Hacı adaylarının kutsal topraklara gidebilmek için merakla beklediği hac kura çekilişleri tamamlandı ve kutsal topraklara gideceklerin isimleri belirlendi. Hac kuralarını sorgulamak için gerkenler ise çok basit, Hac.diyaneti.gov.tr üzerinden hac kura sonuçlarınızı sorgulayabileceksiniz. Hacca gitmeye hak kazanamayanlar için ise umut devam ediyor. Mart ayında gerçekleştirilecek yedek kura çekimiyle, kesin kayıt yaptırmayanlar yerine yedeklerdeki sıralamalardakiler hacca gitmeye hak kazanacak. İşte hac kura sonuçları detayları...

HAC KURA SONUÇLARI NASIL SORGULANIR?

Hac kura sonuçları http://hac.gov.tr/ adresinden gerekli alanlar doldurularak sorgulanabiliyor. Aşağıdaki linke tıklayrak hac sonuçları sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. TC kimlik no, anne adı ve güvenlik kodunu girmeniz sonuç sorgulamak için yeterli. Güvenlik kodu sorgulama ekranında karşınıza çıkan karışık numaralar yer alan görselde yer alıyor.

HAC KURA SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI

hac kuraları ile ilgili görsel sonucu

HACCA NE ZAMAN GİDİLECEK?

Hac ayları, hicrî takvimdeki Şevvâl ve Zilka’de aylarının tamamı ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür. Bu tarih 11 Ağustos 2019 tarihine denk gelmektedir.

Bu zamanlara hac ayları denmesi, hac menâsikinin bu aylardan herhangi birinde bitirilebilmesi açısından değil, haccın şartı olan ihrama Şevvâl’den itibaren girilebilmesi bakımındandır.

Bu süre içerisinde ihrama girerek, haccın iki temel rüknünden biri olan ve sadece Zilhicce’nin dokuzuncu günü öğle vakti ile onuncu günü fecr-i sâdık arasında yapılabilen Arafat vakfesini yapan kimsenin haccı geçerli olur. Haccın diğer rüknü olan ziyaret tavafı ise kurban bayramı günlerinde eda edilmekle birlikte, bugünlerde yapılamaz ise, cezasını yerine getirmek kaydıyla, daha sonra da yapılabilir ve bu tehir, o seneki haccın geçersiz sayılmasına sebep olmaz (Kâsânî, Bedâi‘, II, 132-133).

KESİN KAYITLAR NE ZAMAN YAPILACAK?

Kuraya, kayıt yenileme ve ön kayıt yaptıran toplam 2 milyon 213 bin 835 kişi katıldı. Kura sonucunda 80 bin kişi kutsal topraklara gitmeye hak kazandı. Kura sonuçlarına saat 23.00'ten itibaren "www.hac.gov.tr" adresinden ulaşılıyor. Sonuçlar ayrıca hacı adaylarının cep telefonlarına SMS olarak gönderildi.

Kurada adı çıkanlar, 2-11 Ocak 2019'da "Kesin Kayıt Yaptırabilir" belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak, kayıtlarını yaptırabilecekler.

Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 17-25 Ocak 2019'da dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2007-2019'da kayıt yaptırıp da daha önce hiç hacca gitmemiş şehit anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları ile gazi ve eşlerinden müracaat edenleri kurasız hacca götürecek.