Ramazanın başlamasına saatler kaldı. İslam alemi bu mübarek günlerde oruç tutacak, namaz kılacak ve birçok ibadeti gerçekleştirecek. Ramazanda en çok merak edilen konular arasında sahur ve iftar saatleri geliyor. Aşağıdaki ramazan imsakiyesinden il seçimi yapıp iftara ne kadar kaldığını sayaçtan görebilirsiniz. Bu sayaç iftardan sonra ise sahura ne kaldığını göstermektedir...

2018 RAMAZAN İMSAKİYESİ



İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN

RAMAZAN'DA TUTAN ORUCUN ÖNEMİ

Bakara Suresi’ne göre Kur’an-ı Kerim, Peygamberimiz’e (sav) gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde “oruç” tutmak müslümanlara emredilmiştir. Ramazan orucu ile ilgili ayet şöyledir:

“O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! ” (Bakara 185)

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır. Aşağıdaki linke tıklayarak diyanetin açılan sayfasında il ve ilçe seçimi yaparak Ramazan İmsakiyesini görebilirsiniz.

RAMAZANDA SIVI TÜKETİMİ

Yaz aylarında tutulan uzun süreli oruçlarda en önemli şey susuzluktur. Bunlardan dolayı Ramazan’da sahurda yiyeceğimiz gıdaların bizim hem tok tutmasını isteriz hem de susatmayacak, su tüketimini artırmayacak besinler olsun isteriz.Bu sebeple Ramazan’da sahura kalktığımız zaman ne yapmalı ve neler yapmamalı inceledik. Sahurda çay içmekten vazgeçin. Çünkü çay diüretiktir yani idrara çıkmayı arttırır, vücuttan su atar.

Tuz oranı yüksek yiyeceklere dikkat edin. Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun.
Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır.

Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur. O nedenle özellikle sahurda kek, kurabiye, tatlı, çikolata, bal, reçel türü yiyecekler yemeyin.

Ekmekten vazgeçmeyin. Sahurda yiyeceğiniz iki dilim tahıllı veya çavdar ekmeği ihtiyacınız olan karbonhidrata bire-bir çözümdür.

Eğer tansiyon probleminiz yoksa terleme ile vücuttan kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için 1 şişe doğal maden suyu için.

Her sahurda en az 3 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

[old_news_related_template title="İlk teravih namazı ne zaman? Teravih namazı nasıl kılınır ve kaç rekat?" desc="Ramazan'a çok kısa bir süre kaldı. 2018'in ilk teravih namazı hangi gün kılınacak? Teravih namazı kaç rekattır? Teravih namazı, Ramazan ayı içinde arife gününde başlayıp Ramazan’ın son gününün gecesine kadar devam eden ve 20 rekat olarak kılınan nafile bir namazdır. İşte ilk teravihin tarihi ve nasıl kılınacağı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/cami-ic-iha_16_9_1526281839.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/ilk-teravih-namazi-ne-zaman-teravih-namazi-nasil-kilinir-ve-kac-rekat-2405684/"]