR İÇİN AYNI KARAR ALINSIN


Bu değerlendirme İBB’ye gönderildi. İBB’nin ilgili komisyonları bakanlığın görüşü doğrultusunda Sarıyer’i kapsayan 3 plandan da gizli imar affı getiren plan notunu çıkardı. Karar oy birliği ile İBB Meclisi mayıs ayı oturumunda kabul edildi. CHP’li İBB Meclis Üyesi Ülkü Koçar, bakanlığın kararı doğrultusunda iptal edilen bu plan notunun Şile gibi doğal alanlardan da çıkarılmasını istedi.