Polisi harekete geçiren olay, Emniyet'e yapılan yapılan başvuruyla ortaya çıktı. Bir kamu bankasının yöneticileri, müşterilerininlerine ait 11 milyon 230 bin Euro'nun, hesap sahibinin bilgisi dışında EFT yapıldığını ihbar etti. Bunun üzerine İstanbul Emniyeti'ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele (SSM) Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti.

Araştırmalarda, banka ve uluslararası ticaret yapan firmanın mail üzerinden işlem yaptıkları öğrenildi.  SSM birimleri olayın "Man in the middle attack" olarak adlandırılan mail hesaplarının ele geçirilmesiyle gerçekleştiğini belirledi.

MAİLLERİ KOPYALAMIŞLAR


Siber polisinin, daha önce firmaları da dikkatli olmaları konusunda uyardığı dolandırıcılık yöntemiyle; şebeke elemanları, yazışma yapan firmaların mail hesaplarına virüslü ileti gönderiyor. İletiyi açan hesap sahibinin şifreleri şebeke üyelerinin eline geçiyor. Dolandırıcılar daha sonra ikiz bir hesapla, 'avlarını' takibe alıyor. Mail hesaplarına müdahale edilmeden firmalar arasındaki yazışmalar takip ediliyor. Ödeme yapılacağı sırada şebeke devreye giriyor.

Dolandırıcılık şebekesi, önce ele geçirdikleri hesaplara çok yakın isimlerle yeni hesap açıyor. Daha sonra ödeme bekleyen firmaya mail atılarak, ödeme yapabilmek için proforma faturası isteniyor.
Faturayı alan şebeke üyeleri ufak değişiklikler yapıyor. Ardından sahte proforma ödeme yapacak firmaya "Hesap bilgilerimiz değişti ödemeyi ekteki yeni hesaba yapın" deniyor.
Uluslararası dolandırıcılık yapan şebeke, paraları Türkiye'de anlaştıkları kişilerin hesabına yönlendiriyor. Ardından paralar yurt dışına transfer ediliyor.

[caption id="attachment_2440701" align="aligncenter" width="1200"]FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ[/caption]

DÖRT İLDE OPERASYON

Banka ile firma arasındaki mail yazışmalarını inceleyen ekipler, hesapları hackleyen şüphelilerin izine ulaşmak için aylarca çalışma yaptı.
Dolandırıcıların yurtdışından işlem yaptığı anlaşıldı. Çalışmalarını sürdüren ekipler, şebekenin Türkiye'deki bazı bağlantılarını tespit etti. Şüpheliler 3 ay boyunca teknik ve fiziki takip yöntemiyle izlendi.
Çalışmaların ardından İstanbul, Tekirdağ,  Antalya ve Aksaray'da eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Baskınlarda 2'si Nijerya uyruklu 11 şüpheli yakalandı.

715 BİN EURO DAHA DOLANDIRACAKLARDI

Aramalarda 2 bin 650 euro para, çok sayıdaki cep telefonu, dizüstü bilgisayar, hard disk, banka hesap dökümleri ve dekontlara el konuldu.
Yapılan çalışmayla şebekenin benzer yöntemlerle 715 bin euro dolandırmasının da önüne geçildi. Polis ekipleri operasyonla tespit edilen 715 bin Euro ile ilgili bankalara bilgi vererek para transfer işlemini dondurdu.

[caption id="attachment_2440700" align="aligncenter" width="1200"]FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ[/caption]

BİRİ POLİS ÇIKTI!

Gözaltına alınan şüphelilerden birinin daha önce de benzer suçlardan yakalanan polis memuru olduğu öğrenilirken, yakalanan şüpheliler Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
Emniyet'teki işlemleri tamamlanan 11 kişi adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden A.K. ile Nijerya uyruklu W.A.A. ile C.C.O. tutuklandı. diğer şüpheliler hakkında ise adli kontrol hükmü uygulandı.

UZMANLAR UYARIYOR

Yetkililer mail kopyalama yöntemiyle dolandırıcılık yapan şebekelerin uluslararası faaliyet yaptıklarını dile getirerek yılda milyarlarca dolarlık mağduriyet oluşturduklarını dile getirdi. Şirketleri uyaran Siber uzmanları
hesap değişimleri belirtilen mail alınması durumunda kesinlikle telefonla teğit alınması gerektiğini belirtiyor. Şirket maillerinin güvenli firmalardan edinilmesi gereltiğini de dile getiren uzmanlar, işle ilgili olmayan maillerin açılmaması konusunda da uyarıyor.