İstanbul Beyoğlu'nda, 2 milyon 250 bin metrekare büyüklüğünde olan Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi için ilk kazma vuruldu. Beyoğlu Belediyesi tarafından geliştirilen projenin birinci etap startı, dönüşüm uzlaşmalarını tamamlayan Van Blokları'ndan verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bu kapsamda düzenlenen törende konuştu. "Bu toprakların altı biraz hareketli, altının hareketliği depremsellik. Deprem ülkesi olduğumuz için şu an bile ülkenin birçok yerinde oluyor. Şiddeti düşük olduğu için hissedemiyoruz. Son 100 yıl içerisinde bu ülkede olan 6 ve üzerindeki şiddette, yani yıkıcı deprem sayısı 56. Deprem olunca ağlıyoruz ama gidince unutuyoruz. Bunu hatırlatmam lazım benim" dedi.

[old_news_related_template title="Kentsel dönüşümde İstanbul'da büyük tehlike!" desc="Türkiye kentsel dönüşüm ile birlikte bambaşka bir tehlike ile karşı karşıya. Hızla yıkılan binalardan yükselen tozlardaki 'asbest' kentlerdeki milyonlarca insanı tehdit ediyor. Uzmanlara göre yıkılan binalardan yükselen ve rüzgarla çevreye yayılan asbest tozlarının gelecek 15-20 yıllarda Türkiye'de kanser vakalarında patlamaya neden olabileceği öne sürülürken mega kent İstanbul'da Kadıköy ve Maltepe'deki yıkım çalışmalarında 'asbest' bulgularına rastlandığı bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/02/kentsel-donusum.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/istanbulda-kentsel-donusumde-buyuk-tehlike-2208125/"]

Bakan Mehmet Özhaseki şöyle devam etti:

"Son 100 yıl içerisinde 56 tane yıkıcı deprem varsa bizim yerimizde uyumadan önümüze bakmamız lazım. Topraklarımızın yüzde 66’sı birinci ve ikinci dereceden deprem bölgesi. Nüfusumuzun yüzde 71’i, yani 55-60 milyon vatandaşımız her an deprem olabilecek bölgelerdeler. Son yüz yıldaki depremlerde ölen insan sayısı 83 bin, mali kaybımız da 100 milyar dolar."

"ÖNÜMÜZDEKİ 15 SENE İÇİNDE..."

Bakan Özhaseki, "Kentsel Dönüşümde yerinden dönüşümün esas olduğuna karar verdik. İnsan hatırası neredeyse orada dönüşüm esas. Bir de bunun maliyeti var. Kamu burada elini taşın altına koyacak, destek verecek ki vatandaşlarımız rahatça evlerinde oturabilsin. Planlarımız, önümüzdeki 15 sene içerisinde tüm Türkiye’de yılda 500 bin bağımsız birim olmak üzere, 200-250 bin İstanbul’da, diğer kalan kısım Anadolu’da, ne kadar depreme dayanıksız evlerimiz varsa yıkmak ve yeniden yapmak." şeklinde konuştu.

[caption id="attachment_2459172" align="alignnone" width="880"]Foto: DHA Foto: DHA[/caption]

Yapı Kayıt Belgesi yasasına da değinen Özhaseki, "Geçtiğimiz günlerde Meclis'te bir yasa geçti, Yapı Kayıt Belgesi. Niye ihtiyaç duyduk? Tüm Türkiye’de 26 milyon 358 bin bağımsız birim var. Ev, dükkan, iş yeri, fabrika vesaire. Yüzde 60’tan fazlası imara aykırı. Bir kısmı da hazine arazisi üzerine yapılmış. Eğer 50 milyon insanı ilgilendiren bir problem varsa devletin oturup düşünmesi lazım. İşte bu problemi gidermek için Yapı Kayıt Belgesi ihdas ettik." ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal ise Van Blokları'nda kalan vatandaşlar gibi mahallenin diğer sakinlerine de Kentsel
Dönüşüm Projesine dahil olma çağrısında bulunarak, Bakan Özhaseki'ye desteğinden dolayı teşekkür etti. Dönüşüm için ilk etapta gerekli olan 30 milyon lirayı İBB'nin verdiği belirtildi. Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'ni İBB şirketlerinden KiPTAŞ'ın yapacağı, İBB'nin bu şekilde ilçelerdeki Kentsel Dönüşüme destek vermek için 2018 yılı bütçesinden 1 milyar lira ayırdığı ve 6 ilçede bunun için imzaların atıldığı aktarıldı. AA