Ramazan ayının ikinci günü yani 17 Mayıs 2018 için iftar, sahur ve teravih saatleri belli oldu. 20:23'te oruç açılacak. Peki İstanbul'da tüm Ramazan ayı iftar ve sahur saatleri kaç? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı imsakiye sayfasından ya da haberimizden öğrenebilirsiniz.

İSTANBUL'DA TERAVİH SAATLERİ

17 Mayıs 2018 Perşembe günü teravih namazı 22:03'te,

18 Mayıs Cuma teravih namazı 22:04'te,

19 Mayıs Cumartesi, teravih namazı 22:06'da,

20 Mayıs Pazar teravih namazı 22:07'de,

21 Mayıs Pazartesi teravih namazı 22:09'da,

22 Mayıs Salı teravih namazı 22:10'da,

23 Mayıs Çarşamba teravih namazı 22:12'de kılınacak.

İL İL İFTAR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

İFTAR SAATİ

 

İSTANBUL ÜSKÜDAR'DA İLK KEZ ORUÇ TUTANLARIN İFTARI

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programında ilk defa oruç tutan çocuklar iftarlarını Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde açtı.
İftar öncesi Genç Enderun Korosu’nun verdiği konsere alanda bulunan öğrenciler ile veliler büyük ilgi gösterdi. Maksot mehteran takımı marşlarla renk kattığı iftar programında ezanın okunmasıyla dua edilerek Ramazan’ın ilk orucu açıldı.

istanbul-iftar
Yüzlerce ailenin çocuklarıyla birlikte katıldığı iftarda Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: "11 ayın sultanı Ramazan’ın ilk günündeyiz. Sevgili çocuklarımızın ilk orucu ve İnşallah birazdan ilk orucumuzu açacağız. Allah oruçlarımızı kabul etsin. Ramazan’ımız mübarek olsun. Bu güzel Ramazan Ayı birliğimize, beraberliğimize sevgi ve kardeşliğimize vesile olsun. Diyoruz ya hani o eski Ramazanlar İşte o eski Ramazanları özleyenler hasretinizi daha fazla uzatmayın Üsküdar’a gelin Bağlarbaşı’na gelin, sevgili çocuklarımızla kucaklaşın. Ramazan mağfiret, bereket ayıdır. Çocuklarımızla bu güzel akşamda buluştuk, iyi ki geldiniz, sefalar getirdiniz” dedi. Çocuklar ise ilk kez oruç tutmanın heyecanını yaşadı. Topluca iftar yapıldıktan sonra çocuk şarkılarından oluşan mini bir canlı konser verildi. Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın’ın da katıldığı görkemli iftar çocuklara yönelik çim adam ve kitap hediyeleriyle sona erdi.

[old_news_related_template title="Tüm illerde iftara ne kadar kaldı?" desc="17 Mayıs Perşembe günü iftar vakti için hazırlıklar başladı. Ramazan ayı bu yıl Mayıs ayına denk geldi. Müslümanlar, mübarek olduğuna inanılan bu ayda oruç ibadetini yerine getiriyor. Oruçlar Diyanet tarafından illere göre hazırlanan imsakiyeye göre açılıyor. Bugün İstanbul iftar saat 20:23’te yapılacak. Ramazan ayı ve oruç ile ilgili merak ettiklerinizi tek bir haberde topladık; İftardan sonra gelen sahurda beslenmenize dikkat ederseniz iftara kadar daha zinde kalırsınız. Peki uzmanlar oruç tutma ile ilgili neler söylüyor? Gerçekten aç kalmak sinir yapar mı? İşte Ankara, İzmir gibi büyük iller başta olmak üzere tüm Türkiye'de iftar ve sahur vakitleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/ramazan-3_16_9_1526540947.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/17-mayis-2018-iftar-saati-istanbul-ankara-izmir-ve-tum-iller-iftara-ne-kadar-kaldi/"]

SAHUR UYARILARI

Diyetisyen Pelin Kubbe, Ramazan'da dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsakta gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebileceği uyarısında bulundu.
Diyetisyen Pelin Kubbe, yaptığı açıklamada, Ramazan'da asıl görevin nefsine sahip çıkmak ve ruhu terbiye etmek olduğunu ifade etti. Ramazan ayının kilo verme ve diyet yapma ayı olmadığını vurgulayan Kubbe, "İftar açılırken bir anda ağır yiyeceklerle açılışı yapmak son derece yanlıştır. Yaklaşık 16 saat dinlenme halindeki boş mideye bir anda yüklenmek hazımsızlığa sebebiyet verebilir. Bunu önlemenin en güzel yolu iftarı su ile açmaktır. Sonrasında mutlaka beslenmeye çorbayla devam etmek gerekir. 15-20 dakika ara verip mideyi biraz dinlendirdikten sonra hem bol lifli sebze ve hem de protein kaynağı olan besinlerden kuru baklagil, köfte, tavuk, peynir, yumurta iftarda bulunmalıdır. Hızlı bir şekilde değil mideye yüklenmeden hafif bir şekilde yemeğe devam edilmelidir. Kızartmalar, kavurmalar, yağlı besinler, hamur isleri, aşırı baharatlı ve tuzlu besinler, yoğun tatlılar hem kişinin mide problemi yaşamasına sebep olabilir hem de kilo alımına yol açabilir. Bu nedenle iftar menüsünde bu gıdalardan olabildiğince uzak durmak gerekir" dedi.

İFTAR UYARISI

Diyetisyen Pelin Kubbe, Ramazan'da doğru bilinen yanlışlar hakkında da vatandaşları bilgilendirerek, "Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece atıştırmasıyla yatmak son derece yanlıştır. Gün boyunca alamadığımız besin ögesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Ramazanda dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsakta gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi durumlar da yaşanabiliyor. Sahur seçimlerimiz ise şu şekilde olmalı: Yeniden uykuya geçişe uygun, gün boyu tok kalmamıza yardımcı, tuz oranı düşük ve yeterli sıvı içeren, bağırsak hareketleri için yeterli lif sağlayan, protein, karbonhidrat ve yağ içeren, vitamin ve mineral alımını destekleyen, kolay hazırlanıp ve pratik yenebilir olmalı" diye konuştu.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN BESLENME ÖNERİLERİ

11 Ayın sultanı ramazan ayının gelmesiyle birlikte İl Sağlık Müdürlüğünden sağlıklı orucun tutulması adına beslenme önerileri yapıldı.
Yazılı yapılan açıklamada, ramazan ayının oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği ay olduğu ifade edildi.
Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için oruç tutulmayan bölümde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur'u atmamak gerektiği anlatıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan ve beslenme önerilerinin yer aldığı açıklama şöyle:

" Sahura kalkılmaması yada sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.

Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahurda; süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.
Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin. yemişler tercih edebilirsiniz"

[old_news_related_template title="Ankara için iftar vakti ve sahur saati! (2018 Ankara imsakiyesi)" desc="Ankara iftar vakti haberimizde. İslam Alemi mübarek ramazan ayına merhaba dedi. Tüm yurtta olduğu gibi Ankara'da yaşayan müminler de oruç tutarak ibadetlerini gerçekleştirecek. Ankara iftar ve sahur vakitlerini haberimizden öğrenebilirsiniz ve Diyanet'in 2018 imsakiyesinin tamamını da görüntüleyebilirsiniz. Ramazan ayında oruç tutan müslümanlar oruç süresinin uzun olması nedeniyle iftara ne kadar kaldığını daha sık araştırıyor. Ankaralılar iftar ve sahur saatlerini yazımızın devamında bulunan Diyanet tarafından açıklanan 2018 Ramazan imsakiyesi ile öğrenebilirsiniz. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/iftar_16_9_1526546147.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/ankarada-iftara-ne-kadar-kaldi-ankara-iftar-vakti-ve-sahur-vakti-2018-imsakiye-2412230/"]

[old_news_related_template title="İftar ve sahur saatleri: İzmir için iftar vakitleri" desc="İzmir'de Ramazan'ın ikinci iftarı için hazırlıklar başladı. İftar sofrası için hazırlık yapacak olan İzmirliler oruç kaçta açılıyor? Sahur vakti ne zaman? sorularına haberimizde yanıt bulabilir. Haberimizdeki tabloda İzmir ili için gün ve gün 2018 ramazan imsakiye, sahur, iftar ve namaz saatleri / vakitleri bilgileri yer almaktadır." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/izmir-imsakiye_16_9_1526543186.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/izmir-iftar-vakti-izmirda-iftar-kacta-acilacak-izmir-sahur-saati-ve-2018-imsakiyesi-2412211/"]

[old_news_related_template title="Antalya'da iftar ve sahur ne zaman? İşte 2018 Alanya imsakiyesi..." desc="Antalya'da iftar ne zaman yapılacak, iftara kaç saat kaldı? Antalya'ya 33 km uzaklıkta olan Alanya'da iftar saati farklılık gösteriyor. Bu nedenle karışıklıklık yaşamak istemeyenler internet üzerinden iftar vakitlerini araştırıyor. Haberimizde 2018 Antalya imsakiyesini ve Alanya iftar ve sahur vakitlerine dair bilgileri bulabilirsiniz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/antalya-iftar-vakti_16_9_1526556698.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/antalya-imsak-vakitleri-antalyada-iftar-ve-sahur-saatleri-kacta-iste-2018-antalya-imsakiyesi-2412387/"]