İstanbul Emniyeti'ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, sahte para basarak Türkiye’nin dört bir yanında piyasaya süren kalpazan çetesine yönelik operasyon düzenledi. İstanbul merkezli eş zamanlı operasyonda Kocaeli, Samsun, Düzce, Balıkesir, Adıyaman, Şanlıurfa, Ordu, Nevşehir ve Adana’da yakalanma karar olan 66 kişiden 39’u gözaltına alındı. Aramalarda; sahte 1 milyon 200 bin lira ile 1 milyon dolar sahte para ele geçirildi. Şebeke elebaşı Kenan A.’nın da aralarında bulunduğu 19 şüpheli sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandı.

BEŞ TAKSİCİ TUTUKLANDI


Tutuklanan şüpheliler arasında 5 taksicinin bulunması dikkat çekti. İddiaya göre, şebeke üyesi taksiciler, sahte paraların piyasaya sürülmesinde kullanılıyordu. Mali Polisin çalışmasında, şebeke üyesi taksicilerin, aldıkları müşterilere para üstü olarak sahte banknot verdikleri tespit edildi. İddiaya göre; diğer bir yöntem olarak, şebeke üyesi taksicilerin aldıkları banknotu, hızlı bir şekilde sahtesiyle değiştiriyordu. Daha sonra ise “Bozuk param yok” diyerek sahte para müşteriye veriliyordu. Bazı taksicilerin ise parayı değiştirdikten sonra “Verdiğiniz para sahte diyerek” iade ettikleri, müşteriden farklı bir para istediği ortaya çıktı. Şebeke elemanlarının turistleri de dolandırdığı öne sürüldü. Şebeke taksicilerinin turistleri de benzer yöntemlerle dolandırdığı öne sürüldü.

Operasyonda ele geçirilen sahte paralar... Operasyonda ele geçirilen sahte paralar...


ÇOÇUKLARI KULLANIYORLARDI

Şebekenin sahte paraları piyasaya sürerek dolandırıcılık yaparken çocukları kullanmaktan da geri kalmadığı belirtildi. İddiaya göre, şebeke üyeleri sahte paraları piyasaya sürmek için yaşı küçük çocukları dahi kullanıyordu. Ellerine para tutuşturulan çocuklar market ya da bakkallara gönderiliyor; para üstü olarak alınan gerçek paralar ise şebeke elemanları arasında paylaşılıyordu.

Şebeke diğer bir yöntem olarak kalabalık noktalardaki ATM’lerin çevresine çörekleniyordu. Özellikle yaşlı insanları hedef aldıkları öne sürülen şebeke, para çekenlere sahte banknotları vererek para bütünletiyor ya da para bozduruyordu.

Çete lideri Kenan A. eğlence mekanında yakalandı. Çete lideri Kenan A. eğlence mekanında yakalandı.


GECE KULÜBÜNDE YAKALANDI

Sahte paraların en yaygın olarak kullanıldığı yerler arasında gece kulüpleri ile eğlence mekanlarının da bulunduğu öğrenildi. Çete üyelerinin kalabalıktan faydalanarak ödemeleri sahte parayla yaptıkları, aldıkları para üstünü de kendi aralarında bölüştükleri belirtildi. Şebeke elebaşı Kenan A.’nın da bir gece kulübünde gözaltına alındığı öğrenildi. Tutuklanan Kenan A.’nın sahte paralardan elde ettiği haksız kazançla lüks içerisinde yaşadığı ifade edildi.