İstanbul'da Üsküdar Belediyesi ekipleri, Kirazlıtepe'de bulunan Esentepe Camii'ni yıkmak için dün sabah saatlerinde harekete geçti.

CEMAAT DİRENİŞE ÇAĞIRILDI


Cami hoparlöründen yapılan anonsla mahalle halkı direnişe çağırıldı. Mahallelinin cami önünde toplanmasıyla belediye ekipleri yıkım yapamadan geri döndü.

VATANDAŞLAR UYUYUNCA GECE DÖNDÜLER


AKP’li Üsküdar Belediyesi'ne bağlı yıkım ekibi, dün gece saatlerinde Esentepe Cami'ni yıkmak için yeniden bölgeye geldi.

İş makineleri gece yarısı caminin yıkımına başladı. Caminin yıkım görüntülerini CHP Milletvekili Mahmut Tanal yayımladı.

Yıkıma ait görüntüleri paylaşan CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal "Üsküdar İlçesi Kirazlıtepe Mahallesi Esentepe Camiisini AKP Belediyesi sabah namaz vaktinde yıktı." diye tepki gösterdi.

Yıkım ekibine TOMA'lar ve çevik kuvvet ekiplerinin de eşlik ettiği görüldü.

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yıkım işlemleri sırasında Y.Ö. isimli bir şahsın gözaltına alındığı öğrenildi.

CHP'Lİ TEKİN: "RANT İÇİN CAMİ YIKTILAR"

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, cemaatin bile direnişe çağırılmasına rağmen yıkılan cami konusunda "rant için cami yıktılar" dedi. Tekin, AKP'lilerin sürekli "CHP'nin cami yıktığından" bahsettiğini de hatırlatarak, "Sürekli aynı iddiayı gündeme getirip duruyorlar. Ancak bir tane CHP tarafından yıkılmış cami gösteremediler. Oysa biz, AKP'nin yıktığı en az 50 camiyi belgeleriyle birlikte ortaya koyabilecek durumdayız" diye konuştu.

Tekin Sözcü'ye yaptığı açıklamada, Üsküdar Esentepe camisi dışında, Kağıthane camisinin de yıkılması için karar alındığını, tebligat yapıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu;
"Bu camilerin yıkılma gerekçesi ranta dayalıdır. Hem Üsküdar Esentepe camisinin bulunduğu yer, hem Kağıthane'deki caminin bulunduğu yer deniz görüyor. AKP, kentsel dönüşüm adı altında kentsel yıkım yapıp, vatandaşları evsiz, barksız bırakıp, sürgüne tabi tutuyor. Esentepe'deki camiden sonra sıra oradaki evlere gelecek. Ardından da büyük ihtimalle buraya deniz gören bir site kurduracak, rant sağlayacak. Kağıthane'de ise tam tersi oldu; önce evler yıkıldı, vatandaş evsiz bırakılıp, sürgün edildi. Şimdi de caminin yıkımı için tebligat geldi. Camiyi de yıktıktan sonra, Kağıthane'yi de ranta açacaklar."

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA: YENİDEN YAPACAĞIZ

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen konuyla ilgili kısa bir yazılı açıklama yaptı. Caminin yıkım kararına ilişkin belgeyi de paylaşan Başkan Türkmen "Üsküdar’da son 4,5 yılda 50 den fazla cami yapan/yaptıran belediyemizi cami yıkmakla itham etmenin gerçekle alakası yoktur. Kirazlıtepe Esentepe Camimiz de kentsel dönüşüm kapsamında ibadete kapatılmış, yeniden yapılmak üzere yıkılmıştır. Aksine söylemlere itibar etmeyiniz." dedi.

[caption id="attachment_2661568" align="aligncenter" width="900"]FOTO:İHA - Caminin restorasyon sonrası açılışı 2014 yılında yapılmıştı. FOTO:İHA - Caminin restorasyon sonrası açılışı 2014 yılında yapılmıştı.[/caption]

4 YIL ÖNCE RESTORE EDİLİP İBADETE AÇILMIŞTI

Bu sabah yıkılan Esentepe Camii, Üsküdar Belediyesi tarafından restore ettirilmiş ve 2014 yılıl Eylül ayında Başkan Hilmi Türkmen’in katıldığı törenle yeniden ibadete açılmıştı.

Açılış töreninde konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Üsküdar’daki camilerimizin tefrişatıyla yakından ilgileniyoruz. Önümüzdeki günlerde camilerimizin lavabolarında, abdesthanelerinde, bir Üsküdarlıya yakışır pırıl pırıl tertemiz lavabolar inşa edeceğiz ve önce merkezdeki camilerden başlayacağız.” demişti.

Cami çıkışında ise törene katılanlara, etli pilav, ayran ve tulumba tatlısı ikram edilmişti.