Mardin'de bir haftadır devam eden sağanak, birçok ev ve işyerini sular altında bıraktı. Sağanak yağış nedeniyle bir eve sığınan turist kafilesini ise itfaiye ekipleri kurtardı.

 

mardin2-dha

Savur ilçesine bağlı Dereiçi köyünü ziyaret eden bir grup yerli turist, aniden bastıran yağmurdan dolayı sığındıkları evde mahsur kaldı. Turistlerin itfaiye ve jandarmaya haber vermesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından mahsur kaldıkları evden çıkarıldı. İtfaiye ekipleri turistleri evden kurtarırken o anlar cep telefonu kameralarına yansıdı.

mardin-dha

KIZILTEPE'DE EVLERİ SU BASTI

Kızıltepe ilçesinde ise aniden bastıran sağanak yağış çarşı merkezinde sele dönüştü. Birçok ev ve işyerini su basarken, bazı araçlar suların içerisinde mahsur kaldı. Bazı yaşlılar vatandaşlar ise çevredekiler tarafından sırtlanarak yolun karşı tarafına geçirildi. Esnaf, yetkililere çağrıda bulunarak, altyapı yetersizliğine bir an önce bir çözüm bulunmasını istedi. İtfaiye ekiplerinin suların tahliyesi için çalıştıkları görülürken, selde şimdiye kadar can kaybının yaşanmadığı belirtildi.

Öte yandan, Derik ilçesine bağlı Kovanlı köyünde ise yaşanan selden dolayı da 20'ye yakın küçükbaş hayvanın telef olduğu belirtildi.

izmir3-iha

İZMİR'DE DE YAĞIŞLAR ETKİLİ OLDU

İzmir’de etkili olan sağanak yağış bir anda sele dönerken, ev ve iş yerlerini su bastı. Yağmura hazırlıksız yakalanan İzmirliler zor anlar yaşadı. İzmir'de öğleden sonra başlayan ve etkisini artıran sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Sağanak yağış bir anda doluya dönüşerek sele neden oldu. Suların yükselmesi ile ev ve iş yerlerini su bastı.

izmir-iha

Trafiğin bir süre durmasına neden olan sel suları, vatandaşlara da zor anlar yaşattı. Yağmura hazırlıksız yakalanan İzmirliler, kendilerini kapalı mekanlara atmaya çalıştı. Vatandaşlar kendi çabalarıyla suları tahliye etmeye çalıştı. İş yerini su basan bir vatandaş, her yağmur yağdığında aynı tabloyla karşılaşmaktan dolayı sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

izmir2-iha

METREKAREYE 25 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, aralıklarla devam eden gök gürültülü sağanağın etkisini akşam saatlerinde yitirmesi, yarın iç kesimlerde etkili olması bekleniyor. Öte yandan son 6 saatte Konak'ta metrekareye 25 kilogram yağış düştü.

kilis3-iha

ŞANLIURFA DA SELE TESLİM OLDU

Şanlıurfa'da etkili olan sağanak sonrası oluşan sel, kırsal mahallelerdeki evlerde su baskınlarına neden oldu, yolları ulaşıma kapattı. Selin etkisiyle sürücüler yollarda mahsur kalırken, itfaiye ekipleri kapanan yolları açmak için çalışma başlattı. Öğleden sonra Karaköprü ve Eyyübiye ilçelerine bağlı kırsal mahalleleri ile Organize Sanayi Bölgesi'nde etkili olan sağanak nedeniyle yollar kapandı, bazı ev ve ahırları ise su bastı. Tarım arazilerinin göle döndüğü yağışlarda, kırsal mahallelere giden yollar sular altında kalınca sürücüler zor anlar yaşadı.

TAKSİM'DE YAĞIŞ ETKİLİ OLDU

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıların ardından yağışlı hava İstanbul’da etkisini göstermeye başladı. Beklenen yağışlı hava özellikle Taksim ve çevresinde saat 19.00 itibariyle etkili oldu. Kimilerinin yağmura hazırlıklı olduğu ve yanında şemsiye taşıdığı gözlenirken, kimileri ise hazırlıksız yakalandı. Bazı vatandaşlar yağmurdan şemsiyeyle, bazıları da başlarını çanta ve poşetle kapatarak korunmaya çalıştı. Meteoroloji tarafından yapılan uyarıda yağışlı havanın gece saatlerine kadar süreceği belirtildi.

KİLİS- GAZİANTEP KARAYOLU SEL NEDENİYLE KAPANDI

Kilis'te etkili olan sağanak nedeniyle Kilis- Gaziantep karayolunda su baskını yaşandı. Sel suyunun yükselmesiyle yol trafiğe kapanırken, sürüklenen araçlardaki sürücüler zor anlar yaşadı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen AFAD, UMKE ve sağlık görevlileri mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için çalışma başlattı.

kilis3-dha

Ekiplerin çalışmasıyla suya kapılıp yaralanan 5 kişi, kurtarılarak ambulanslarla hastaneye götürüldü. Polis ve jandarma ekipleri ise sel suyunun yükseldiği yolun iki yakasında güvenlik önlemi alıp vatandaşları uyardı.

kilis2-iha

ÇALIŞMALAR SONUCUNDA YOL YENİDEN AÇILDI

Kilis- Gaziantep karayolunda etkili olan kuvvetli yağışın sona ermesiyle bölgedeki su ekipler tarafından tahliye edildi. Suyun tahliye edilmesinin ardından olası kayıp kişilerin bulunması için başlatılan çalışma da sonlandırıldı. Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan'ın inceleme yaptığı karayolu, kontrollü olarak ulaşıma açıldı. Sel nedeniyle hasar gören araçların kaldırılması için sürerken, hasar tespit çalışması başlatıldı.

kilis2-dha

METEOROLOJİ: YAĞIŞLAR HAFTA SONU DA SÜRECEK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuvvetli yağışların hafta sonu süreceğinin tahmin edildiğini duyurdu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Kurak geçen Nisan ayından sonra Mayıs ayıyla birlikte yağışlı sistemin etkili olduğu ve yer yer kuvvetli yağışların görüldüğü Güneydoğu Anadolu Bölgesi´nde (Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Gaziantep, Adıyaman, Kilis) Cumartesi ve Pazar günleri de yer yer kuvvetli olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların devam edeceği tahmin ediliyor. Yerel olarak kuvvetli olması beklenen yağışların oluşturabileceği; sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, yerel dolu yağışı, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

İşte Türkiye'deki 5 günlük hava tahmini:

1

2

3

5

5