Erken seçim tarihi 24 Haziran olarak belirlendi. 24 Haziran'da yapılacak seçime İyi Parti katılabilecek mi sorusu vatandaşın merak ettiği konuların başında. CHP'li Özel Bahçeli'nin ilk gösterdiği tarih olan 26 Ağustos'ta İyi Parti'nin seçime giremeyeceğini söylemişti. Yargıtay eski cumhuriyet savcısı Sözcü'ye yaptığı açıklamada 'İyi Parti seçime katılabilir' dedi. İyi Parti sözcüsü Aytun Çıray da kesinlikle katılacaklarını dile getirdi.

ÖZEL: 'İYİ PARTİ SEÇİME GİREMEZ'

Habertürk TV yayınında CHP olarak seçime hazır olduklarını belirten Özel, “CHP olarak ilk kararımızın arkasındayız. Devlet Bahçeli’yi buna ne zorladı, bunu bulmak lazım.” dedi. 26 Ağustos’ta seçimin gerçekleşmesi durumunda İYİ Parti’nin seçime giremeyeceğini öne süren Özel, “Seçim kanunu diyor ki, bir partinin seçime girebilmesi için en az 41 ilde örgütlenmiş olması lazım. Daha sonra büyük kurultayını yapmış olması lazım. Ve büyük kurultayından en az 6 ay geçmiş olması lazım. İYİ Parti, 6 ayı 1 Eylül’de dolduruyor. Seçimler 26 Ağustos’ta gerçekleşirse İYİ Parti seçime katılamaz. Devlet Bahçeli ‘Biz İYİ Parti olmadan seçime girmek istiyoruz’ diyor.” ifadelerini kullandı.

ESKİ CUMHURİYET SAVCISI: 'KATILABİLİR'

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel’in erken seçim yapılması halinde İYİ Parti’nin seçime katılamalyacağına ilişkin açıklaması büyük yankı uyandırdı. Daha önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Masası’nda görev yapan Ömer Faruk Eminağaoğlu “Özgür Bey’in açıklaması gerçeği yansıtmıyor, İYİ parti seçile katılabilir” dedi.

Ömer Faruk Eminağaoğlu Sözcü’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Kanunu’nun 14’üncü maddesi’nini 4’üncü Fıkrası’nda “YSK, ilk genel Kurulunu yapmış illerin en az yarısında teşkilatarı kurmuş partileri açıklar’ diyor yani altı ay kuralı teşkilatlandırma yönünden aranır, büyük kongrenin sadece yapılmış olması yeterli sayılır.

Siyasi Partiler Kanunu’nun 36’ncı Maddesi’nin yazılış dili biraz karışıktır. Sanki seçime katılmak için kongre ve teşkilatlanma yönünden birlikte aranılırmış gibi gözüküyor ancak Seçimlerin Temel Hükümleri Kanunu’nun 14 Maddesi’nin 4’ncü Fıkrası’na bakınca bu tartışma ortadan kalkıyor. Kongrenin bir kere yapılmaş olması yeterlidir. İyi partinin seçimlere katılması yönünden bir sorun yoktur.”

ÇIRAY: KATILACAĞIMIZ KESİN'

İyi Parti Sözcüsü Aytun Çıray, düzenlediği basın toplantısında erken seçime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"İyi Parti seçime katılma şartlarını eksiksiz yerine getirmiştir. Bu da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcışlığı’nın kayıtlarına geçmiştir yani tescillidir" diyen Çıray, "Sonuç olarak 10 Haziran 2018 tarihinden itibaren İYİ Parti’nin yapılacak her seçime katılabileceği hukuken kesindir" ifadelerini kullandı.

AKŞENER: '10 HAZİRAN İTİBARİ  İLE HAZIRIZ'

İyi Parti başkanı Meral Akşener, “Abiler korktu bu kadar korktuklarını düşünmemiştim. Seçim hazırlıklarıyla ilgili çalışmalar için yarından itibaren Ankara’ya döneceğiz. Biz burdayız varız, ben Cumhurbaşkanı adayıyım.

Hangi kanunu çıkarırlarsa çıkarsınlar siyaset simsarlarına şunu söylüyorum, ‘korkunun ecele faydası yok’. Ama buradan ilan ediyorum paçayı sudan çıkaramayacaklar.

Bir kere dana söyleyeyim biz birinci kongremizi 10 Aralık’ta tamamladık. 10 Haziran itibariyle seçime girmeye hazırız. İYİ parti seçime girecek ve alacak. Abilerin de bu kadar korktuğunu gördük. Hayırlı olsun seçim.” dedi.

[old_news_related_template title="Seçim günü üniversite sınavı var" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim tarihi olarak 24 Haziran’ı açıkladı. Ancak aynı gün üniversite sınavı var. YÖK ise YKS ile ilgili açıklama yapacağını belirtti. YÖK'ün Prof. Dr. Yekta Saraç Başkanlığında şu anda toplantı yaptığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/sur-sondakika-12_16_9_1524056996.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/egitim/secim-gunu-universite-sinavi-var-2358465/"]

NOT: SİYASİ PARTİLER YASASININ İLGİLİ MADDESİ ŞÖYLE

Siyasi Partilerin Seçimlere Katılması ve Adayların Tespiti

Siyasi partilerin seçimlere katılması ile ilgili kanun çok açıktır ve şöyle yazar:

Madde 36 – (İptal:Anayasa Mahkemesinin 22/5/1987 tarih ve E. 1986/17. K. 1987/11 sayılı Kararı ile.)(1) (Yeniden düzenleme: 31/3/1988 – 3420/4. md.) Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şarttır.

Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir.

[old_news_related_template title="Önce bayram sonra erken seçim" desc="Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısı üzerine bugün kameralar karşısına geçti ve kararı olumlu bulduğunu belirtip, '24 Haziran 2018' günü erken seçim yapılacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/secim-sandik-880-dha_16_9_1524057055.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/once-bayram-sonra-erken-secim-2358457/"]

[old_news_related_template title="Erken seçim kararını sosyal medya böyle gördü!" desc="Erdoğan'ın bugün açıkladığı erken seçim kararına sosyal medyada Metin Uca, 'Niye 24 Haziran diye bu kadar acele ettiler Üniversite sınavı ile bile çakışan tarihle acaba bunun da bağlantısı var mı?' diyerek tepki gösterdi. İşte sosyal medyada gelen tepkiler... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/erken-secim-ne-zaman-foto-iha-2_16_9_1524058003.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/erken-secim-kararini-sosyal-medya-boyle-gordu-2358496/"]